"Іноземцям вигідно відпочивати у наших Карпатах "

20 сiчня 2016

На Буковині понад 250 сільських садиб приймають тих, хто хоче відпочити на природі подалі від цивілізації та зарядитися позитивною енергією. Як запевняють власники садиб, останнім часом клієнтів із різних областей України у них поменшало.

 

Натомість, за словами ініціаторів зеленого туризму, через знецінення гривні дедалі вигідніше в Україні стало відпочивати іноземцям. Тому підприємливі горяни орієнтуються на гостей із-за кордону. Оформити запрошення для іноземців, а також інші документи, легко за допомогою Консультаційного порталу послуг ОВІР. Також тут вам запропонують оформлення іміграції в Україну, оформлення дозволу на працевлаштування іноземця, оформлення закордонного паспорта для громадян України тощо.

Зимовий пейзаж триває недовго. Його впіймали в об'єктив. Фото надане автором

 

– Люди в Україні збідніли – це ми бачимо по відпочивальниках, – запевнила господиня однієї із садиб у селі Виженка пані Оксана. – Якщо раніше замовляли місця за декілька місяців наперед, то зараз такого немає. Ми трохи підняли ціни, щоб кінці з кінцями звести, бо клієнтів і так мало.

 

Порівняно з цінами у Польщі чи Румунії, проживання в буковинських зелених садибах для гостей із-за кордону коштує копійки – менше 10 євро за добу з харчуванням. Нині зелений туризм Буковини пропонуює проживання з чотириразовим харчуванням в середньому за 250 гривень на одну людину. Власники готують страви української та буковинської кухонь. Продукти домашні, екологічно чисті.

 

– У садибі, де ми відпочивали торік із київськими друзями, були навіть міні-зоопарк та міні-ферма. Цим особливо тішилися діти, – пригадує Анастасія з Банилова Підгірного Сторожинецького району. – Ми навчилися їздити на коні, стріляти з лука, проїхалися на джипі гірським бездоріжжям, спустилися на плоті гірською річкою. Проживали у котеджі зі всіма зручностями. Харчуватися в ресторані. Готували дуже смачно: банош по-панськи (кукурудзяне борошно зварене на домашній сметані), кулеша та форель по-гуцульськи, млинці по-королівськи, книші, гуслянка. Кияни сказали, що ще ніколи так гарно не відпочивали.

 

– Уже п’ять років поспіль ми замовляємо для своїх друзів з Німеччини відпочинок у селі Виженка, що біля Вижниці, перлини буковинських Карпат, – розповіла чернівчанка Ольга. – Винаймаємо кімнату у садибі, яка знаходиться біля лісу. Тут є всі зручності: вбиральня, душ, гаряча вода, холодильник, телевізор, безкоштовний інтернет. Можна взяти напрокат велосипеди, пограти у бадмінтон чи настільний теніс. Німецькі гості ходять збирати суниці та малину, купаються в гірській річці. Господиня готує їм домашню їжу тричі на день із найсвіжіших продуктів. Такий зелений туризм по-буковинськи.

Ольга ЛОБАРЧУК 
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua