"Країна перейде на дешеве світлодіодне освітлення"

Вадим ПРОЦИШИН
17 серпня 2011

ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ. Комплексною державною програмою енергозбереження передбачено, зокрема, масштабну заміну існуючих освітлювальних приладів на світлодіодні. За попередніми підрахунками, переведення лише 30% систем освітлення на світлодіодні технології дозволить компенсувати зростання тарифів на електроенергію. Нині в Україні кілька підприємств виробляють такі енергозберігаючі прилади, що на 85% складаються з вітчизняних комплектуючих. Однак головний компонент — світлодіод, — ми імпортуємо.

Переваги енергозберігаючих технологій першими відчують мешканці міст-господарів Євро-2012. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Днями Прем’єр-міністр Микола Азаров відвідав виставку світлодіодної освітлювальної техніки, на якій продукцію презентували вітчизняні підприємства ВАТ «Газотрон-Люкс» (Рівне), ВАТ «Ватра» (Тернопіль), ТОВ «Екта» (Житомир), ТОВ «АТІЛОС» (Чернігів), ТОВ «СУ-24» (Харків) та Інститут фізики напівпровідників ім. В.Є. Лашкарьова НАН України.

За словами голови Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимира Семиноженка, який проводив презентацію, деякі різновиди світлодіодних освітлювальних пристроїв мають гарантію 5 років, споживають у три рази менше електроенергії та окупаються за 2,5 року. Світлодіодною технікою можна замінити вуличні ліхтарі, освітлення на швидкісних магістралях, у комунальних підприємствах, лікарнях, школах та квартирах. До того ж, світлодіодні пристрої менш шкідливі для очей та екології. 

Оснащення помешкань такими пристроями одразу ж зацікавили Миколу Азарова. Він запитав присутніх фахівців, у скільки йому обійдеться заміна 20 лампочок на світлодіодні і яка буде економія. Керівник одного з підприємств повідомив, що нині світлодіодна лампочка українського виробництва коштує приблизно 100 грн, отже на повне переоснащення помешкання Пре?м’єру доведеться викласти 2 тис. грн. Проте одна така лампочка споживає у вісім разів менше електроенергії, ніж звичайна. Глава уряду одразу ж  підрахував: якщо нині він сплачує за електроенергію 200 грн, то при заміні лампочок вийде 25 грн. Економія очевидна, проте ціна на продукцію «кусається». Але Прем’єр-міністру нагадали про досвід країн Балтії: там за кожну світлодіодну лампочку людині компенсують половину її вартості. Микола Азаров пообіцяв подумати про впровадження такої програми й в Україні.

Насамкінець глава уряду заявив, що буде реалізовано пілотні проекти з впровадження енергозберігаючого світлодіодного освітлення в містах-господарях Євро-2012. «Насамперед, нам потрібно впроваджувати таке освітлення в містах, де найбільше споживання електроенергії. Зараз у нас вибір дуже простий: є чотири міста, що прийматимуть Євро-2012», — зазначив Микола Азаров. Крім того, він повідомив, що найближчим часом перед головами облдержадміністрацій буде поставлено завдання впроваджувати світлодіодні технології в бюджетних установах та об’єктах соціальної інфраструктури. 

А говорячи про відсутність власних світлодіодів, Микола Азаров заявив: «За 2—3 роки ми маємо створити власне виробництво світлодіодів, щоб забезпечити себе, а можливо, й наших сусідів».



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua