"Львів у снігах не потонув"

Оксана МЕЛЬНИК
5 лютого 2014

«Урядовий кур’єр» продовжує відслідковувати ситуацію у захоплених негодою регіонах. Сьогодні читайте повідомлення наших власних кореспондентів з півдня країни про визволення породіль  із снігових заметів, доправлення їх рятувальниками у пологові будинки  та про стан автомагістралей у Карпатах.

Рясні снігопади та сильні вітри й хуртовини, які не вщухають впродовж останніх днів, залишили без автомобільного сполучення понад півтори сотні населених пунктів у семи районах Львівської області, повідомив керівник департаменту  з питань цивільного захисту Львівської облдержадміністрації Олексій Титаренко. Отож із снігового полону вдалося визволити десятки сіл. Однак дотепер відрізаними кілометровими сніговими заметами все ще залишається 65 сіл і містечок, а до 33 населених пунктів Бродівського, Буського, Жидачівського, Золочівського, Перемишлянського, Радехівського та Сокальського районів доїзд ускладнений.

Дорожники не встигають розчищати одну з найпроблемніших ділянок міжнародної автомобільної автомагістралі державного значення М-06 Київ—Чоп (440—460 км) — від міста Броди до села Хватів, яка щоразу під час снігопадів опиняється у сніговій пастці. Рух транспорту здійснюється у реверсному режимі, колонами по 20—30 автомобілів різного класу. Через негоду на Львівщині на маршрути не виїхали 35 «школяриків», повідомляє  виконувач обов’язків  директора департаменту освіти і науки Роман Бабій. Через це на навчання у школи не потрапило приблизно півтори тисячі учнів.

Як довго у школярів  триватимуть вимушені канікули, залежить від  того, як оперативно спрацюють дорожні служби. Наразі  звільнити із снігової пастки вдалося сотні автомобілів, які на кілька годин застрягли у снігових заметах, розчищено дороги до 27 сіл. Підрозділу рятувальників поблизу села Чорний Острів Жидачівського району довелось рятувати автомобіль медицини катастроф, яким доправляли новонароджену дитину (маля перебувало на штучному диханні) до Львова.

З початку снігопадів до розчищення автошляхів залучено 93 одиниці спеціальної техніки, тепер же на дороги області вийшло 150 одиниць. Досі залишається  складною ситуація на автомобільних шляхах Волинського напрямку Львів—Радехів—Луцьк та Ковель—Володимир-Волинський—Червоноград—Жовква. На розчищенні автошляхів області задіяно 43 одиниці снігоочисної техніки.  

На  головних автомагістралях облаштовані пункти обігріву, за ці дні  по допомогу звернулося понад  100 осіб. Однак не завжди є можливість дістатися до них: не кожен подорожній ризикне пробиратись двометровими заметами під акомпанемент завірюх та хурделиць. Досі  залишаються без електроенергії кілька десятків сіл області.

Серйозним випробуванням стали січнево-лютневі снігопади для комунальних та дорожніх служб обласного центру. Львівським комунальникам  було непросто  впоратися з новою «порцією» опадів попри те, що всі були попереджені завчасно про негоду, та й техніка, якщо вірити посадовцям, була підготовлена як слід. Основні магістралі Львова вдалося розчистити, і жителі міста змогли вчасно добратися на роботу, до житлових районів:  на лінії вийшов електротранспорт та курсували міські маршрутки. А те, що вулиці  чисті, то це лише завдяки працьовитості і порядності працівників комунальних підприємств, бо і техніка у них застаріла (зношеність — 100%, про придбання нової можна тільки мріяти), і фінансові проблеми довелось оперативно вирішувати, аби сплатити за пальне і за саму роботу.  

Втім, негода таки завдала чимало клопотів перевізникам та водіям авто: важко давалося  долати круті підйоми та спуски, а складний рельєф міських вулиць став серйозним випробуванням для людей за кермом. Ті  нарікають, мовляв, давно такого безладу не було на львівських вулицях: сніг машинами згорнули, а лід залишився, через що й сталася не одна ДТП.     

Комунальники пояснюють, що добратись «аж до асфальту» не вдалося і, мабуть, вдасться ще не скоро: заготовлена  пісково-сольова суміш безсила у понад 15-градусні морози. Для цього потрібні ефективніші хімічні реагенти, що їх давно застосовують комунальники у більшості європейських міст. Втім,  і тамтешні комунальні служби, які відмовились від «дідівських методів», теж опинилися у сніговому полоні — проти такої стихії безсилими виявилися навіть добре оснащені прибиральники. А що вже казати про оснащеність вітчизняних двірників!

Додає  двірникам роботи й… снігоочисна техніка, яка зсуває сніг на тротуари, а на вузьких львівських вуличках місця для  вимощування його у валки немає, от і доводиться виконувати зайву роботу — розчищати тротуар, а зайвий сніг викидати на проїжджу частину. Тепер нарікають водії, бо утрамбований колесами автотранспорту сніг  перетворюється на ковзанку. Відтак перехожим на вузьких тротуарах доводиться балансувати, аби оминути снігові замети і не потрапити під приціл гігантських бурульок, які інтенсивно утворюються на дахах. Наразі єдине, що має вберегти перехожих від небезпеки, — обгородження таких небезпечних місць. А як тільки дозволять погодні умови, двірники та  покрівельники  візьмуться за дахи кам’яниць.

Та якщо з головними міськими артеріями комунальники якось дають собі раду, то до бічних міжквартальних вуличок руки ніяк не доходять. Варто відійти кілька метрів від центру, аби побачити, яким випробуванням стали вони для транспорту і мешканців! Через це виникають затори, які без традиційної водійської солідарності не ліквідувати. А ще оптимізму додає потепління та послаблення вітру: тепер комунальникам легше буде боротись з наслідками негоди.

На Полтавщині  гріються  в наметах

Олександр ДАНИЛЕЦЬ,
«Урядовий кур’єр»

ЛЮДЯНІСТЬ. На теренах Полтавської області встановлено 96 стаціонарних пунктів обігріву, де зможуть знайти прихисток від морозу та вітру щонайменше кількасот людей щодоби. За приблизними підрахунками, півтисячі соціально незахищених громадян. З цією ж метою тут створено 8 соціальних патрулів. Окрім того, в області діють кілька мобільних пунктів обігріву на міжнародній автодорозі М-03 Київ—Харків—Довжанське поблизу Лубен та Решетилівки. В разі ж якщо погода піднесе сюрпризи, чого б дуже не хотілося, тут можуть збільшити мережу пунктів обігріву людей. Поки що полтавці в цьому році справжнього «великого» снігу не бачили, хоча стовпчик термометра показує 22—24 градуси морозу, що разом з поривами сильного вітру робить тривале перебування поза межами дому небезпечним.

Гірські перевали  розчищені

Василь БЕДЗІР,
«Урядовий кур’єр»

ЗАМЕТІЛЬ. Чотири доби підряд у Закарпатті практично не припинялися снігопади. Всі сили було кинуто на боротьбу зі стихією і, зокрема, на очищення гірських перевалів від снігу.

— Для звільнення проїзду автотранспорту на автодорогах державного і місцевого значення у нічні години на дорогах області працювали 34 одиниці спеціальної техніки, — сказав начальник Служби автодоріг у Закарпатській області Василь Маркович. — Вони обробляли шляхи протиожеледними матеріалами. Піскорозкидачі та навантажувачі працювали в тому числі на перевальних ділянках Абранського та Латірського перевалів міжнародної автомагістралі Київ—Чоп, Торунському перевалі дороги Долина—Хуст та Ужоцькому перевалі автошляху Львів—Самбір—Ужгород, на кожному з них були задіяні по 2 одиниці техніки.

Проїзд дорогами області забезпечений, дорожньо-транспортних пригод з важкими наслідками і перекриття руху на автошляхах не зафіксовано. 

Хрещеники із хуртовини

ЕКСТРЕМАЛЬНІ ПОЛОГИ

Запорізькі рятувальники ледве встигли доправити до пологового будинку породіллю

Наталія ЗВОРИГІНА,
«Урядовий кур’єр»

Глухої ночі, о пів на третю, до чергового служби порятунку «101» поступив виклик від лікаря швидкої допомоги, що прямував до породіллі у село Розумівка, але потрапив у сніговий замет в районі села Бабурка  Запорізького району. Пожежно-рятувальний підрозділ, який прибув на місце події, доправив лікаря до вагітної жінки. На місці з’ясувалося, що 32-річна Марина Симикліс потребує якнайшвидшої госпіталізації до пологового будинку. Тож її  й доставили до обласного центру, де вже о 5.30 у пологовому будинку № 9 вона  народила дівчинку, яку назвали Єлизавета. Пологи пройшли без ускладнень, дівчинка народилася вагою 3 кілограми 580 грамів, зріст — 56 см. У цій родині Ліза — друга дитина. Її братику Андрію вже 14 років.

— Символічно, що немовля народилось саме 29 січня, у День вшанування ветеранів пожежної охорони, — коментує подію керівник відділу зв’язків зі ЗМІ та роботи з громадськістю ГУ ДСНС України у Запорізькій області підполковник внутрішньої служби Юлія Баришева.

Рятувальники завітали до  молодої мами і привітали її з народженням донечки. «Дякую хлопцям за допомогу, якби не вони, навіть і не знаю, що б і робила, — щиро зізналася породілля. — Я дуже боялася, що доведеться народжувати вдома.  Та рятувальники вчасно привезли до пологового будинку. Обов’язково розповім донечці, коли підросте, як вона з’явилася на світ».

Тільки за одну добу з 29 по 30 січня рятувальники 5 разів надавали допомогу лікарям для транспортування вагітних жінок до медустанов. Така необхідність щоразу виникала у Бердянському, Василівському, Куйбишевському та Вільнянському районах. В результаті на світ з’явилися два хлопчики і дві дівчинки.

А ТИМ ЧАСОМ

У Новому Бузі народилася ще одна «Снігуронька»

Олена ІВАШКО, 
«Урядовий кур’єр»

Вагітна жінка, яка близько 12 годин пробула у сніговому заметі на дорозі до Нового Бугу, без ускладнень народила доньку. Породілля перебувала в заторі на дорозі Н-11, і близько 23:00 в неї почалися пологи.

Таку інформацію голові Миколаївської облдержадміністрації Геннадію Ніколенку доповіли із антикризового центру, що створений у зв’язку із складними погодними умовами в області. Так, вночі 1 лютого надійшло повідомлення, що в заторах в автотранспорті перебуває вагітна жінка, в якої вже починаються пологи. За дорученням керівника області дорожники разом із медичними працівниками пробиралися через кілометровий затор та 2-метрові снігові замети до автобуса і встигли госпіталізувати жінку до пологового будинку. Кожну годину всі служби та диспетчери особисто доповідали про стан вагітної жінки. Як стало відомо,  Любов Вікторівна Іванова, 1991 року народження, тієї ночі стала мамою та без жодних ускладнень народила доньку. Зараз мати та дитина в стабільному стані.

Голова облдержадміністрації Геннадій Ніколенко привітав сім’ю Іванових з народженням доньки: «Я дякую людям, які брали участь у визволенні із снігового замету цієї жінки та бажаю родині й новонародженій дитині міцного здоров’я та всього найкращого».



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua