"Лютий зиму проводжає"

29 сiчня 2011

ТРАДИЦІЇ

Радіємо сонечку, зустрічаємо Масляну, готуємося до Bеликого посту

З початком лютого ми все частіше згадуємо про весну. День став довшим, а сонечко частіше балує своєю увагою. За народними традиціями в лютому зиму проводжають, а весняне сонце вітають.

Четвертий день місяця - Тимофія-Напівзимника. За народним календарем минає півзими. Пасічникам слід послухати, як поводяться у вуликах бджоли. Якщо гудуть тривожно - їм бракує тепла або їжі. Сонячна погода вдень віщує ранню весну, а вітряна - буревії на наступний тиждень.

Оксана-Веснопровісниця нагадує господарям про те, що слід перевірити зимові запаси кормів для худоби - чи вистачить до першого весняного випасу. Слід звернути увагу на такі природні прикмети: якщо день буде погожим, то й весна буде теплою; якщо хмари пливуть високо - гарна погода утримається до кінця місяця. Під час ранкового приморозку зверніть увагу на візерунки на шибках вікон. Якщо "листя" тягнеться вгору - на мороз, якщо вниз - на відлигу.

Стрітення Господнє - велике релігійне свято. Здавна вважають, що в цей день зима зустрічається з літом. У Божих храмах парафіяни освячують воду і свічки, які після цього стають оберегами обійстя і господарів. Стрітенською свічкою на одвірках ставили хрестик "щоб хату стеріг і злі сили не пускав на поріг". Члени сімейства, котрі вирушали в далеку дорогу, брали з собою крихту воску з цієї свічки як оберіг. Цілющою магічною силою наділяють і стрітенську воду. Після освячення в церкві нею окроплюють помешкання, дають випити хворим. Стрітенських народних прикмет дуже багато. Ось деякі з них: якщо рій загув - значить весну почув; якщо ясна погода на похмуру зміниться - весна цвітом запіниться; якщо вдень сонце пече - весна ще за гори втече.

На Стрітення Господнє відзначаємо ще день вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Пом'янемо їх у цей день добрим словом, а тим, хто сьогодні поруч, побажаємо миру щастя й добра на рідній землі.

28 лютого відзначають Колодія - праслов'янське свято на честь весняного Сонця. Його ще називають: Колодки, Масляниця, Сиропусний тиждень, Сирна неділя тощо. Саме у цей час і в наші дні повсюдно святкують Масляну, або, як кажуть у народі, масниці, "проводи Зими".

Відсвяткувавши Масляну, люди казали: "Масляна, Масляна, яка ти мала, якби ж тебе сім неділь, а Посту - одна". Здавна в неділю, в останній день перед Великим Постом, родичі й сусіди ходили один до одного і просили прощення. Великий Піст триває сім тижнів - до Великодня. Його обмеження найсуворіші, оскільки стосуються вживання страв, напоїв, будь-яких розваг. "Бог у цей час сорок днів у пустелі говів, а тому гріх веселитися", - каже народна мудрість.

 

НАШ КАЛЕНДАР

6 лютого - Оксани. Ксенії Веснопровісниці.

14 лютого - День Святого Валентина - свято закоханих.

15 лютого - День вшанування учасників бойових дій на території інших держав; Стрітення Господнє.

20 лютого - Всесвітній день соціальної справедливості.

21 лютого - Міжнародний день рідної мови.

23 лютого - День захисника Вітчизни.

28 лютого - Масляна.
 

Павло ЛАРІОНОВ
для "Урядового кур'єра"



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua