"Кому вигідне політичне протистояння в сусідів"

11 червня 2019

Служба безпеки України оперативно відстежує внутрішньополітичну ситуацію, яка склалася в Республіці Молдова, тому посилила контррозвідувальний режим щодо радикально налаштованих громадян Росії на в’їзді до Молдови через територію України.

У межах партнерських відносин СБУ постійно обмінюється інформацією з молдовськими колегами для збереження спокою та стабільності в регіоні задля запобігання загостренню ситуації в Кишиневі, пов’язаної з іноземним втручанням у внутрішні процеси цієї країни.

Ще 8 червня конституційний суд Молдови оголосив незаконними дії депутатів на екстреному засіданні парламенту, під час якого відбулося затвердження складу уряду і церемонія приведення його до присяги. Депутати обрали спікером лідера партії соціалістів Республіки Молдова (ПСРМ) Зінаїду Гречану, а також трьох віцеспікерів, постійне бюро парламенту й профільні комісії.

Уряд очолила Майя Санду, чию кандидатуру запропонував відомий проросійською позицією президент Ігор Додон. Перше засідання мало відбутися вчора у приміщенні парламенту, бо вхід у будівлю уряду заблокували прихильники демократичної партії, повідомляє УНІАН.

Невизначена політична ситуація спричинила кризу влади й заворушення в Кишиневі. Фото з сайту nv.ua

У конституційному суді Молдови заявили, що парламент 7 червня вичерпав час (90 днів), відведений на формування уряду, і його слід розпустити.

Парламент ухвалив декларацію «Про захоплену державу», в якій ідеться про анулювання змішаної виборчої системи і висловлення вотуму недовіри конституційному суду. В документі міститься вимога відправити у відставку голову служби інформації та безпеки і голову національного центру боротьби з корупцією.

Лідер демократичної партії Молдови Володимир Плахотнюк заявив, що ПСРМ і блок ACUM намагаються узурпувати владу в країні.

Уночі 9 червня в Кишиневі протестувальники заблокували будівлі уряду, МВС, генпрокуратури, деяких міністерств і держустанов, щоб не пустити туди нових призначенців.

Конституційний суд відсторонив Додона від поста президента і призначив в.о. президента колишнього прем’єра Павла Філіпа, який оголосив про розпуск парламенту і призначення дострокових виборів на 6 вересня. А відсторонений Ігор Додон відмовлявся розпускати парламент і призначати дату нових виборів. Він заявив, що не підписуватиме такого указу, оскільки депутати ще можуть домовитися.

Останні парламентські вибори відбулися 24 лютого. ПСРМ отримала 35 мандатів у 101-місному парламенті, демократична партія влади — 30, на третьому місці — проєвропейський опозиційний блок ACUM («Зараз») із 26 мандатами.

Європейський Союз визнав законним новий уряд Молдови і готовий з ним працювати, наголосили верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні та єврокомісар Йоганнес Ган. Директорка бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини Сольрун Гісладоттір закликала політичні сили в Молдові виявляти стриманість і додержуватися правової бази у врегулюванні поточної ситуації. А генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд зазначив, що Венеціанська комісія Ради Європи повинна дати оцінку рішенням конституційного суду Молдови щодо ситуації у країні.

«Останні рішення конституційного суду важко зрозуміти, вони видаються довільними відносно тексту Конституції та міжнародних стандартів верховенства права. У демократичній державі всі повинні дотримуватися Конституції в разі невизначеності й необхідності об’єктивних рекомендацій. Тому я вирішив запитати термінову думку Венеціанської комісії про останні рішення, зокрема умови розпуску молдовського парламенту», — заявив Турбйорн Ягланд.

Генсек Ради Європи надзвичайно занепокоєний останніми подіями у Молдові. Він закликав демократично обраний парламент, легітимний уряд та всі політичні сили до стриманості й відповідальності.

У Міністерстві закордонних справ України із занепокоєнням спостерігають за розвитком політичної ситуації у сусідній Молдові. «Як держава-посередник і гарант Україна зацікавлена у стабільній, демократичній і європейській Молдові, готова надати у разі необхідності сприяння у врегулюванні наявних проблем, — ідеться в заяві МЗС. — Закликаємо провідні політичні сили Молдови діяти в межах правового поля, вирішувати суперечки шляхом політичного діалогу для уникнення силового протистояння».

У зовнішньополітичному відомстві зазначили, що важливе для країни та безпекової ситуації в регіоні недопущення зовнішнього втручання, спрямованого на реалізацію російського сценарію федералізації країни. «Республіка Молдова залишається для України важливим партнером і сусідом, з яким нас поєднують спільні інтереси і спільне європейське майбутнє», — підкреслили в українському МЗС.

Любов ДМИТРЕНКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua