"Із Кракова у Дрогобич за… інноваціями"

7 травня 2019

Справжнім відкриттям 5-го Європейського конгресу місцевого самоврядування, який нещодавно відбувся в старовинному польському місті, стала презентація досвіду Дрогобицької міської ради (Львівщина) зі створення і впровадження в життя власної інноваційної програми Smart City («Розумне місто»).

Її представив європейським колегам під час панельної дискусії «Smart (розумна) революція: нові технології у місцевому самоврядуванні» Дрогобицький міський голова Тарас Кучма. За його словами, збираючи інформацію в режимі реального часу,  можна використовувати всі ресурси набагато продуктивніше. Це економить суспільні кошти, спонукає муніципальних службовців діяти раціонально і надавати громадянам якісний сервіс, тим самим поліпшуючи  рівень життя людей.

Скриншот з сайту opendata.drohobych-rada.gov.ua

Дрогобич реалізовує згадану програму з 2016 року. Мета її — залучення  містян до муніципального управління, тобто розвиток партисипативності як запоруки подальшого розвитку. Йдеться про удосконалення інструментів консультування, співпраці та партнерства, вміле володіння каналами комунікації з органом місцевого самоврядування і сервісами електронної демократії та електронного урядування.

Щоб зрозуміти, як реально працює дрогобицька інноваційна модель, уявімо собі таку картину. Житель розумного міста, не виходячи з квартири чи офісу, може: переглянути онлайн бюджетну карту і карту відкритого міста,  сторінку енергоменеджменту чи зайти на портал відкритих даних, приміром, для того, щоб знайти на е-майданчику потрібну для себе свіжу інформацію про оренду комунального майна.

Цей-таки громадянин через інтернет реєструє власний бізнес, записується в е-чергу з виготовлення біометричного паспорта, робить е-запис у поліклініці після того, як  е-підписав декларацію із сімейним лікарем. Таким самим чином він оплачує комунальні послуги, а у випадку наявності боргу за  ці послуги погоджує процедуру реструктуризації заборгованості. Віднедавна згадані послуги поповнила ще одна — е-запис першокласника в школу.

У такому самому режимі можна отримати докладну інформацію про депутатську діяльність, поточні та перспективні плани мерії та її виконкому, подати свою петицію чи взяти участь в громадському обговоренні однієї з важливих для міста проблем.

Зручно, чи не так? Завважимо, що всі канали комунікації і сервіси об’єднані в платформу «Smart City — Дрогобич», яка стала підґрунтям для формування «Розумної громади». Йдеться про спільноту відповідальних підготовлених громадян, що беруть участь в управлінні містом; депутатів міської ради і муніципальних службовців. Певна річ, підготовленими  для вільного володіння  електронними комунікаційними каналами і сервісами дрогобиччан робить проект Smart Citizen School («Школа розумного жителя»).

Пан Тарас поділився з представницькою європейською ауди­то­рією і результатами впровадження перерахованих вище новацій. Так, удвічі зменшилася кількість запитів на отримання публічної інформації у міськраді. Після відкриття даних про оренду комунального майна помітно зросли надходження до бюджету. Вдвічі збільшили капітальні інвестиції. В рейтингу проекту «ProZorro — продажі» невеликий Дрогобич обійшов столицю, більшість обласних центрів (4-те місце).  Торік це місто в ТОП прозорості 100 найбільших міст України посіло першу сходинку як найвідкритіша українська міська громада.

«Розумна громада, розумне місто, розумний регіон, розумна держава» — це популярний тренд  для  нашого континенту», — каже менеджер Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні» Ольга Шевчук. — І приємно, що дрогобичани тут, як мовиться, на коні — гідно представили українську делегацію на Європейському форумі в Кракові. До речі, згадана інновація  торік перемогла в конкурсі «Кращі практики місцевого самоврядування», який Мінрегіон проводить за сприяння нашої Програми».

Варто додати, що в той час як  нашим заробітчанам за кордоном зазвичай пропонують низькокваліфіковану фізичну роботу, наші «світлі голови» (зокрема і з дрогобицького Інституту міста) вдома придумують сучасні ІТ-технології, які помітно спрощують управлінські процеси, усувають імовірні корупційні оборудки, роблять владу прозорою і підконтрольною громадянам, де  місцеві депутати — не бездумні «гвинтики чужої волі», а відповідальні і притомні представники людей.

…Після презентації Тараса Кучми на форумі мерія Кракова вирішила направити своїх айтішників до Дрогобича переймати тамтешній інноваційний досвід. Отже, можемо?

Марія ЛАГІДНА
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua