""Кожна людина повинна отримати медичну допомогу вчасно і повністю""

12 лютого 2011

Головний лікар Вознесенської ЦРЛ
Микола ГОМЕНЮК

Інститут сімейної медицини у Вознесенську, що на Миколаївщині, працює вже впродовж десяти років. Про специфіку роботи фахівців розповідає головний лікар Микола Гоменюк.

- Миколо Анатолійовичу, як перекласти терміни "персоніфікація" і "оптимізація" більш зрозумілою для звичайної людини мовою? У чому все ж таки суть реформ, які впровадили у місті?

- Все дуже просто. Ми вийшли на інший рівень управління, створили нову систему охорони здоров'я. Україні сьогодні потрібна така система управління, за якої кожна конкретна людина зможе отримати потрібну медичну допомогу у визначений час, у визначеному місці, у повному обсязі і з мінімальними для бюджету витратами. В основу функціонування такої системи мають бути закладені два головних принципи: медична та економічна доцільність, тобто раціональний розподіл обсягів медичної допомоги та витрат на її надання.

Як це зробити реально?

- Ми повинні навчитися правильно витрачати ті гроші, які є. Наприклад, в Україні на медичне обслуговування щорічно виділяється 500 грн з розрахунку на одну людину. А ви знаєте, на що йдуть ці гроші? Ми прагнемо зробити так, щоб кожен житель міста знав, яка сума на нього витрачена, які послуги він може отримати і де краще це зробити. І, як свідчить світовий досвід, найкращим варіантом практичної реалізації таких умов є інститут сімейного лікаря - лікаря загальної практики, який виконує зазвичай функцію базового менеджера. У його завдання входить формування найоптимальнішого "маршруту" обстеження і лікування своїх пацієнтів, керування потоками і обсягами медичної допомоги, а отже, і вплив на розподіл фондів і зниження нераціональних витрат. Тобто сімейний лікар - перший, до кого звертаються пацієнти. Саме він визначає, яке лікування людині потрібно, і вже залежно від цього говорить, що робити далі: або надає допомогу в межах своєї компетенції, або записує пацієнта на прийом до вузького спеціаліста. Тобто пацієнтові залишається тільки прийти в зазначений час у зазначене місце. До того ж послуги сімейного лікаря найменш затратні й можуть становити до 80% усіх медичних послуг, які надаються населенню. Скажімо, аналіз крові, зроблений на базі сімейного лікаря, коштує 1,5 грн. Такий аналіз, але вже в стаціонарі районної лікарні, обійдеться в 12 грн, а в обласній лікарні - 30 грн. Сьогодні послугами сімейного лікаря користується майже 80% жителів нашого міста.

- Зараз багато говорять про сімейну медицину, але мало хто уявляє, як вона повинна реально функціонувати. Наскільки успішно працює ця система у вашому місті?

- Наша програма (до речі, вона застосовується вже 10 років) побудована таким чином, що сьогодні сімейний лікар може реально керувати обсягами медичної допомоги й витратами фонду на своїй дільниці, одержувати інформацію про кожного пацієнта, в тому числі за видами медичної допомоги, яка надавалася в інших медичних закладах, витратами на її надання. Сьогодні в медичній базі даних Вознесенська зареєстровано 40 тис. жителів, які розподілені по чотирьох амбулаторіях сімейної медицини, одна з яких розташована на базі районної поліклініки, решта - в місцях найкомпактнішого проживання населення міста.

- Яким чином лікар одержує інформацію про пацієнтів?

- У нас кожен лікар має комп'ютер з базою даних. Функції сімейного лікаря: ведення електронної амбулаторної карти й історії хвороби пацієнтів денного стаціонару, реєстрація послуг, виконаних основним персоналом амбулаторії сімейної медицини з розрахунком собівартості, витрат на кожного конкретного пацієнта, статистичні діагнози, управління групами пацієнтів, які мають інвалідність, управління флюорооглядами, моніторинг проведення імунізації населення, формування електронного паспорта родини і ще багато іншого. Це дає змогу повноцінно організувати роботу сімейного лікаря з конкретним жителем, а не з середньостатистичним громадянином. Надалі цілком можливо створити систему "керованої" медичної допомоги в рамках існуючого фонду, зробити розподіл бюджету раціональним і прозорим. Всі ці перетворення, як показують дані опитувань, позитивно сприймаються жителями. Принаймні так вважають понад 60% жителів Вознесенська.

- Ви говорили про те, що кожен житель міста повинен знати, скільки коштує його лікування. Це справді так?

- Звісно, всі звернення пацієнтів до лікаря ми прораховуємо. Кожен бажаючий може ознайомитися з цим кошторисом. Але, і я це підкреслюю, йдеться про те, скільки це коштує для держави. Адже для пацієнта лікування майже безкоштовне.

- Які стимули для якісної роботи лікарів використовуються?

- Сьогодні, згідно з рішенням міської ради Вознесенська, місцеві с імейні лікарі щомісяця отримують диференційовану доплату до 35% їхнього посадового окладу за якість роботи, а їхні помічники - до 10%. Тут обов'язково враховується наднормова кількість жителів, які бажають, щоб їх вів конкретний фахівець, якість роботи та націленість на кінцевий результат, раціональне використання фонду дільниці. Стимулом для сімейного лікаря є також і освоєння нових спеціальностей, володіння сучасними інформаційними технологіями. А найголовніше - переведення первинної медико-санітарної допомоги у Вознесенську на принципи сімейної медицини не призвело до провалу, чого бояться чимало керівників. Натомість покращилися показники здоров'я населення, доступність та якість медичної допомоги.

Наталія МИХAЙЛЕНКO
для "Урядового кур'єра"



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua