"Коефіцієнт за роботу на Півночі"

Любомира КОВАЛЬ
25 сiчня 2014

Певний період працював на Півночі, займався лісозаготівлею в лісах Карелії. Подав документи на обчислення пенсії з довідкою про заробітну плату за п’ять років у Карелії. Отримав відповідь з районного управління Пенсійного фонду, що потрібна довідка з місця роботи на розмежування. Чи означає це, що з 1 січня 1992 року північний коефіцієнт не враховуватимуть, обчислюючи пенсію? 

Григорій БАЛАНІВСЬКИЙ, село Рогозівка, Чечельницький район Вінницької області

Директор департаменту пенсійного забезпечення 
Пенсійного фонду 
Владислав МАШКІН:

— Ви отримуєте пенсію за віком, призначену згідно із Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Відповідно до пункту 2 статті 41 цього закону, суми виплат (доходу), отримуваних застрахованою особою до набрання чинності цим законом, враховуються в заробітну плату для обчислення розміру пенсій у межах сум, на які відповідно до законодавства, що було чинним раніше, нараховувалися внески на державне соціальне страхування або збір на обов’язкове державне соціальне страхування, а за періоди до запровадження обмеження максимального розміру заробітної плати (доходу), з якої сплачувалися зазначені внески (збір), — у межах сум, які, відповідно до законодавства, що було чинним раніше, включалися до заробітної плати, з якої обчислювалася пенсія відповідно до Закону  «Про пенсійне забезпечення», і не перевищують 5,6 розміру середньої заробітної плати в Україні на день отримання цих сум.

Обчислення розміру пенсії із заробітної плати за періоди роботи в районах Крайньої Півночі чи місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі з урахуванням районних коефіцієнтів, проводиться за періоди роботи до 01. 01. 1992 р., оскільки Законом СРСР «Про пенсійне забезпечення громадян в СРСР» з 01. 01. 1992 р. було передбачено, що в разі виїзду особи за межі районів Крайньої Півночі чи місцевостей, прирівняних до районів Крайньої Півночі, обчислення заробітної плати, із якої призначаються пенсії, проводиться із виключенням цих сум.

З метою надання вам допомоги управлінням Пенсійного фонду України в Чечельницькому районі направлено запит до Регіонального управління Пенсійного фонду Російської Федерації республіки Карелія м. Петрозаводська.

Після отримання необхідних документів пенсію буде перераховано  відповідно до чинного законодавства. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua