"Країнам потрібні контакти на найвищому рівні"

11 листопада 2011

ВІДНОСИНИ

Після тривалого періоду дипломатичного затишшя Україна та Румунія налагоджують діалог

Двосторонні відносини обох країн кілька останніх років переживали не найкращі часи. А найяскравішим прикладом цього став демарш румунського президента Траяна Бесеску, який у лютому 2009 року навіть відмінив свій офіційний візит до Києва. Щоправда, вже цього року міністр закордонних справ Костянтин Грищенко побував у Бухаресті, і ось візит-відповідь — у Києві головний румунський дипломат Теодор Баконскі. Напередодні керівник вітчизняного зовнішньополітичного відомства у коментарі журналістам дипломатично зазначив: «Ми здійснили низку кроків, які дають змогу нам говорити про те, що є тенденції до  істотного поліпшення відносин між нашими державами». Водночас він наголосив:  у Румунії діють громадські організації, які озвучують заяви, що не відповідають дружньому стилю двосторонніх відносин. Однак Україна воліє думати, що ці слова не є офіційною позицією румунської сторони.

Наше бажання налагодити добросусідські відносини підкреслив під час зустрічі з румунським міністром і Президент Віктор Янукович. «Ми зацікавлені у розвитку та поглибленні політичного діалогу», — зазначив він та висловив переконання, що для відновлення співпраці між двома країнами необхідна зустріч на найвищому рівні.

А ще потрібно відновити роботу міжурядової комісії з торговельно-економічного співробітництва. У цьому контексті глава держави повідомив, що дав доручення Кабінету Міністрів провести переговори з урядом Румунії щодо проведення засідання цієї комісії.

Віктор Янукович переконував румунського дипломата у необхідності зустрічі з Трояном Бесеску. Фото Михайло МАРКІВА

Віктор Янукович зауважив, що рівень торговельно-економічних відносин між двома країнами задовільний, а товарообіг за поточний рік зріс на 75%. Президент також зазначив, що підтримка Румунією євроінтеграційних прагнень України дуже важлива для нашої держави.

А за підсумками переговорів у МЗС Теодор Баконскі заявив, що його країна не має територіальних претензій до України. «Румунія — прихильник недоторканності кордонів країн. Ми не брали на себе жодних претензій стосовно територіальної цілісності інших країн», — сказав він. Однак свою територіальну цілісність Румунія захищає як член ЄС і НАТО.

Розмірковуючи про поліпшення змісту діалогу між нашими країнами, гість висловив переконання, що доля румунської діаспори в Україні теж поліпшиться, повідомляє УНІАН.

Напевно, Костянтин Грищенко на переговорах також говорив про незавидне життя українців у Румунії, однак розповів журналістам про нашу зацікавленість у тому, аби розміщення елементів ПРО в Румунії не створювало напруги у відносинах між сусідніми нам державами. В Україні уважно стежать за розвитком ситуації і тими кроками, які робляться на створення системи ПРО.

Румунія на двосторонньому рівні підписала угоду із США щодо розміщення елементів системи ПРО, яка фактично передбачає сприяння у встановленні безпеки на рівні НАТО. Це виключно оборонна система, і  щодо її розміщення Румунія консультувалася з партнерами з НАТО та в регіоні. Водночас Теодор Баконскі зазначив, що дискусії між НАТО й Росією, між ЄС та Росією та між США і Росією тривають. «Можу запевнити, що призначення цієї системи — захищати територію союзних держав Альянсу», — сказав він.

Гість пообіцяв  підтримувати нас на європейському напрямку: «Підтримка Румунією європейських прагнень України постійна і вона буде ще виразнішою в майбутньому». Він висловив сподівання, що процес укладення угоди про асоціацію між Україною та ЄС завершиться і документ таки набере чинності.

Румунський міністр повідомив, що в ході переговорів сторони домовилися посилити співпрацю щодо євростратегії на Дунаї, розвивати транскордонне співробітництво. А Костянтин Грищенко додав: на переговорах ішлося про розвиток взаємної торгівлі та підготовку низки угод, зокрема про відкриття нових міжнародних пунктів пропуску через кордон, а також щодо співробітництва в галузі охорони навколишнього середовища, що є принципово важливим для прикордонних областей.

Він повідомив про підписаний нині протокол про співпрацю між МЗС України та Румунії у сфері європейської інтеграції та угоду про співробітництво між міністерствами юстиції двох країн. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua