"Львівських селян зацікавлюють кооперацією"

4 березня 2016

Проект реалізовують за ініціативи Львівської обласної державної адміністрації та департаменту агропромислового розвитку. Підтримку надає Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Основна ідея проекту полягає у підтримці розвитку малих сімейних господарств, яких на Львівщині налічується понад 280 тисяч. І як зауважив голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка, це один з пріоритетних напрямів розвитку регіону на 2016 рік.

Директор департаменту агропромислового розвитку ЛОДА Наталія Хмиз каже, що пілотними районами стали  чотири: Кам’янка-Бузький і Золочівський, де вирощуватимуть овочі, й Жовківський та Перемишлянський, де є і ягідництво. Під час реалізації проекту, розрахованого на три роки, до нього можуть долучатися й інші райони. Важливе у проекті залучення до співпраці молоді з аграрною освітою, вимушено переміщених осіб та демобілізованих учасників АТО.

Нині у визначених районах провадять підготовчо-роз’яснювальну роботу: відбуваються зустрічі з громадами сіл, щоб розповісти власникам паїв про нові можливості та запропонувати приєднатися до проекту «500 успішних сімейних господарств».

Учасникам кооперативів обіцяють фінансову підтримку й гарантований збут продукції. Фото Володимира ЗAЇКИ

— Власники наділів, — роз’яснює Наталія Хмиз, — об’єднуватимуться у кооперативи — по 12—15 учасників, які й укладатимуть угоди з підприємствами — замовниками вирощеної продукції.

Як зауважує керівник управління агропромислового розвитку одного з пілотних районів — Жовківського — Микола Верещак, після численних обговорень і дискусій відчувається інтерес до заснування кооперативів. Селяни вже почали складати списки охочих вступити в кооперативи, проводять облік земельних наділів.

В усіх нюансах їм допоможуть розібратися партнери проекту: Львівська аграрна дорадча служба та МБФ «Добробут громад»; підприємство «Яблуневий Дар» та ОРСП «Шувар»; кредитна спілка «Вигода»; адвокатське об’єднання «Кубара і партнери» тощо. Проводитимуть трирівневі  навчальні семінари, де пайовики оволодіватимуть азами фінансової грамотності: розраховуватимуть собівартість продукції, вартість праці, працюватимуть з банками тощо.

Ще одна тема семінарів — земля. Надаватимуть консультації щодо якості грунту, родючості, зрошування, меліорації, добрив, посадкового матеріалу. А ще планують виїзні семінари у зразкові господарства. Серед таких — кооператив у селі Лосятин, що на Тернопільщині. Там селяни вже шостий рік успішно вирощують суницю для переробних підприємств (торішній результат: на 35 гектарах землі зібрали 300 тонн ягід).

До речі, посадковий матеріал, а його потрібно чимало (на один гектар — 7 тисяч саджанців, це приблизно 70 тисяч гривень), нададуть кооператорам безплатно. Цьогоріч у бюджеті області на підтримку агропромислового комплексу закладено 11 мільйонів гривень. Левова частка з них піде саме на розвиток дрібних господарств. Передбачено і співфінансування з район них бюджетів, а також часткове відшкодування відсотків за залученими кредитами. До співпраці залучено банки «Львів» та «Райффайзен Банк Аваль».

А ще заступник міністра агрополітики з питань європейської інтеграції — куратор Львівської області Владислава Рутицька провела перемовини з іноземними фондами щодо грантів для сприяння  нашим фермерам. Уже зголосився допомогти один такий фонд із Канади.

Щодо збуту продукції, то, згідно з договором, укладеним із підприємством-замовником, її вартість буде нижчою від ринкової на 10—15%. Надалі, після завершення проекту, селяни самі вирішуватимуть, чи продовжувати співпрацю, чи шукати інші ринки збуту. Хоч, як зауважив директор «Яблуневого дару» Роман Марків, їм цікава співпраця саме із земляками, це ще й вигідно територіально, а потужності підприємства такі, що воно з легкістю впорається з переробкою. Так, лише на одному майданчику за добу переробляють 150 тонн продукції.

Отож проект має дати поштовх для розвитку селянських господарств, допомогти знайти партнерів. 

Орест КОЛТУЦЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua