"«Ластівчине гніздо» до весни закриють для відвідувачів"

Людмила ЩЕКУН
27 вересня 2013

Доступ до підвісної тераси замку закрили ще торік, позаяк на скелі Аврора, над якою височіє «Ластівчине гніздо», виявили тріщини. Згодом  з’явилися обмеження і на відвідування самої споруди та майданчика перед  ним. Одночасно до замку могли потрапити не більш як семеро осіб, а на територію перед ним — 20.

Розуміючи, що зволікання в цій ситуації може призвести до втрати символу півострова, за наказом голови Ради міністрів Криму Анатолія Могильова було виділено кошти на створення проектної документації для проведення ремонтно-реставраційних робіт. Проект уже погоджено з департаментом культурної спадщини Мінкультури України. «На жаль, за цей період ситуація на «Ластівчиному гнізді» погіршилася — з’явилися нові щілини, а старі збільшилися. Саме тому, за рекомендацією комісії, ми повинні на зимовий період повністю закрити замок  і майданчик  перед ним», — констатує Лариса Опанасюк, голова Республіканського комітету з охорони культурної спадщини.

Тепер перед комітетом стоїть завдання знайти кошти на самі ремонтно-реставраційні роботи. За підрахунками фахівців, на це потрібно близько 30 мільйонів гривень, з яких 14 мільйонів  буде спрямовано на створення в морі штучного бар’єру для хвиль. Оскільки саме вони зменшать силу удару води об скелю, що є основною причиною руйнації. «Звертатися по допомогу будемо до всіх, кому не байдужа доля історичної пам’ятки», — зауважила керівниця Рескому.

Символ Криму потребує допомоги. Фото Володимира ЗAЇКИ

Укріплення скелі — далеко не все, що розв’яже проблеми «Ластівки». За концепцією розвитку замок має працювати як виставковий зал, тому його працівників непокоїть стан експозиційних площ. «На жаль, вони перебувають у неналежному стані, — розповідає Іванна Мякота, заступник директора замку «Ластівчине гніздо». — Ми, звісно, намагаємося підтримувати температурно-вологовий режим. Але є проблема з освітленням, бо в замку воно лише денне. Бракує професійної системи розвішування експонатів. У поганому стані дерев’яні перекриття. Та ми розуміємо, що зараз проводити якісь роботи в приміщенні немає жодного сенсу, бо спочатку треба укріпити основу замку».

Проте, попри великі проблеми маленького замку, він живе насиченим життям, а його співробітники не втомлюються організовувати унікальні для Криму виставки. Цього року справжній ажіотаж викликала виставка оригінальних літографій Сальвадора Далі, власниками яких є 13 різних колекціонерів України. Нині в «Ластівці» завершується не менш цікава виставка найдорожчої української сучасної художниці Євгенії Гапчинської. В планах — не менш цікаві проекти. Тільки було б де показувати і кому дивитися. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua