"Корів тепер доять на пальмах"

Микола ПЕТРУШЕНКО
30 серпня 2013

Чи хоче суспільство, щоб наші бізнесмени лізли на заморські пальми доїти українських корів? Відповісти на це запитання депутати Верховної Ради обіцяли восени. Ні, не дивуйтесь, автор не помилився і нічого не вигадує. Намагались раніше. Не вдалося: дуже вже сильні у нас пальмолюби. Вони так змастили пальмовою олією шлях до законопроекту № 2172 «Про внесення змін в Закон України «Про молоко і молочні продукти», що більшість на ногах не утрималась.  От і відклали голосування на осінь. У чому ж камінь спотикання? Нині нормативи передбачають у молоковмісних продуктах не менше 25% молочних компонентів. Цієї вимоги не завжди дотримуються. І не секрет, що споживаємо ерзац-делікатеси, в яких замість молока або масла маємо пальмову олію. Це не лише обман, але, за твердженням дієтологів, дуже шкідливо для здоров’я.

Законопроект № 2172 передбачає заборону виробництва продукції, в якій менше 50% молока. При цьому виробник має чесно повідомляти на упаковці, що такий товар не молокопродукт, а рослинно-жирова чи тваринно-жирова суміш з додаванням молока.

Чому це не подобається противникам законопроекту? За даними продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FАО), одна з українських компаній займає четверте місце в Європі і дванадцяте у світі за обсягами рослинно-молочних сумішей. Звідки така спритність, якщо корів в Україні кіт наплакав? А навіщо вони бізнесмену, який дбає не про здоров’я нації, а про надприбуток за рахунок здоров’я людей?

Як це досягається? Кілограм пальмової олії коштує 11—15 гривень, а молочного жиру — 45 гривень. Однак в олії 99% жиру, тоді як у молокопродукті 72,5%. Значить, кілограм олії дорівнює майже 1,5 кілограма вершкового масла. Для його виробництва потрібно 22 кілограми молока. От і підрахуйте, скільком тисячам корів пальми перегородили дорогу. Селу, селянству, споживачам молокопродукції. Державі — збитки. Бізнесменам прибутки падають майже з неба.

На щастя, не всі молокопереробники звабились на дармівщину. Чесні виробляють справді молочну продукцію. Але їм дуже важко конкурувати, за словами голови правління асоціації «Укрмолпром» Василя Бондаренка, з «мазутчиками», тобто тими підприємствами, де пальмову олію лише забарвлюють молоком. Тому за останні 12 років кількість молокопереробних підприємств зменшилась удвічі. Половина з них завершила минулий рік зі збитками. Ті ж, що «доять корів на пальмах», процвітають. Водночас відлучають українців від натуральної їжі, підривають економіку держави. Проблема «пальмова олія — молоко», вважають експерти, не суто галузева. Йдеться про здоров’я нації, відродження села, — без тваринництва йому не стати на ноги,— безпеку держави, міжнародний престиж галузі.

За словами того ж Василя Бондаренка, підвищивши показник молочності продуктів, як передбачається законопроектом, держава активізує роботу села. Адже підприємствам додатково треба буде 1—1,5 мільйона тонн молока для переробки. Значить, у село надійде майже чотири мільярди гривень. Нині їх вивозять за кордон.

Ось така ціна «лазіння на пальму». Тепер від депутатів залежить, як розвиватимуться події. Візьме гору здоровий глузд — підемо цивілізованим шляхом. Дадуть «добро» доїти корів на пальмах — блукатимемо в лісі негараздів, постійно запитуючи, де ми, хто нам допоможе? Від депутатів чекають відповіді на користь суспільства, а не «мазутчиків». Голосування покаже, хто з народних обранців працює на світлі, а хто служить у тіні пальми тим, що на ній сидять. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua