"Курортний екстрим"

Павло КУЩ
26 листопада 2019

З усіх видів відпочинку віддаю перевагу екстремальному. Бо після тривалого сидіння за комп’ютером хочеться руху і драйву. Кортить підзарядитись енергією, але не лежачи в ліжку, а випробовуючи себе і долаючи перешкоди, яких довкола хоч греблю гати. Для цього не обов’язково стрибати з парашутом, сплавлятися на перехнябленому плоту гірською річкою абощо. Варто на кілька днів поїхати в один з регіонів, що приваблюють туристів мальовничими краєвидами, цілющими повітрям і водою.

Не повірите, але коли поїзд нарешті спинився і я побачив крізь замурзану шибку залізничний вокзал, відразу зрозумів: саме те. Будиночок у жалюгідному стані зі слідами тривалого ремонту та вивіскою «Хуст. Львівська залізниця» нагадував все що завгодно, але тільки не вокзал держави на кордоні відразу з кількома країнами Євросоюзу.

У цьому райцентрі Закарпаття є ще один відомий об’єкт екстремального туризму — старезний замок, який бовваніє на високій горі. Точніше, видніються руїни всього того величного і неприступного, зведеного ще в ХІ столітті, бо до наших днів збереглися самі залишки фортечних мурів і дороги на гору. Тобто саме те, що потрібно для екстремального знайомства із громаддям кам’яних мурів, які за іншого підходу могли б вабити сюди туристів з усіх куточків світу.

А нині їм тут зовсім не раді. Адже місцева влада навіть вивісила біля занедбаної пам’ятки історії трафаретне застереження: «Увага!!! Руїни Хустського замку в аварійному стані!!! Відвідування руїн небезпечне!!!» Хоч між нами, ця засторога, можливо, була б не зайвою і біля залізничного вокзалу, молодшого за замок на багато століть.

А саме село біля підніжжя трьох гір, кожна з яких починається на літеру «Ш», про які є симпатичні легенди, пропонує багато видів екстремального проведення дозвілля. Як не вірите, прочитайте відгуки людей, що побували у тутешньому санаторії «Шаян». Виявляється, майже постійно їх супроводжують карколомні пригоди, завдяки чому перебування в курортній зоні дуже динамічне, енергійне і незабутнє. Пригоди ці на будь-які уподобання: комунальні, лікувальні, кулінарні тощо. Привабливо, звісно, та ми вирішили пошукати екстриму в приватному секторі. А хто шукає… Точніше, він сам нас знайшов.

Теплого надвечір’я пішли до озера, на березі якого один із звичних закладів пропонує туристам послуги: поїсти страви із свіжої риби та інші наїдки «з димком», випити кави чи чаю, поласувати морозивом, покататися на човні або катамарані. Було тут майже все, крім інтернету. «Буря звалила стовпи!» — серйозно пояснила дівка-менеджер. А оскільки підступної стихії не спостерігали (як і весь минулий тиждень), вирішили покататися вечірнім напівсонним озером на катамарані.

Закортіло сфотографувати із середини водойми червоне сонце, яке позіхало і вкладалося спати за однією з гір на «Ш». Заплатили 50 гривень за півгодини і відчалили. Плавзасіб рипів, бурчав, але вивіз нас на середину озера, звідки вдалося зробити кілька знімків заходу сонця.

Довкола було так тихо і гарно, що не хотілося повертатися. Катамарану тут теж, схоже, сподобалося, і він завмер: злетів ланцюг із «зірочки», і педалі крутилися вхолосту. Спроби власноруч одягти ланцюг виявилися марними. Тож екстремальне автономне плавання нам було гарантоване.

Весел ми не мали, а вже стало темніти. І судячи з течії й напрямку хвильок, до берега ми мали дрейфувати години зо три. Навіть жартома підраховували харчові запаси в сумці: півтора літра домашнього вина, кілька цукерок, жувальна гумка і яблуко. Чимало. Тому вицокувати зубами від холоду і волати «SOS» ще зарано. Та й на березі не було ні душі.

Тоді дружина зателефонувала до того закладу і повідомила, що ми потерпіли внаслідок аварії. Спершу рятувати нас кинулася (бо більше нікому) дівчина, якій ми платили гроші за цей екстрим. Але сівши у більший катамаран, вона, втомившись, зупинилася вже за кілька метрів від берега.

Тоді покликала «Сірожу». Той сів за педалі і хвацько взявся їх крутити. І так розігнався, що мчав, немов «Титанік». Спасибі, не перекинув. Потім зробив ще кілька кіл довкола і нарешті підійшов до зламаного катамарана, а ми перебралися на справний. «А цей?» — показав я на потерпілий плавзасіб. Та «Сірожа» тільки махнув рукою: мовляв, нехай собі плаває, бо все одно «нікому їх правити».

Наступного дня помітив покинутий катамаран, що, немов летючий голландець, повільно дрейфував озером. А неподалік — ще один. Схоже, хтось, окрім нас, також вирішив вдатися до екстриму на сонному озері.

Екстремальною виявився й початок зворотної дороги. У Хусті купе, в якому були два наші нижні місця, спершу нагадувало човен із зайцями. Бо тут тулилися аж вісім «зайців» ромської національності, які сердито джеркотіли й казали, що їдуть тільки до наступної зупинки. А везли… дошки, вкладені на підлогу в купе, і «кравчучки» із сумками на верхніх полицях. А «дід Мазай», тобто провідник, тільки ніяково знизував плечима.

Одне слово, якщо бажаєте долучитися до екстремальних видів відпочинку, відважно вирушайте до традиційних курортних зон, де незабутні враження будуть гарантовані. Перевірено.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua