"Коли роботодавець стане партнером найманому працівникові?"

Микола ПЕТРУШЕНКО
31 жовтня 2017

Чи звертали ви увагу, що за останні майже 30 років на владний Олімп вискакувало багато (це засвідчує життя) політиків сумнівної якості, що казково багатіли? Клялись у патріотизмі, любові до народу. Але (увага!) їхня позиція щодо тих, чиї плечі їх внесли до влади, змінювалася залежно від того, на якому щаблі сходження до можливості багатіти перебували. Виходить, говорили одне, а дбали зовсім про інше: піклувалися і піклуються тільки про власний інтерес.

Явище це в політиці не нове. Але ті, які видавалися левиками, а ставали песиками, шкідництвом займалися не лише тоді, коли були на видноті. Продовжують це робити і в тіні, куди їх посунули спритніші колеги.

Так-от, нещодавно один з тих, хто видавав себе за борця за державу і народ, знову подав голос. Ішлося про обґрунтованість захмарних посадових окладів високопосадовців. Тема ця вже не один рік на слуху. Одні вважають, що зарплати керівників у сто і більше разів мають перевищувати винагороду рядових працівників. Мовляв, так позбудемося корупції (а вона, клята, зростає пропорційно до підвищення окладів і бонусів обраних). Інші дотримуються думки, що така диспропорція — явище аморальне і до добра не доведе.

На думку екс-боротьбиста за світле майбутнє держави і трудового народу, захмарні винагороди топ-менеджерам — вимога капіталізму, який будуємо (раніше під гаслом боротьби проти нерівності виводив людей на демонстрації. Нажившись на обдурюванні людей, діє за принципом: ми з тобою, як риба з водою — я на лід, а ти під спід. Тож і виходить, хто вже звик чужим жити, той не здужає робити).

Чи ж справді капіталізм передбачає нерівність у зарплаті, яку впроваджують у нас? Звернімось до світового авторитетного американця (а в нас Америка стала головним орієнтиром) Генрі Форда. У книжці «Моє життя та робота» він зазначає, що кожен бізнес, у якому працює більше як одна людина, є своєрідним партнерством, начальник — партнер працівника і навпаки. Стати надміру гоноровим можна тільки за рахунок іншого (чи не це спостерігаємо в наших компаніях і чи може за таких умов одна мета об’єднувати начальника-мільйонера і робітника, якому ледве вистачає на хліб? І річ не лише в грошах. Як правило, такий начальник постійно заявляє про свій патріотизм і турботу про державу. Чи вірять такому маси? Звісно, ні. До чого це спричиняє? Суспільне невдоволення і зневіра в моральних цінностях).

Форд зазначає, що саме керівництво ніколи не зможе зробити заробітну плату високою. Її заробляють працівники. Успішний капіталіст Генрі Форд пише: «Заробітна плата — своєрідний розподіл прибутку, що фіксують заздалегідь, але, як це часто буває, наприкінці року виявляється, що можна доплатити ще. Тоді треба платити. Коли ми разом задіяні в бізнесі, усі повинні мати певну частку від прибутку — у вигляді високої заробітної плати або додаткової компенсації».

Успішний капіталіст так не лише писав, а й робив. Тому й став успішним. Прибуток він вкладав у розвиток виробництва і стимулювання (а треба читати як згуртування) колективу. Наші топ-менеджери, зокрема й державних компаній, прибуток одноосібно проїдають. Чи може бути успішною економіка з таким підходом? І не лише економіка.

Звернімося ще до одного відомого американця Збігнєва Бжезинського. У книжці «Стратегічне бачення: Америка і криза глобальної могутності» він розповів про те, що його тривожить у сучасному світі. В інтерв’ю після її презентації зазначив, що Америка знехтувала внутрішньодержавним розвитком, допустивши соціальну нерівність (чого ж із цього уроку не зробили висновку на зорі незалежності наші політики, які тепер підтримують захмарні зарплати високопосадовців? Висновок один: дбають про себе, а не про державу).

Американський політик констатує: якщо 1990 року заробітна плата директорів підприємств у 70 разів перевищувала зарплату середнього американця, то тепер — у 325 разів. Цим порушено справедливість у суспільстві. А вона, справедливість, підкреслює політик, — фундаментальна основа стабільної держави.

Тож щоб не допустити суспільного вибуху і деградації суспільства, політикам, які взялися будувати капіталізм, слід не лише декларувати власний патріотизм і використовувати момент для особистого збагачення, а й питати тих, хто капіталізм побудував і запроваджує все найкраще, а не те, що шкодить суспільству.

Микола ПЕТРУШЕНКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua