" Із Харківщини вивезли останню партію небезпечного меланжу"

Світлана ГАЛАУР
27 вересня 2013

Упродовж багатьох років жителі селища міського типу Шевченкове та прилеглих до нього територій жили неначе на пороховій бочці. Адже неподалік їхніх осель  був склад ракетного палива Сухопутних військ України, зокрема й токсичний його компонент — меланж. Ця суміш могла в будь-який момент спричинити екологічну катастрофу в регіоні з чималими людськими жертвами, адже цієї отруйної речовини  тут було понад 5 тисяч тонн, а технології її зберігання, як і сам склад, давно застаріли.

Позбуватися її на Харківщині почали рік тому в рамках Міжнародного проекту Україна — ОБСЄ. За цей час із  Шевченкового вивезли більш як 4 тисячі тонн хімічної отрути. Останню партію — 760 тонн меланжу — завантажили днями  у спеціальні цистерни й під наглядом фахівців та охорони відправили, як і попередні вантажі, в Росію, в місто Дзержинськ. Саме там розташоване федеральне державне підприємство «Завод імені Свердлова», яке виграло тендер на утилізацію  українського рідкого ракетного палива. Протягом місяця фахівці підприємства  розвантажать його і перетворять на продукти для промисловості, які застосовуватимуть для виготовлення мінеральних добрив, фарб, додатків до палива тощо.

 — Роботу над проектом утилізації меланжу ми розпочали за запитом уряду України ще в 2005 році, — розповідає менеджер ОБСЄ і керівник проекту Антон Мартинюк. — А вже 2009-го розпочалася активна фаза утилізації. Відтоді з 16 тисяч тонн, які зберігалися на різних військових об’єктах України, вивезено 13,5 тонни.   Повністю звільнено вже 5 із 6 сховищ.

Усі роботи з вивезення меланжу проводили згідно з інструкціями. Фото автора

Найважче проводити роботи, за словами Антона Мартинюка, було на базі в Шевченковому, оскільки вона найбільша в Україні. Тож вивезення рідкого ракетного палива з неї проходило у два етапи. Перший розпочався навесні й завершився до проведення Євро-2012. Тоді було вивезено 2 тисячі тонн з найбільш небезпечних резервуарів, які піддалися корозії. А вже восени того самого року розпочався другий етап, під час якого (з врахуванням останнього вивезення), зроблено десять рейсів до Росії. До місця призначення потяг з отруйною речовиною добирається приблизно за тиждень.

Слід також зазначити, що за 4 роки реалізації програми витрачено вже майже 20 мільйонів євро. Фінансування забезпечували Данія, Іспанія, Німеччина, Норвегія, Польща, Швеція, США та інші країни. Україна також розділила відповідальність  і в рамках державної програми профінансувала транспортування меланжу від військової частини до кордону з Російською Федерацією. На ці потреби українська сторона виділила майже 1 мільйон євро.

Щодо  військової частини у Шевченковому, то, як поінформував генерал-майор Юрій Толочний, заступник командувача Сухопутних військ України з логістики, після вивезення хімічної речовини тут розпочнуть очищувати територію й утилізують цистерни з-під меланжу. Також займуться вирішенням долі 110 військовослужбовців, яких, вірогідно, переведуть в інші частини та місцеві підприємства. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua