"Хто нагодує бідного спудея?"

Лариса КОНАРЕВА
26 грудня 2013

Напередодні католицького Різдва на інформаційних сайтах з’явилися повідомлення від Студентської координаційної ради про намір мобілізувати студентів на протестні акції проти затримок із виплатами стипендій. «Напередодні свят нас залишили без копійки в кишені», — повідомляли  активісти. Особливо обурювало молодь те, що на фоні бюджетних планів на 2014 рік підвищити фінансування правоохоронних органів студентам затримують їх мізерні виплати, на які й прожити неможливо. І оголосили вимогу Міністерству освіти і науки — протягом 24 годин ліквідувати заборгованість по стипендіях.

«Урядовий кур’єр» поцікавився, яка ж ситуація з виплатами  студентських грошей склалася в країні. Наші журналісти в регіонах повідомили про таке.

МИКОЛАЇВ. У Національному аграрному університеті студенти з дня на день очікують стипендію за грудень. Хоч і з затримкою, але викладачам щойно перерахували заробітну плату — зазвичай вони її отримують в один день із студентськими стипендіями. Педагогам навіть виплатили відпускні — їх відправили у відпустку з 30 грудня по 17 січня з грошима. Вчора тут відбулися загальні збори колективу, де керівництво пояснило ситуацію, що склалася у виші із фінансуванням. Щодо виплати стипендії — поки інформації про це немає.

ХАРКІВ. У Національному університеті ім. Каразіна стипендію зазвичай виплачують 13 грудня. Як повідомила заступник головного бухгалтера закладу Світлана Труш, за листопад гроші студентам виплачені повністю, а от за грудень — ні, але обіцяють. На папері гроші виділені, але казначейство їх ще не перерахувало. У Харківському університеті ім. Сковороди, за словами заступника головного бухгалтера Вікторії Ткаченко, теж за листопад стипендії виплачені, а от за грудень ще не прийшли гроші.

Виявилася така закономірність: навчальний заклад, який фінансується напряму з обласного казначейства, як правило, гроші отримує раніше, а той виш, який фінансується з районного, — значно пізніше. Вони подають про це інформацію в облдержадміністрацію. І ще важлива деталь — вишам виділяються окремі суми на харчування студентів-сиріт. Наразі ці гроші не виділені, тож діти без батьківської підтримки зараз просто перебиваються з хліба на воду.

ДНІПРОПЕТРОВСЬК. За повідомленням одного з викладачів, у Національній металургійній академії України, виплату стипендії вже затримали на 10 днів. У Дніпродзержинському державному технічному університеті стипендії студентам вже виплатили за графіком, а от зарплату викладачам трохи затримали, втім вони вже одержали СМС-повідомлення, що гроші на картки перераховані.

РІВНЕ. Ректор Національного університету «Острозька академія» Ігор Пасічник повідомив, що у них стипендію виплачують за графіком. Така ж ситуація і у Національному університеті водного господарства і природокористування. Тут навіть виплатили премії 67 відмінникам у розмірі місячної стипендії, також кільком десяткам студентів  — по половині стипендії. Голова облдержадміністрації Василь Берташ вручив сертифікати кращим студентам на премії від голови ОДА у розмірі 3600 гривень.

КИЇВ. У столиці в різних навчальних закладах ситуація різна. Навіть в різних інститутах Національного університету ім. Шевченка. Так, студенти Інституту міжнародних відносин, наприклад, стипендію за грудень отримали, а майбутні журналісти — ні.

***

Отже, святкуватимуть студенти Новий рік на голодний шлунок чи все ж таки їм виплатять стипендії за грудень? З цим питанням редакція звернулася до  Міністерства освіти і науки. От що нам відповіли: «Станом на 25.12.2013 року відповідно до помісячного розпису асигнувань Державного бюджету України за грудень 2013 року здійснено 100-відсоткове фінансування за соціально захищеними статтями видатків, в тому числі й на виплату стипендій. Проте ті навчальні заклади, які на сьогодні не здійснили виплату стипендій, подали свої платіжні доручення до відділень Державної казначейської служби України у визначені терміни, однак оплата за дорученнями не здійснена з причин, незалежних від розпорядників та одержувачів бюджетних коштів».



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua