"«Кайдашева сім’я» відпочиває"

Євдокія ТЮТЮННИК
1 квiтня 2015

Полаятися за межу, схоже, з давніх-давен – одна з найулюбленіших розваг власників земельних ділянок. При цьому пащекуватій Мотрі з «Кайдашевої сім’ї» наші сучасники підкинули б чимало ідей для суперечок. Приміром, можна сваритися не через одну грушу, а посадити їх кілька: тобі урожай, а сусідам — затінок над городиною. А лаятимуться, що бараболя гегнула, — можна сміливо заперечувати: зате, мовляв, і бур’яни полягли.

Можна на межі накидати різного мотлоху, який не лише прикрасить навколишні зелені краєвиди строкатим різнобарв’ям, а для повної ідилії ще й запаху додасть. Це дасть змогу зібрати хмару мух, які так затишно гудуть на осонні. А якщо сусіда не оцінив такої діяльності — димом його! Що спалити, у кожного господаря знайдеться. Якщо ж у цей час сусідка вивісила випрану білизну, — також чудесний привід поспілкуватися.

Упевнена, що бідова молодиця Мотря таки подивувалася б сучасним методам привласнення частини сусідської ділянки. При цьому зовні все пристойно, просто паркан поставили не на межі, а за межею. Ось уже і з’явилася смужка під кукурудзу. Можна підрізати межу під час оранки, а потім ще й присоромити сусіда: що ж ви, мовляв, не відступили?

Один із поширених способів прихопити собі трохи земельної зайвини — високий паркан або будівля: тут уже хай що завгодно говорять — не руйнувати ж споруджене… Хоч суд може постановити впорядкувати територію згідно з будівельними, землевпорядними і санітарними нормами. Іноді це розтягується на роки — із судами-пересудами.

Багато скаржників звертається також до інших державних інстанцій. Приміром, до Державної інспекції сільського господарства в Чернігівській області тільки впродовж зимового періоду цього року надійшло на розгляд понад 60 звернень від фізичних та юридичних осіб щодо врегулювання земельних відносин. А що ж чекати, коли населення масово вийде на свої городи та присадибні ділянки? — хапаються за голови фахівці цієї установи, даючи правову оцінку конфліктним ситуаціям і вирішуючи проблемні питання відповідно до наданих повноважень.

А далі — найцікавіше: законне і раціональне використання земельних ресурсів залежить, кажучи чиновницькою мовою, від достовірності інформації із встановлення кордонів земельних ділянок у натурі, яка надходить в автоматизовану систему Державного земельного кадастру України. І що тут? Роздолля для сварок і зловживань: і невідповідність фактичному розташуванню земельних ділянок, і накладення одна на одну — на всій території області, зауважують працівники Держсільгоспінспекції. І уточнюють: тут тобі ціла національна гра «Кайдашева сім’я». Така собі велика сцена, де розгортаються десятки вистав одночасно. Ось тільки задоволення від того дійства сумнівне.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua