"Козаки можуть пишатися славетними нащадками"

Юрій МЕДУНИЦЯ
15 жовтня 2015

Сучасна Україна має рівнятися не лише на класичних книжкових героїв чи видатних постатей нашої минувшини. Новітня історія мало не щодня подає приклади подвигу й звитяги, її сторінки пишуться потом і кров’ю українських воїнів, котрі не шкодують себе заради визволення рідної землі від російських зайд і вигодовуваних ними сепаратистів.

Один із героїчних епізодів війни на Донбасі українські кінематографісти відобразили у документальному фільмі «Рейд». Стрічку знято на основі торішніх подій, коли підрозділи українських Високомобільних десантних військ тривалий час не давали спокою ворогові в його тилах, — на нашій території, тимчасово окупованій «братською» країною. Цей рейд став найдовшим у світовій історії з часів Другої світової війни.

Наших вояків прикрашає скромність і рішучість. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Допрем’єрний показ фільму зібрав повний зал учасників тих подій, їхніх друзів, рідних і близьких. Серед них опинився й Президент Петро Порошенко із дружиною. Згадувати про це важко. Попри це, славетний період, на думку Верховного Головнокомандувача Збройних сил, неодмінно й назавжди увійде до підручників військової історії України й тактики ведення сучасної війни. За останні півстоліття нічого подібного не робила жодна армія світу, ніхто цього не вчив українців. Але вони зробили це. І рейд став новим героїчним українським здобутком, здійсненим справжніми національними героями.

Президент запросив на сцену чотирьох Героїв України — безпосередніх учасників тих подій та головних героїв фільму: командувача Високомобільних десантних військ генерал-майора Михайла Забродського, командира батальйону 95-ї окремої аеромобільної бригади майора Олександра Порхуна, заступника командира 30-ї окремої механізованої бригади підполковника Сергія Собка та командира батальйону 95-ї окремої аеромобільної бригади майора Ігоря Герасименка.

«Україна пишається і довіряє своєму війську. Для мене велика честь як для Верховного Головнокомандувача бути на чолі цього війська. І дуже важливо, щоб наша країна знала своїх справжніх героїв: не фейсбучних чи розкручених політичними діячами, а справжніх — скромних, рішучих, талановитих, героїв, за якими бійці йдуть у вогонь і воду. Уявіть: ідуть на смерть за Україну», — наголосив глава держави.

Особливо він подякував творчому колективу авторів стрічки за талановиту роботу: «Дуже важливо, щоб таких фільмів було якомога більше, щоб народ почув правду про свою армію, солдатів, офіцерів та генералів і після цього не дав нікому паплюжити нашу армію. Бо не знаю країни, де б на початку воєнної агресії без зброї, без форми, без їжі, базуючись виключно на ентузіазмі волонтерів і власному героїчному дусі, давали по зубах російському агресору».

До слова, подібних героїчних рейдів, хоч і менш масштабних, під час подій на сході українська армія здійснила кілька, але мало хто про це знає, повідомляє прес-служба Президента. Правду про них нам ще належить дізнатися.

Глава держави привітав усіх присутніх зі святом Дня захисника України 14 жовтня і нагадав історію запровадження цього свята: «Це свято має надзвичайно важливі історичні традиції — традиції, коли славетні українські лицарі, козацтво вважали своїм днем свято Покрови Пресвятої Богородиці, — підкреслив Петро Порошенко. — І сьогодні без Божої допомоги зробити те, що зробили українські Збройні сили, було б майже неможливо». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua