"Кава проти цукерок"

28 грудня 2016

Хочу сказати кілька слів про те, як шоколадний скандал на Балканах розсварив Хорватію із Сербією. Отже, нещодавно під час візиту до славетного міста Дубровник президент Хорватії Колінда Грабар Кітарович зустрічалася з дітьми й роздавала передріздвяні солодкі подарунки. Малеча була в захваті, але несподівано серед солодощів потрапили… шоколадки із Сербії. Родичі одного з малюків розмістили фото цукерки з президентського подарунка у Фейсбук і розпочався шоколадний скандал.

Річ у тім, що візит пані президента був присвячений Дню захисників Дубровника і відбувався в сумну річницю найсильніших обстрілів міста в 1991 році. Саме тому сербська шоколадка викликала таке обурення й жваве обговорення в соціальних мережах і медіа.

Колінда Грабар Кітарович попросила вибачення, заявила про свою підтримку кампанії «Купуймо хорватське» й пообіцяла надіслати дітям Дубровника подарунки, вироблені в Хорватії. Але шоколадний скандал (afera «okoladica») уже почав набирати обертів.

Директор фабрики — виробника тої самої шоколадки здивувався конфлікту, що виник, і заявив журналістам, що «шоколад не має національного кольору». Але високопосадовці із Сербії, включно із членами уряду та президентом, обурилися й побачили в шоколадному скандалі ознаки більших проблем у відносинах між двома країнами. І коли за кілька днів після історії з цукеркою Хорватія заблокувала черговий етап сербських переговорів з ЄС у зв’язку з порушенням прав хорватської меншини в сусідній країні, скандал набув нових масштабів та форм.

У відповідь у Сербії почалася кампанія «Купуймо вітчизняне». Головний удар було завдано... по каві. Активісти та журналісти з’ясували, що майже половину сербського кавового ринку займають хорватські бренди, й ініціювали бойкот продукції, що випускають під цими брендами.

Експерти намагаються боротися проти роздмухування конфлікту за допомогою даних розрахунків експортно-імпортних операцій та аналітичних викладок, але насправді історія, що почалася як локальне непорозуміння, є лише симптомом більш серйозних проблем.

І хай хто що каже, але помиляється директор шоколадної фабрики: інколи шоколадка — не просто смачна цукерка. Особливо на Балканах.

Наталя ІЩЕНКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua