" «Квартиранти», на вихід!"

5 вересня 2012

АКТУАЛЬНО

«Урядовий кур’єр» дізнавався, коли зникнуть  черги в дитячі садки 
 

Перед 1 вересня посадовці «масово» перерізали стрічки у новозбудованих дитсадках. Загалом за 2,5 року роботи нинішнього уряду кількість місць у ДНЗ збільшилась на 200 тисяч. Однак не всім дошкільнятам їх вистачає. І хоч, за словами міністра освіти і науки, молоді та спорту Дмитра Табачника, зараз черга у дитсадки зменшилася із 135 до 80 тисяч, це мало втішає батьків, чадам яких у групах місць не знайшлося.

Старше покоління пам’ятає, що таке явище, як черги в дитсадки, вже проходили: у 70-х роках минулого століття. Це змусило набудувати достатню кількість таких закладів, і проблема зникла. Однак у 1990-х, коли народжуваність дуже сильно впала, багато з цих закладів виявилися зайвими. А їхнє утримання — надто дорогим в умовах кризи. І їх віддали іншим структурам. Нібито тимчасово, з умовою повернення, якщо потреба в ДНЗ збільшиться. Ну ось, збільшилась. Отже, час виселяти «квартирантів» і повертати садочки дітям.

Але… Нині далеко не всі будівлі можна повернути. Одна річ, якщо приміщення здали в оренду комерційним структурам. А якщо його віддали під житло — що тоді, людей виселяти? Або — таких випадків багато — коли у приміщенні дитсадка чи в одному його крилі розташували відділення пенсійного фонду або соціального захисту. Куди подіти ці структури і їх працівників? Дехто каже, що в таких ситуаціях простіше дати «квартирантам» спокій і побудувати для малят нове приміщення. До всього, про повернення певної частини дитсадків навіть не йдеться, бо їх у попередні роки продали різним структурам. А про те, куди подіти дошкільнят, кількість яких щороку збільшується, тепер має подбати держава і місцева влада.

У червні 2010 року відновлення дитячих садків було проголошено в Україні пріоритетною сферою діяльності всіх ланок освіти. І дещо вдалося зробити. Наприклад, лише у І півріччі цього року відкрито 199 нових ДНЗ. Загалом же, на сьогодні кількість дитячих садків становить 16 277. Посадовці зазначають, що це на 650 більше, ніж у червні 2010 року. Однак для батьків, діти яких стоять у черзі, — це явно слабка розрада. Бо добре, якщо є бабусі-дідусі, які підставлять плече, поки батьки на роботі. Або якщо заробітки дають змогу найняти няню. А якщо ні?.. Та сподіватимемося, що ці проблеми тимчасові, адже Прем’єр-міністр України Микола Азаров поставив завдання, щоб за 2 роки було ліквідовано чергу до дитсадків. Втім, за цей час нинішні дошкільнята вже й за парти сядуть…

Про те, як забезпечують дошкільнят місцями у дитсадочках, дізнавалися власкори «Урядового кур’єра».

Київ. Із школи зроблять дитсадок

Напередодні 1 вересня два дошкільні заклади Києва, які використовували не за призначенням, було повернуто малятам. Після 10 років перерви запрацював дитсадок № 531 на Оболоні, розрахований на 220 дітей. Узимку малечі буде тепло — там провели капітальний ремонт із застосуванням сучасних енергоощадних технологій.

Ще один дитячий садок — №196 на 210 місць, що у Голосіївському районі, раніше орендувала приватна структура. Нині ж «квартирантів» виселили, зробили сучасний ремонт. А діток навчатимуть за унікальним методом саморозвитку — системою Марії Монтессорі.

— Це вже 26-й дошкільний заклад, який ми відкриваємо за останні два роки, — каже голова КМДА Олександр Попов. — Загалом до кінця року в столиці працюватиме ще 30 нових та відновлених дитсадків. Наша позиція — повернути всі садочки місту. Одночасно треба зводити нові ДНЗ, першочергово у тих мікрорайонах, що розбудовуються.

У Головному управлінні статистики інформують, що нині у столиці функціонують 684 ДНЗ різних типів і форм власності. У них виховують майже 95 тисяч юних киян. Проте ця мережа повністю не задовольняє потреби міста. Загалом у столичних дитсадках на 100 місць припадає 112 дітей.

Прес-служба КМДА підкреслює, що до 1 вересня в дитячих садках, які працюють, відновлено 81 групу на 1600 місць, що рівнозначно 7 дитсадкам проектною потужністю 12 груп. Найближчим часом мережу садків буде збільшено на понад 3 тис. місць.

У Головному управлінні освіти і науки КМДА інформують, що відповідно до проекту програми «Відновлений ДНЗ 2012—2015» передбачається відновлення роботи 38 дошкільних навчальних закладів, 10 з яких діятимуть уже цього року.

Ми теж хочемо в садочок! Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Закарпаття. Міський голова про обіцянку не згадує

У далекому 1991 році закарпатські дошкільнята відвідували 662 дитсадки, нині — 553. З карти області зникли 130 із них.

— Легко, не замислюючись, їх раніше закривали, а тепер із величезним напруженням, за кошти держави і спонсорів, доводиться відновлювати, — каже заступник начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Ганна Сопкова. — За останні два роки 21 ДНЗ відновив роботу, п’ять об’єктів зведено «з нуля». Охоплення дитсадками з цілоденним перебуванням зросло із 42% до 50%.

Черги в усіх містах і районах довжелезні. А обласний центр — рекордсмен в усій Україні: тут на кожні 100 місць претендує 143 дитини. При цьому Ужгородський міський голова Віктор Погорєлов уже не згадує своїх передвиборних обіцянок звести в місті нові школу та дитсад.

Найнижча забезпеченість ДНЗ — у Рахівському, Перечинському та Великоберезнянському районах: у першому вона становить третину потреби, в інших двох — майже 40%.

Лише діти п’ятирічного віку охоплені дошкільною освітою на 100%. Влаштовували їх по-різному: частину — в навчально-виховні комплекси на базі шкіл І ст., частину — в групи з короткотерміновим перебуванням п’ятирічок при школах.

Обласна рада ухвалила програму розвитку дошкільної освіти до 2017 року, яка передбачає виділення з обласного бюджету 212 млн грн. Схожі програми ухвалено в усіх районах і містах, але кошти для їх реалізації закладено не всюди.

— Не раз ми зверталися до міністерства та законотворців із пропозиціями, щоб розпорядником коштів на фінансування системи дошкільної освіти були районні й міські відділи освіти. В такому разі формульний розрахунок для виділення коштів цим закладам вигідніший. Поки що цього немає. Тож на рівні села дитсадок фінансує сільрада, яка часто сама дотаційна. Тому й виникають труднощі з утриманням садочків, — додала Ганна Сопкова.

Харківщина. Орендарів виселяють

За кількістю дошкільнят Харків посідає одне з перших місць в Україні. Тож у місті активно відновлюють закриті в минулі роки дитячі заклади. Тільки з 2006 по 2011 рік гостинно відчинили двері для дітей 10 дитсадків. А цього року, як розповіла директор департаменту освіти міської ради Ольга Деменко, відкриється ще чотири: два в Дзержинському районі, по одному — в Жовтневому та Московському. А ще — 24 групи в садочках, які працюють. Це дасть змогу забезпечити місцями понад 600 дітей.

Зокрема на Салтівському житловому масиві ще п’ять місяців тому розпочали відновлення дошкільного закладу №100. Колишніх орендарів виселили. Від їхнього перебування тут залишилися тільки стіни. Замінили всі комунікації, інженерні мережі, вікна.

Триває реконструкція й дитсадка №279 в районі Павлового поля. Він відчинить свої двері у жовтні.

У районах області також збільшується мережа дитсадків. За словами голови ОДА Михайла Добкіна, у планах на цей рік — відкриття на Харківщині 27 нових або ж переобладнаних дошкільних установ, 42 додаткові групи. При цьому керівник області зауважив, що за підсумками виконання цього завдання, кількість об’єктів, які можуть бути переобладнані в дитсадки, різко скоротиться. Уже проаналізовано можливості з повернення в систему освіти всіх будівель і споруд, виведених з неї на початку і в середині 1990-х років. Тож наступним етапом, за словами М. Добкіна, буде спорудження садочків з нульового циклу.

— Ми хочемо розробити типовий проект для Харківської області. Обираємо район, один з можливих — Дергачівський, де ми могли б його впровадити. А потім  «прив’язувати» до місцевості типовий проект і будувати такі дитсадки в інших населених пунктах, — резюмував керівник області.

Вінниця. У новому році місць вистачить усім

У місті над Південним Бугом демографічна ситуація поліпшується кілька років поспіль. І нині у Вінниці понад 14 тисяч малюків відвідують дитячі садки. А ще кілька років тому ця цифра не перевищувала 10 тисяч. Черга у ДНЗ значно зменшилася. Нині на ній — всього 367 дітей. Та, як зазначив директор департаменту освіти міської ради Володимир Буняк, до кінця року чергу повністю ліквідують.

1 вересня запрацював садок на 150 дітей на вулиці Червоноармійській, який Міністерство оборони передало у комунальну власність міста. А повністю «забере» чергу ДНЗ №7, який до кінця року відкриється в мікрорайоні «Поділля»: він розрахований на 285 місць.

Загалом в області із 728 дитячих садочків, які нині функціонують, 12 поновили свою роботу цього року. А за останні два роки кількість відновлених ДНЗ становить 48. Нині на Вінниччині коштом держбюджету триває будівництво та реконструкція трьох дитячих садочків. 

Матеріал підготували Інна КОСЯНЧУК, Василь БЕДЗІР, Олег ЧЕБАН, «Урядовий кур'єр»  



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua