"Київ сподівається на японські кредити"

15 сiчня 2011

ПАРТНЕРСТВО

18-21 січня Президент України відвідає Японію з офіційним візитом

Про це повідомив Глава Адміністрації Президента Сергій Льовочкін. За його словами, візит сприятиме подальшому розвиткові та інтенсифікації двостороннього політичного діалогу на найвищому рівні, розширенню науково-технічного, культурно-гуманітарного і торговельно-економічного співробітництва. Щоб забезпечити модернізацію економіки України, розвиток її соціальної і транспортної інфраструктури, Київ сподівається залучити кредитно-фінансові, інвестиційні та технологічні можливості Японії, повідомляє прес-служба глави держави.

Програмою візиту передбачається, що 18-19 січня Віктор Янукович перебуватиме в Токіо, де пройде його аудієнція в Імператора Японії Акіхіто, а також відбудуться комплексні переговори з Прем'єр-міністром Наото Каном, спікером Палати представників парламенту країни Такахіро Йокоміті та Головою Палати радників Такахасі Нісіока. Під час переговорів порушуватиметься широкий спектр питань співробітництва між Україною та Японією, визначатиметься алгоритм спільних дій на перспективу. Планується виступ українського Президента в штаб-квартирі Японської федерації бізнесу "Кейданрен" у рамках двостороннього бізнес-форуму за участю керівників провідних корпорацій країни.

19-21 січня Віктор Янукович побуває у містах Кіото та Осака. Там, як зазначив Сергій Льовочкін, глава Української держави зустрінеться з керівництвом префектур цих японських міст, у ході яких, серед іншого, обговорюватимуться перспективні напрямки співпраці на міжрегіональному рівні. Віктор Янукович також виступить перед викладачами й студентами одного з провідних вищих навчальних закладів Японії - Кіотського університету. Його виступ буде присвячений поточній ситуації в Україні та її зовнішньополітичним пріоритетам.

Глава Адміністрації Президента повідомив, що у рамках візиту до Японії передбачається підписати низку двосторонніх документів. Серед них, зокрема, Спільна заява щодо українсько-японського глобального партнерства і Кредитна Угода між Публічним акціонерним товариством "Державний експортно-імпортний банк України" (Укрексімбанк) та Японським банком міжнародного співробітництва (ЯБМС) щодо відкриття другої кредитної лінії.

У ході візиту розглядатимуться можливості залучення потужних інвестиційних можливостей Японії для реалізації масштабних спільних проектів, передусім у рамках підготовки до проведення в Україні фінальної частини Євро-2012. Сергій Льовочкін зазначив, що планується також досягти низки домовленостей у гуманітарній сфері. Очікується, що в 2012 році з нагоди відзначення 20-ї річниці встановлення дипломатичних відносин між двома державами будуть проведені Місяць культури України в Японії та Місяць культури Японії в Україні.

Про нинішній стан та перспективу українсько-японських відносин в оцінках дипломатів та експертів читайте на стор. 4.

ДОВІДКА "УК"

За даними Держкомстату, протягом 10 місяців 2010 року загальний обсяг двосторонньої торгівлі товарами між Україною та Японією склав 716,4 млн дол., що на 42,2% більше за аналогічний період 2009 року. Експорт українських товарів збільшився на 19,1%. Станом на 1 жовтня 2010 року сума прямих японських інвестицій в Україну зросла до 131,9 млн дол. (на 12,6%).



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua