"Літо красне урожаєм рясним"

30 червня 2017

П’ятий рік поспіль перший місяць літа заявляє про себе грозовими дощами, градобоями, буревіями. Найбільше від негоди потерпає Західна Україна. Причина цих природних катаклізмів давно відома: безжальне вирубування лісів спричиняє негативні зміни в екосистемі краю. Бачили ми й цього року заблоковані громадськими активістами ешелони високоякісної деревини, яку відправляли за кордон з документами на дрова. Привільно у нашій країні губителям природи: ліс рубають, бурштин копають, зубрів убивають, виловлену браконьєрським способом рибу нелегально у торговельну мережу постачають. Наслідки такої оборудки — масове захворювання людей на ботулізм. «Губить людей не пиво, губить людей тарань», — почув нещодавно перефразовані рядки відомої пісеньки з кінофільму.

Та не заглиблюватимемося у проблеми державної ваги. Звернімося традиційно до джерел народної мудрості, прикмет, зібраних нашими дідами-прадідами у скарбницю спостережень за природою. На липень державна метеослужба прогнозує мінливу з частими дощами погоду. Спекотними будуть лише останні дні місяця. Так і має бути, адже липень — маківка літа. О цій порі зазвичай починаються жнива. Успішний їх початок і подальше завершення збирання врожаю залежить ще й від погодних умов подальших місяців літньо-осіннього періоду.

У липні народні синоптики беруть до уваги природні прикмети, що припадають на релігійні свята — Різдво Іоанна Предтечі (7), першоверховних апостолів Петра і Павла (12), Прокопа-Жниваря (21). У наш час свято Івана Купайла стало яскравим молодіжним гулянням. За давнім повір’ям, воно символізує нерозривну єдність першооснов життя — сонця, води й вогню. За моєї молодості, а це було в повоєнні часи, хлопці й дівчата вбирали квітами, кольоровими стрічками, ягодами вишні й черешні, цукерками ритуальне вербове деревце. Встановлювали його у нашому дворі (хата стояла на березі річки). Навкруг верби водили хороводи з піснями. По завершенні обряду деревце зі сміхом і жартами ламали. Прикраси розбирали, що кому попаде, а гілки клали на грядки, щоб урожаїлися. Ввечері дівчата пускали на річку віночки зі свічками. Чий плив далеко — віщував щасливу долю і шлюб на чужині, а чий прибивало одразу до берега — шлюб у рідному селі. Найприкріше було, коли віночок затягувало у вир. Це провіщало його власниці нещасливу долю.

Якщо на Івана Купайла ранок росяний — на врожай городини; якщо вдень злива — будуть мокрі жнива; якщо купальська ніч зоряна — осінь буде з грибами, а піч — з пирогами.

Петра і Павла — останнє свято перед жнивами. Цього дня господині печуть житній коровай. Його освячують у церкві й роздають як проскуру шматочками парафіянам. Цей ритуал знаменує початок жнив. У народі кажуть: «Петро з Павлом день зменшили, спеки додали», «Від Петра літо красне урожаєм рясним», «На Петра дощ — жито, як хвощ, буде що вкинути у борщ».

На Прокопа-Жниваря — полудень жнив. Хлібороби мають пильнувати дозрівання зернових. Найпевніший спосіб — спробувати зерно на зуб. Якщо збіжжя тужаве, тверде — пора починати жнива. Теплий південний вітер на Прокопа — гарна погода до кінця місяця.

28 липня історична дата у житті нашої держави — День Хрещення Київської Руси-України. Масовий релігійний обряд за участю киян перетворюється на велелюдну святкову церемонію. На місцях колишніх святилищ рівноапостольний київський князь Володимир наказав будувати церкви. За час його правління в Києві було споруджено понад 400 храмів, а нащадкам він залишив одну з найдавніших пам’яток церковного права — Статут Святого Володимира. 

Дівочий вінок — один із найпотаємніших сакральних кодів української нації. Фото УНІАН

НАШ КАЛЕНДАР

1 липня — День архітектури України; Міжнародний день кооперативів

2 липня — День Військово-Морських сил Збройних сил України; День Військ протиповітряної оборони України; День флоту України

4 липня — День судового експерта

7 липня — День працівників природно-заповідної справи; Різдво Іоанна Предтечі — свято Івана Купайла

8 липня — День родини

9 липня — День рибалки

11 липня — Всесвітній день народонаселення

15 липня — День українських миротворців; Всесвітній день навичок молоді

16 липня — День працівників металургійної та гірничодобувної промисловості; День бухгалтера

18 липня — Міжнародний день Нельсона Мандели

28 липня — День Хрещення Київської Руси-України; Всесвітній день боротьби із захворюванням на гепатит

29 липня — День підрозділу спеціальних операцій Збройних сил України 

30 липня — День працівників торгівлі; Міжнародний день дружби; Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua