"Йдуть туди, звідки всі тікають"

Наталія ДОЛИНА
29 березня 2011

ТВОРЧІСТЬ

Киянин Ігор Шилохвост створив Музей пожежної слави

Американські вчені склали рейтинг професій, які приносять людині найбільше задоволення. Опитали 27 тис. співгромадян і з'ясували: в лідерах зовсім не артисти, юристи і політики. Найщасливіші - священики і пожежники. В Україні такого рейтингу немає. Зате є чимало пожежників, які вважають свою небезпечну професію найкращою.

- У всьому світі професія пожежника входить до десятка найнебезпечніших і найбільш ризикованих. Можна навчитися лазити по висувних драбинах, користуватися протигазом, рухатися в густому диму, бігати, стрибати. Але найважче - щомиті бути готовим ризикувати своїм життям, щоб урятувати інших, - наголошує начальник Дніпровського районного в м. Києві управління ГУ МНС України Ігор Шилохвост.

Полковник Шилохвост знає, що каже. В квітні 1986 року він, 21-річний юнак, вимірював дози випромінювання під палаючим реактором. Під час навчання в Ленінградській вищій пожежно-технічній школі приборкував вогонь в універмазі "Фрунзенському" і бібліотеці Російської академії наук (разом із напарником винесли півтонни рідкісних книжок). У Вірменії 1988 року визволяв людей із завалів, спричинених землетрусом. За мужність Ігоря Шилохвоста нагородили орденом "Знак Пошани", грамотою Міністерства внутрішніх справ Вірменії.

В Україні Ігор Шилохвост погасив багато пожеж. Деякі з них залишилися в його пам'яті назавжди.

- У Києві горів супермаркет, - згадує він. - Джерело спалаху - в підвальному приміщенні, а це 4 поверхи вниз. Усе в чорному диму. Одне відділення пожежників нічого не знайшло, повернулося. Пішло друге - теж нічого. Відправили найдосвідченіших. Знайшли вогнище, загасили. Я після цього відразу майже пачку сигарет викурив - адже у безпосередній близькості від вогнища стояло 10 балонів пропан-бутану і 10 балонів кисню. Якби вибухнуло - півкварталу не стало б. Ось така вона, професія пожежника - йти туди, звідки всі тікають.

"До побачення" тут не говорять

Трапляються у людей цієї героїчної професії й такі обставини, які не завжди можуть пояснити навіть вони. У пожежній частині N 13 (саме тут служить Ігор Шилохвост) є дві православні ікони. Бійці частини винесли їх зі згорілої машини. Постраждали тільки шати, а ікони залишилися цілими. З тих пір ці ікони оберігають хлопців і допомагають їм рятувати інших. За мужність кількох чоловік частини нагородили орденами і медалями, у тому числі й православна церква. Є бійці, які на державному рівні визнані героями-рятувальниками.

У більшості людей, чия діяльність пов'язана з ризиком і небезпекою, є свої професійні табу. Від льотчиків, наприклад, ви ніколи не почуєте слово останній. Вони завжди кажуть "крайній". Є свої "родзинки" й у пожежників. Вони ніколи після чергування не прощаються один з одним. Слів "до побачення" тут не визнають - щоб не зустрітися вночі на пожежі.

- Про нас часто говорять: чудова робота у пожежників - сплять 24 години на добу, - усміхається Ігор Володимирович. - А ви уявіть собі, як по драбині заввишки 50 м піднятися! Та не просто піднятися, а ще й людей евакуювати. Викликали нас якось на пожежу. Приїжджаємо - на балконі п'ятого поверху вниз головою висить бабуся, тримається тільки однією ногою. Поставили драбину, наш співробітник Сергій Решметділов почав підніматися, як раптом у бабусі нога зісковзнула і вона почала падати вниз. Пожежник, ще не встигнувши застрахуватися, хапає її й утримує на драбині. А бабуся, як потім з'ясувалось, важила 120 кг. Спустили її на землю, а вона нам і говорить: чого ви так довго їхали, у мене там борщ уже переварився.

Гумор ситуації бійці пожежної частини оцінили пізніше, коли й вогонь погасили, і бабусі першу допомогу надали. Пожартувати тут люблять - говорять: інакше не можна.

Полум'яне хобі

Іноді вважається, що людина щаслива, якщо її робота збігається з хобі. Саме так відбулося з Ігорем Шилохвостом. Два роки тому у нього виникла ідея - створити музей пожежної слави. І незабаром двері музею були відкриті для відвідувачів - адже люди, які взялися за цю справу, звикли швидко приймати рішення і швидко діяти.

Музей, без перебільшення, дивовижний. Менш ніж за рік, на одному ентузіазмі, без єдиної копійки державних вкладень, бійці пожежної частини N 13 зібрали більше сотні експонатів. Та не просто документів і фотографій -справжніх раритетів. Щось дарували друзі, колеги, щось робили самі або замовляли художникам (наприклад, чудову діораму з бересту "Пожежа на заставі"). Старовинний ручний насос багато років валявся під огорожею. У музей його привезли в катастрофічному стані, іржавим, не придатним навіть до показу.

- Ми його самі відреставрували, відчистили. Він навіть працює, - каже Ігор Шилохвост. - А накопичувальну ємність для води нам привезли з Вінниці. Я ще планую привезти справжню пожежну підводу, попередницю пожежних машин. Мені вже обіцяли.

Біля входу в музей (під нього виділили кімнату в приміщенні пожежної частини) відвідувачів зустрічає телефоністка у форменому одязі 30-х років. Поряд - бійці в брезентовому захисному одязі й старовинних протигазах, за ними - сучасний пожежник в комбінезоні, що витримує температуру понад 1500 градусів. Звичайно, це манекени, але майже як живі. Щоб добитися такого ефекту, творці музею попросили гримерів Театру драми і комедії на Лівому березі розфарбувати їх.

Уздовж стін розставлені пожежні стволи - від раритетних до сучасних, вогнегасники (один з перших, порошковий, завжди привертає увагу відвідувачів. Щоб за його допомогою погасити пожежу, потрібно було впритул підійти до вогнища і посипати на нього порошком). Провести екскурсію по музею може будь-який боєць пожежної частини - у вільний час. Пускають сюди всіх бажаючих, особливо раді школярам.

- Ми від початку планували зробити наш музей відкритим для хлоп'ят, зацікавити їх, щоб ними не оволоділа вулиця, -каже Ігор Шилохвост. - Показати, що таке робота пожежників, як це було раніше. Та яка техніка і можливості у нас є нині. Один з розділів ми присвятили героям-пожежникам. У нас багато фотографій, документів, нагород. Є грамоти, які в 1953-1958 роках отримав дід нашого співробітника. Як бачите, і в пожежників є свої династії.

Є в музеї також свій талісман - ікона "Неопалима купина". Вважається, що вона захищає людей від пожеж і є покровителькою всіх пожежників. В одній руці Богородиця тримає Немовля, в другій - невеличку драбинку.

- У всіх країнах поважають пожежників і рятувальників. А у нас ця професія чомусь не дуже в шані, - завважує Ігор Шилохвост. - Тому ми намагаємося зробити так, щоб люди знали про неї.

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua