"Губить людей не пиво"

Зоя РОМАН
1 грудня 2012

Уявімо собі ситуацію, коли тверезий водій, викуривши дві пачки цигарок, сідає за кермо свого автомобіля. І, не справившись із кермуванням, врізається в зупинку, на якій чекають автобус жінки та діти. Якщо фантазії не вистачає, пропоную уявити іншу сцену: двоє друзів, сидячи на кухні, попиваючи чай (!!!) і покурюючи цигарки, несподівано заводять сварку. І один, спіймавши «білочку» від тютюнового диму, накидається на товариша з ножем і завдає йому смертельного поранення…

Складно таке уявити, чи не так? Тоді просто спробуйте дати відповідь на запитання: що небезпечніше для людини — перебувати поруч із курцем чи з п’яним? Хто з них адекватніший? З ким простіше домовитися? Кого з них краще побачити пізно ввечері, повертаючись додому з роботи? Курець, не отримавши дози нікотину, не накинеться на зустрічну людину. Не полізе через кватирку до чужої квартири. Не піде збирати пляшки чи копатися у сміттєвих баках. І не битиме рідних, вимагаючи гроші.

Важко зрозуміти чиновників, які, цькуючи курців і постійно нагадуючи про шкідливість тютюну, елегантно не помічають шкоди, якої завдає алкоголь. Рекламу сигарет не побачиш ніде, крім спеціалізованих кіосків. Рекламу горілки спокійно транслюють по телебаченню у прайм-тайм. Про абсурдну ситуацію зі спонсорством спортивних подій не варто навіть згадувати. Численні торговельні марки закликають «шукати істину», «вживати органічне», «спробувати на мінеральній воді». І обіцяють стільки щастя від пошуків, вживання і т.д., що на напис «алкоголь у надмірних кількостях шкодить вашому здоров’ю» ніхто не звертає уваги.

Відповідно до нового законодавства виробники прикрашають пачки сигарет картинками з жахливими наслідками, до яких може призвести куріння. Але чому на етикетках пляшок з напоями міцністю понад 40 градусів не малюють цирозу печінки? Синців під очима? Жертв п’яного розбою?

Вдаючись до чергового підвищення цін на сигарети, чиновники кивають на Захід. Мовляв, ви гляньте, скільки там коштує пачка повільної нікотинової смерті. Але ж, шановні, ви теж дивіться на Європу обома очима. І зверніть увагу, скільки там коштує пляшка віскі чи навіть вина. У той час як пляшку української горілки найнижчого гатунку можна придбати за смішні 2,5 євро…

Я в жодному разі не захищаю курців. І абсолютно згодна з усіма спробами відучити населення від цієї жахливої і пагубної звички. Але переконана, що турбота про здоров’я громадян має бути логічнішою. Починати слід не з тютюну. Врешті-решт, маємо бути чесними насамперед із собою. Українці деградують і вимирають не тому, що курять. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua