"Казахстанський газ вигідний без посередників"

4 квiтня 2013

СПІВПРАЦЯ

Микола Азаров наголошує на вільному доступі до трубопровідного транспорту
 в рамках вільної торгівлі СНД

Відновлення прямих поставок казахстанських вуглеводнів в Україну відповідає інтересам обох країн. Про це заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров у вівторок під час зустрічі з першим заступником глави уряду Республіки Казахстан Бакитжаном Сагінтаєвим.

Микола Азаров нагадав, що створення зони вільної торгівлі в рамках Співдружності Незалежних Держав передбачає укладання угоди про вільний доступ до трубопровідного транспорту країн СНД і створює можливості для прямих поставок казахстанської нафти і газу до України: «Ми налаштовані на розширення співробітництва в галузі використання транспорту, зокрема й трубопровідного. Я думаю, що в цьому також зацікавлений Казахстан, адже в нього є достатні запаси газу та нафти, і він міг би торгувати з нами не тільки через Російську Федерацію, а й напряму, як це було до 2005 року».

Прем’єр-міністр зазначив, що створення Митного союзу (до якого входять Росія, Білорусь і Казахстан) ускладнило торговельно-економічні відносини в рамках СНД, а тому зараз необхідно вдосконалити механізми співпраці. «Ми прагнемо у переговорах з Російською Федерацією, Казахстаном і Білоруссю розробити такий формат взаємовідносин, щоб переваги зони вільної торгівлі в межах СНД, яку ми готували майже 20 років, наповнилися реальним змістом, і щоб рамки Митного союзу не перешкоджали реалізації положень про зону вільної торгівлі», — зазначив Микола Азаров.

Він нагадав, що Україна хоче отримати статус спостерігача в Митному союзі. «Це дасть змогу нам не впливати, але моніторити прийняття рішень і хоча б завчасно знати про рішення, які готуються до прийняття в Митному союзі», — сказав глава уряду.

Водночас Казахстан зацікавлений у використанні українських агропромислових технологій. «Ми дуже зацікавлені у запозиченні передового досвіду України в сільськогосподарській галузі. Наші спеціалісти кажуть, що розвиток АПК в Україні набагато випереджає білоруські агротехнології», — зазначив Бакитжан Сагінтаєв.

При цьому він додав, що Казахстан налаштований на залучення технологій України із вирощування сої, розведення птиці, сільгоспмашинобудування тощо, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»

ДОВІДКА «УК»

Відповідно до ст.7 Договору про зону вільної торгівлі СНД, сторони-учасниці повинні вступити в переговори щодо розробки угоди про транзит трубопровідним транспортом і завершити такі переговори протягом шести місяців після набуття документом чинності. Договір про створення зони вільної торгівлі набув чинності наприкінці вересня 2012 року після ратифікації парламентами Білорусі, Росії та України.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua