"Кукурудзиння для багатоповерхівки"

23 жовтня 2014

У деяких селах люди, готуючись до зими, й досі користуються досвідом пращурів: обкладають будинки ззовні кукурудзинням. Це має трохи кумедний вигляд, але завдяки цьому люди витрачають менше дров (чи блакитного палива, якщо це в газифікованому селі). 

Розповідають, що обкладену кукурудзинням хату можна топити усього раз на два—три дні, і в ній завжди буде тепло. І це не залежало від цін на енергоносії, тому можна говорити про певну культуру енергоспоживання, яка складалася впродовж століть, хай навіть і певним чином на шкоду естетичному вигляду житла. Утім, останніми роками і цю проблему розв’язали — на зміну традиційному кукурудзинню прийшли нові технології: хто має гроші, утеплює будинки сучасними матеріалами.

Немало ж міських жителів, особливо хто мешкає в старих будинках, також утеплюють таким чином свої квартири. Адже з урахуванням хоча б якихось енергозберігаючих технологій житло почали зводити тільки останніми роками. А поки що житловий сектор витрачає у 2—3 рази більше енергії, ніж в європейських країнах. Безумовно, приємного в цьому мало, однак — є хороші перспективи для економії.

А що робити, відомо всім. Про це давно і неодноразово говорили: найкраще, з чого почати, це, наприклад, об’єднатися в ОСББ і спільно вирішувати, як утримувати будинок і домогтися щонайменшої його енергозатратності. Експерти не радять відкладати цю справу надовго, адже без належного догляду і ремонту будинок зношується, старіє, а жити в ньому стає менш комфортно. Натомість там, де колективний господар в особі ОСББ сформувався і працює, і будинок впорядкований, і людям жити в ньому затишно, та й ринкова ціна квартир зростає. В Україні вже є чимало прикладів успішної діяльності ОСББ і вдалої термомодернізації будинків.

В Україні немало прикладів вдалої термомодернізації будинків. Фото з сайту afisha.ternopil.ua

Експерти пропонують об’єднанням співвласників розпочинати термомодернізацією не зі спонтанного обкладання будинку кукурудзинням, а з цивілізованих заходів. Насамперед потрібно провести енергоаудит, щоб виявити всі «слабкі місця» будинку і звернути на них с особливу увагу. А вже потім братися і за ремонт.

Однак потрібно вирішити ще одне непросте питання: фінансове. Експерти Міжнародної фінансової корпорації та Європейського банку реконструкції і розвитку зауважують, що загалом на модернізацію житлового фонду в Україні потрібно приблизно 500 мільярдів гривень. Де їх узяти? Та й хто дасть, якщо, по-перше, бюджетні можливості обмежені, а по-друге, чи зобов’язана взагалі держава приводити в належний стан наше приватне житло? Адже понад 95% квартир, які свого часу давали родинам у найм, нині приватизовано. Господар приватного будинку ні в кого не вимагає грошей на ремонт, бо чітко розуміє: це — його турбота. А ось щодо жителів багатоквартирних будинків, то ще не всі усвідомили: увесь їхній дім — це їхня спільна власність, і вони самі (разом) мають дбати про його стан, а не покладатися на ЖЕКи, які нині стали пережитками минулого.

Якщо йти найпростішим шляхом — зібрати потрібну суму з мешканців, то навряд чи ОСББ всім буде по силі. Адже йдеться про чималі суми, яких у більшості наших громадян немає. Проте існує й інший шлях — накопичувати кошти впродовж років. Але цей варіант не всім підійде, бо поки зберуть необхідну суму, то будинок занепаде й потребуватиме ще більших вкладень.

Тут, безумовно, багато залежить від ініціативності й наполегливості лідерів місцевого самоврядування. Там, де міський чи сільський голова — хороший господар, люди об’єднуються і в складчину роблять усе для заощадження недешевих нині енергоресурсів, а отже, і своїх коштів, але не на шкоду комунального комфорту. Їх і держава підтримує, і небайдужі помічники в особі різноманітних міжнародних проектів, які діють в Україні, — вони надають і консультаційно-організаційну підтримку, і фінансову. До того ж, і банки готові надавати кредити.

Європейський досвід доводить, що в результаті заходів з енергозбереження (утеплення, встановлення лічильників тощо) споживання енергоресурсів знижується десь на 30—40%. Тож очевидно, що докладати зусиль варто. За оцінками експертів, реалізація проектів термомодернізації житлових будинків дала б можливість щороку економити понад 30 мільйонів мВт/год, або приблизно 7 мільярдів гривень.

У Європі енергозберігаючі заходи виправдовують себе вже давно, однак, з огляду на зростання вартості енергоносіїв, там не зупиняються на досягнутому. «Проекти з енергонезалежності становлять по всьому світу 40% проектів ЄБРР, по Україні — лише 19%. Тож нам є куди рухатися», — зазначив перший віце-президент ЄБРР Філіп Беннетт.

ДУМКА ФАХІВЦЯ

Сергій КУШНІР,
директор департаменту систем 
життєзабезпечення та житлової 
політики Мінрегіону:

— Споживання і втрати теплової енергії в більшості багатоквартирних будинків в Україні в 3–3,5 раза перевищують європейські стандарти. Одна з причин цього — відсутність ефективного власника житла. З метою вирішення цієї проблеми Мінрегіон розробив законопроекти «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» та «Про житлово-комунальні-послуги», які стимулюватимуть власників житла більш ефективно розпоряджатися своїм майном.

Ці закони вже подані урядом до парламенту. Ми сподіваємося, що Верховна Рада, щоправда, вже наступного скликання, прискорить їхнє прийняття. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua