""Херсонес Таврійський" повертає реліквії"

15 жовтня 2010

СПАДЩИНА

Міністр культури і туризму Михайло Кулиняк взяв участь у церемонії передачі історичних реліквій епохи раннього християнства, які майже 50 років перебували в Росії, до Національного заповідника "Херсонес Таврійський". Фрагменти двох християнських надгробків VІ - VІІ ст., знайдених на території Херсонеса у 1896 р. та у 1904 р., тривалий час прикрашали експозицію Музею історії релігії у Санкт-Петербурзі.

Михайло Кулиняк наголосив, що нинішня подія не остання: "Україна і Росія самою історією приречені на тісну співпрацю, насамперед, у гуманітарній сфері". Міністр висловив подяку за тісне та конструктивне співробітництво українській та російській сторонам, всім тим, хто сприяв поверненню цих археологічних знахідок. Посадовець привернув увагу присутніх також до того, що національне законодавство у сфері переміщення культурних цінностей потребує вдосконалення і тут співпраця Мінкультури та Держмитслужби поглиблюватиметься.

Під час урочистостей між Державною службою з питань національної культурної спадщини Мінкультури та Інститутом класичної археології Техаського університету (США) було підписано документ, який передбачає створення умов для збереження спадщини "Херсонеса Таврійського" та розвитку заповідника як культурного, наукового і туристичного центру найвищого світового рівня, повідомляє прес-служба Мінкультури.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua