"Країна має світле й хоробре військо"

10 лютого 2017

Під час нещадних ворожих обстрілів Авдіївки, що поставили місто на межу гуманітарної катастрофи, ситуацію виправляли і воїни Збройних сил, і співробітники Державної служби з надзвичайних ситуацій. Усім, хто відзначився тими днями, Президент Петро Порошенко вручив державні нагороди.   

Особливо він подякував воїнам 72-ї окремoї механізованої бригади за мужність і героїзм під час захисту Авдіївки від російсько-терористичних військ, а також відважним рятувальникам, які під постійними обстрілами робили все можливе, надаючи містянам посильну допомогу.

Ворог — російські терористичні війська — після артилерійської підготовки перейшов у наступ, щоб захопити місцеву промзону. Президент назвав дії російсько-терористичних військ черговою провокацією, метою якої була спроба перекласти відповідальність і звинуватити українську сторону в порушенні режиму припинення вогню. І наші воїни з гідністю протистояли зайдам.

Фото з сайту president.gov.ua

«У цих боях 72-га механізована бригада підтвердила своє звання одного з найсильніших з’єднань Сухопутних військ Збройних сил. Її ще 2014 року через успішні військові операції, проведені в зоні бойових дій, вороги охрестили «чорною бригадою», — наголосив Петро Порошенко. — Це означає, що ворог боїться «чорної бригади» і знає, що там, де 72-га бригада, ніхто нікуди не пройде, ні на крок не просунеться. Це для них ви «чорна бригада», а для нас — світле і хоробре військо».

Міністрові оборони й начальникові Генерального штабу ЗСУ Президент доручив особливо відзначити 72-гу бригаду, «щоб бійці, які служать за контрактом, знали, який славний бойовий шлях пройшла бригада останніми місяцями й тижнями».

Орден Богдана Хмельницького Головнокомандувач вручив командирові 72-ї бригади полковникові Андрієві Соколову, командирові механізованого батальйону Олександрові Вдовиченку, іншим воїнам з’єднання, які «вмілими, чіткими, рішучими, а іноді неординарними рішеннями забезпечили успіх на цьому важливому рубежі оборони».

В умовах щільного обстрілу терористами й російськими окупаційними військами міста, реальних загроз життю та здоров’ю людей співробітники Державної служби з надзвичайних ситуацій за дорученням Президента здійснили значний обсяг відновлювально-рятувальних робіт у місті: налагодили діяльність систем життєзабезпечення, розгорнули пункти обігріву та харчування, надавали медичну й психологічну допомогу, організовували евакуацію частини населення.

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять усіх військовослужбовців, загиблих під час оборони та визволення Донбасу, повідомляє департамент прес-служби АП.

Глава держави подякував військовим і наголосив, що він та його команда роблять  усе, щоб ситуація йшла шляхом деескалації до повного припинення вогню: «Належні умови для роботи наших дипломатів створюєте ви: командири і прості солдати, які звитягою, мужністю та героїзмом посилюють українську позицію на переговорах, озброюють нас аргументами, достатніми для того, щоб жорстко обстоювати наші національні інтереси».

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua