"Майор Сакської морської авіаційної бригади Станіслав Карачевський загинув від кулі окупанта"

Наталя ЗВОРИГІНА
24 квiтня 2014

У Бердянську (Запорізька область) з військовими почестями на центральній алеї міського цвинтаря поховали 32-річного майора Збройних сил України Станіслава Карачевського. Його, беззбройного, упритул розстріляв російський військовослужбовець.

До свого 33-річчя хлопець не дожив 13 днів. За трагічним збігом обставин ховали майора того самого дня, коли він мав залишити Крим і відбути на нове місце служби у Миколаїв.

Станіслав Карачевський був дуже позитивною людиною. Фото з архіву Станіслава КарачевСьКого в «однокласниках»

Трагедія сталася 6 квітня о 23.40 за київським часом у селищі Новофедорівка (АР Крим), в офіцерському гуртожитку. Двома пострілами впритул з автомата АК-74 військовослужбовець окремого батальйону морської піхоти ЧФ РФ молодший сержант Зайцев застрелив майора Станіслава Карачевського. Попередньо встановлено, що одна куля потрапила українському офіцерові в груди, друга — в око.

Як повідомив командир Сакської морської авіабригади, де служив Станіслав, полковник Ігор Бедзай, нині російська сторона веде розслідування справи щодо цього зухвалого вбивства.

Станіслав народився і виріс у Бердянську. Там закінчив школу. Після закінчення Севастопольської академії Військово-Морських сил служив у Миколаєві, Очакові, останні 10 років — у Криму, де й одружився.

У Бердянську і понині живе його мама. Вона з дня на день очікувала повернення сина на материк, бо він залишився вірним присязі народу України. Нині вона, вбита горем, ні з ким, крім близьких, не спілкується.

Трагедія підкосила і молоду дружину Станіслава Ольгу. У вдови на руках залишилося двоє маленьких дітей: 6-річний синочок Владислав і 4-річна донечка Софія.

Тіло загиблого українського офіцера російська сторона тільки за два дні до поховання видала вдові. Усі клопоти щодо поховання взяло на себе командування Сакської авіабази.

Провести офіцера в останню путь зібралося усе місто — прийшли колишні вчителі, однокласники, прибули його товариші по службі, представники командування, влади.

У бердянській загальноосвітній школі №5, де свого часу навчався майор Карачевський, його згадують як світлу, життєрадісну, справедливу людину. Для вчительки Надії Самилічевої, класного керівника, Станіслав — один із її улюбленців. Клас був великий, 43 учні. Стасик дуже добре вчився. У нього було лише кілька четвірок, решта — оцінки «відмінно». Надавав перевагу точним наукам. Хлопець був душею класу. Брав активну участь в усіх заходах, завжди виявляв ініціативу, кмітливість, генерував їдеї. Однокласники до нього тягнулися. Він не вмів залишатися осторонь і дуже болісно ставився до несправедливості, намагався всім допомогти. Але його втручання або захист завжди були поміркованими, розважливими. Тож учителі неодноразово радили Стасу обирати дипломатичну кар’єру. А він незмінно відповідав, що буде тільки військовим. У нього була мета — успішно закінчити школу і стати офіцером. Займався плаванням, відвідував гурток інтелектуальних ігор у клубі «Сучасник». Особливо захоплювався «Брейн-рингом» та «Що? Де? Коли?»

— Він дуже любив школу. Приходив не тільки під час відпустки, а навіть коли приїжджав ненадовго у Бердянськ відпочивати. І знаходив нас, своїх учителів. Торік його клас святкував 15-річчя випуску, організатором зустрічі був саме Стас, — згадує Надія Петрівна. — Він одразу після школи вступив у Севастопольський морський університет. Коли після закінчення вишу я запитала, як йому служиться, то, не вдаючись у подробиці, відповів, що не все просто, але намагається свою справу робити чесно і сумлінно. Страшно змиритися з тим, що його вже немає...

Лише добра пам’ять про колишнього однокласника і в Ольги Шматової, яка нині працює вчителькою.

— Стас завжди заступався за скривдженого або висловлював свою думку, не зважаючи на авторитети, — згадує молода жінка. — Його загибель —це величезна трагедія для нас і для його родини. Він був таким відданим своїй роботі, так хотів стати військовим! Це була його мрія зі шкільних років, і всі про неї знали. Ми не так часто спілкувалися зі Стасом особисто, адже він служив не в Бердянську, але постійно і я, і всі, з ким він навчався, спілкувалися з ним в «Однокласниках».

Коли почалися події в Криму, Стас писав, що залишається вірним присязі України, збирався повернутися. Затримався тому, що допомагав зібратися своєму другові. А 11 квітня він мав з родиною виїхати до Миколаєва — напередодні трагедії писав про це в «Однокласниках». Нас дуже обурює інформація, яку поширюють російські ЗМІ, що Станіслав нібито загинув під час п’яної бійки. Він узагалі ніколи не курив і не пив, навіть на жодній із зустрічей випускників не торкався чарки. Просто казав, що не п’є. Певна, що і тоді Стасик просто не міг бути п’яним. І ми хочемо, щоб усі це знали.

Товариші по службі загиблого офіцера Станіслава Карачевського взяли під опіку його родину. Вони клопочуть, щоб його дружину працевлаштували в штаб авіабригади, щоб разом із малими дітьми вдова переїхала на місце нової дислокації частини до Миколаєва, де родині вже пообіцяли дати квартиру (у Криму вони винаймали житло). 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua