"Кількість заарештованих в СІЗО стабільно зменшується"

11 червня 2013

Перший заступник голови
Державної пенітенціарної служби
Сергій СИДОРЕНКО

— Протягом тривалого часу одним з найбільш проблемних питань було перенаповнення слідчих ізоляторів та неможливість забезпечити умови утримання в таких установах ув’язнених і засуджених відповідно до вимог чинного законодавства та європейських стандартів. Для її розв’язання вживали різних заходів. Зокрема, покращенню ситуації у слідчих ізоляторах та залученню до розв’язання їхніх проблем місцевих органів влади значною мірою сприяла реалізація доручень Президента України від 9 квітня та від 23 травня 2012 року стосовно невідкладних заходів для посилення конституційних прав і законних інтересів громадян в установах попереднього ув’язнення. Але подальша ситуація з наповненням слідчих ізоляторів пов’язується із застосуванням прогресивних норм кримінально-процесуального законодавства, насамперед нового КПК у частині видів та порядку застосування попереджувальних заходів.

Як результат, з 20 листопада 2012 року чисельність осіб, які перебувають у слідчих ізоляторах, зменшилась майже на 6 тисяч і станом на 15 квітня цього року становила 26 391 особу. Загалом же завдяки заходам з розвантаження слідчих ізоляторів, вжитим спільно з органами прокуратури, чисельність їхнього контингенту з початку минулого року скоротилася більш як на 11 тисяч осіб.

Застосування норм нового кодексу дало можливість скоротити чисельність осіб, які щомісяця прибувають до слідчих ізоляторів, більш ніж у 4 рази: якщо раніше, за «старим» КПК, слідчі ізолятори щомісяця приймали в середньому 4 тисячі заарештованих, то нині — не більш як 900 осіб. Безперечно, така динаміка скорочення чисельності контингенту створює сприятливі передумови для реконструкції житлових приміщень та забезпечення цивілізованих побутових умов утримання осіб, узятих під варту. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua