"кремлівські людолови"

Павло КУЩ
15 вересня 2022

Брехня була і є невід’ємною складовою політики росії. У кремлі ніколи цього не приховували й неприємно вражають і навіть шокують цивілізований світ печерним цинізмом, виправдовують власні злочини, перекладаючи відповідальність на інших. Пік примітивних виправдань розпочався ще у 2014 році разом з агресією проти України, яку москва назвала «громадянською війною». Чого тільки вартий огидний пропагандистський фонтан різноманітних версій, які мали б переконати всіх, що до збиття малайзійського Боїнга-777 рейсу МН17 і загибелі 298 людей на борту причетні українці, папуаси з островів, інопланетяни та хто завгодно, але тільки не російські військові та ЗРК «бук» із курська! Офіційна москва й надалі заперечує докази і звіти, які зібрали міжнародні розслідувачі та розвідки кількох країн навіть попри те, що спеціальний суд уже зробив офіційний висновок про причетність до злочину росії та чотирьох безпосередніх виконавців.

Після повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року жахливим воєнним злочинам рашистів кремль приліпив відносно нейтральне назвисько «спеціальна військова операції» чи «визволення». Та після пів року невдач і поразок навіть пересічні росіяни, які раніше аж мліли від осоружної кремлівської брехні, в пошуках достовірної інформації стали звертатися до незалежних джерел. Серед таких і міжнародна правозахисна організація Humar Rights Watch, яка підготувала розслідування на, здається, майже нейтральну, на перший погляд, тему: переміщення українців з окупованих територій Донбасу в рф.

Примусове переміщення — воєнний злочин і потенційний злочин проти людяності. Фото з сайту zmina.info

«Уже у рф нам повідомили, що в нас тепер немає вибору»

Ще влітку російське агентство новин бадьоро повідомило, що до росії з України вже в’їхали близько 3 мільйонів людей, серед яких майже 500 тисяч дітей. Зрозуміло, пропаганда не уточнює про добровільно-примусове вивезення жителів зокрема Донбасу та спеціально організовані масові примусові й незаконні переміщення. Насамперед ідеться про потерпілих внаслідок російської зброї людей, які, наприклад, у майже знищеному Маріуполі втратили житло, рідних чи близьких. А те, що росіяни спершу власноруч створили таку жахливу ситуацію, а далі обдурили нещасних і наляканих потерпілих, засвідчують саме ті, кого загарбники вивезли в державу-агресора.

«Після тривалих обстрілів та днів і ночей у холодних підвалах чимало з маріупольців, особливо з дітьми, були готові їхати куди завгодно, аби тільки якнайдалі від цього пекла. А росіяни спершу запевняли, що везуть нас до Мангуша чи Бердянська, проте ми рухалися в бік рф. Тоді нас заспокоїли: звідти начебто за бажанням зможемо вільно виїхати в Україну чи Європу. Проте невдовзі всіх ошелешили: в нас тепер немає вибору, і мусимо залишитися в рф або вибиратися на території «днр» чи «лнр», — розповіла правозахисникам жителька Маріуполя.

Це підтверджують люди, які власними автомобілями намагалися вихопитися з уже окупованих населених пунктів Приазов’я в Україну: на всіх блокпостах окупаційні війська розвертали їх виключно в напрямку доріг до росії. Само собою, в дорозі їх очікувало чимало перевірок і обшуків на КПП, хоч деякі знедолені кажуть, що зуміли проїхати майже безперешкодно аж до українсько-російського кордону. Там пройшли прискіпливий процес перевірки, а далі їх відправили в різні регіони рф, де вони зіткнулися із суворими реаліями, позбутися яких нині не мають жодної змоги.

У звіті правозахисників фігурують ще й інші ознаки примусового вивезення зі східних та південних областей українців, які за інших умов могли б залишитися на місці чи спробувати потрапити в Україну. російські загарбники лякали, що в обох ситуаціях «київський режим» кине їх у в’язниці без суду і слідства.

«У нашому селі чимало людей похилого віку спершу не збиралися нікуди їхати. Та росіяни почали нас лякати: мовляв, прийдуть «карателі ЗСУ» і всіх розстріляють, а будинки спалять. Натомість дуже категорично пропонували допомогти врятуватися від «фашистів» і виїхати в рф», — згадує житель одного із сіл Харківської області.

«Примусове переміщення — воєнний злочин»

Однак дорога до росії і тим більше до України мала безліч перешкод, які для чималої частини українців стали фатальними. Незалежні розслідувачі задокументували процес фільтрації цивільних громадян, котрих загарбники та місцеві колабораціоністи підозрювали у зв’язках із ЗСУ чи правоохоронними органами. Під пильною увагою окупантів опинилися працівники органів державної влади та ЗМІ. У звіті наголошено, що чималу кількість людей затримали, вони не пройшли фільтрації через підозру про причетність до співпраці з українськими військовими чи «націоналістичними угрупованнями». На жаль, доля частини насильницьким способом затриманих, як підтверджують їхні родичі, досі не відома. Тому є серйозні підстави вважати, що потерпілих піддають жорстокому утриманню та тортурам. І є свідчення людей про побиття й навіть розстріли окремих підозрілих просто на пунктах пропуску та фільтрації.

Звіт грунтується на інтерв’ю Human Rights Watch з 18 жителями Маріуполя та Харківської області, які виїхали в рф, і десять з них пройшли фільтрацію. Правозахисники опитали два десятки людей з Донеччини та Харківщини, чиїх родичів чи друзів вивезли в росію. Спостереженнями і враженнями поділилися ще й юристи, волонтери й активісти з рф та Європи, які сприяли тому, що новоприбулі в державу-агресора українці змогли потім виїхати звідти.

«Ми розмовляли з усіма, щоб зібрати інформацію про порушення міжнародного гуманітарного права в Маріуполі, зокрема невибіркові бомбардування та обстріли, доступ до їжі, води та інших гуманітарних потреб у місті, а також про досвід втечі в безпечне місце. Більшість задокументованого транспортування українців з Донецької та Харківської областей до росії — це примусове переміщення. Закони війни забороняють російським або пов’язаним з ними силам змушувати українське цивільне населення індивідуально чи масово виїздити в росію. Примусове переміщення — воєнний злочин і потенційний злочин проти людяності. Це переміщення за обставин, коли особа погоджується переїхати лише тому, що побоюється таких наслідків: насильство, примус або затримання, якщо вона залишиться, а окупаційна влада скористається цим. Переміщення цивільних осіб не є виправданим або законним з гуманітарних міркувань, якщо гуманітарна криза, що спричинила переміщення, стала наслідком незаконної діяльності окупаційної влади», — йдеться у висновку міжнародних правозахисників.

Закордонні експерти наголошують: щоб провести спеціальне розслідування і притягнути до відповідальності винних у грубих порушеннях законів війни в Україні, серед яких примусове переміщення та інші серйозні злочини проти цивільних осіб на кшталт фільтрації, наша держава, виявляється, насамперед має ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду, який підписала ще 2000 року.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua