"Маленьких пацієнтів захистять від несвободи"

Наталія ДОЛИНА
11 жовтня 2013

Міністерством охорони здоров’я за участі Асоціації психіатрів України та організацій споживачів психіатричної допомоги розроблено концепцію реформування системи охорони психічного здоров’я дітей, яка визначає новий порядок надання психіатричної допомоги.

Відтепер дітям з особливими потребами психіатричну допомогу надаватимуть в адаптованій формі, а проблему ліків держава повністю візьме на себе. Виявляти погрішності у психічному розвитку дитини повинен педіатр або сімейний лікар за місцем проживання. Якщо потрібно, він направляє пацієнта до дитячого психіатра, а той призначає лікування. До того ж терапію дитина проходить удома, її не виривають зі звичного соціального контексту (винятком є гострі хронічні стани). Головне в цьому підході — дотримання прав маленького пацієнта.

— Така непроста для будь-якої держави тематика, як зміна підходів до якості та наближеності психіатричної допомоги дітям, на широкий загал в Україні виноситься вперше, — зауважила начальник управління материнства, дитинства та санаторного забезпечення МОЗ Альона Терещенко.

За словами фахівців, у зв’язку зі стрімким розвитком технологій і збільшенням стресових ситуацій, в яких опиняються діти, близько половини всіх психічних розладів, які існують у світі, спостерігають у дітей підліткового віку. Гіперактивність, аутизм, підліткові депресії, булімія, анорексія, синдром дефіциту уваги. На жаль, цей сумний список можна продовжувати і продовжувати. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, близько 20% дітей і підлітків планети страждають на психічні розлади.

Майже 3% дітей в Україні постійно потребують психіатричної допомоги, більшості потрібна підтримка психолога чи логопеда. Нині кожна четверта-п’ята українська дитина потерпає щонайменше від одного психічного розладу, кожна п’ята має поведінкові або емоційні проблеми, у кожної восьмої діагностується хронічний психічний розлад. В Україні на дитячий вік припадає понад 8% інвалідності, зумовленої розладами психіки.

Президент Асоціації психіатрів України, один з авторів Закону України «Про психіатричну допомогу», правозахисник Семен Глузман з гіркотою зауважив, що реорганізацію дитячої психіатричної допомоги своєчасно не було розпочато.

— У 2008 році ми провели аналіз системи психіатричної допомоги. Вона виявилася розкиданою по різних міністерствах і відомствах, — розповів він.

Психічні розлади дедалі частіше виявляють у підлітків. Фото з сайту podrobnosti.ua

Правозахисник вважає, що діти не повинні перебувати в психіатричних установах, якщо в цьому немає потреби.

— Кілька років тому до нас приїхали англійці знайомитися із системою надання дитячої психіатричної допомоги. Вони побували тільки в київських лікарнях і запитали: «У вас що, епідемія?» З’ясувалося, що по всій Великій Британії стаціонарних психіатричних ліжок менше, ніж у нашій столиці. Крім величезних витрат (місячне перебування одного пацієнта у вітчизняному спецінтернаті коштує дві тисячі доларів), система допомоги, що існує дотепер, привчає дітей до несвободи. Багато хто з них, хто подовгу перебував у психлікарнях, не маючи серйозних недуг, зрештою ставали інвалідами, — констатує президент Асоціації психіатрів України.

Автори концепції запевняють, що процес реорганізації надання психіатричної допомоги проходитиме поступово, з реформою в цій області поспішати не будуть, щоб не нашкодити дітям.

— Медична допомога буде максимально наближеною до дитини в тій формі і обстановці, які найбільш прийнятні й адаптовані для неї. У процесі реформи дитяча психіатрична допомога від’єднається від дорослої. Її не надаватимуть у загальних психіатричних лікарнях, вона перейде в педіатричні відділення. До того ж лікувати маленьких пацієнтів будуть амбулаторно, без довгострокової госпіталізації, — розповіла Альона Терещенко.

За словами головного позаштатного дитячого психіатра Міністерства охорони здоров’я Ігоря Марцинковського, ситуація в психіатрії має змінитися докорінно.

— Раніше психіатр узагалі не мав права оглядати дитину до трьох років. Якщо батьки помічали, що дитина неправильно розвивається, лікар, як правило, радив почекати: мовляв, переросте. А потім, коли було зрозуміло, що дитина не може нормально спілкуватися з оточуючими, навчатися в школі, батьків запитували: де ви були весь цей час? У 12 років таким дітям ставили діагноз «розумова відсталість» і відправляли до спецінтернату, де вони і залишалися решту життя. В Україні нині немає дорослих аутистів. Усі вони в інтернатах, і допомогти їм уже неможливо. Втім, є змога допомогти маленьким аутистам, і перші кроки на цьому шляху вже зроблено. Міністерство освіти дозволило дітям з таким діагнозом відвідувати загальноосвітні школи і садки, де для них мають бути створені певні умови. Крім аутизму, є багато інших проблем. Наприклад, діти з дефіцитом уваги й гіпер?активністю, із затримкою шкільних навичок. І таким пацієнтам не місце у психіатричних лікарнях. Вони повинні навчатися у школах, жити в сім’ях, — вважає дитячий психіатр.

РАДИТЬ ФАХІВЕЦЬ

♦ Батьки повинні відповідально поставитися до профілактики психічного здоров’я дітей.

♦ Варто звернути увагу на те, як малюк спілкується з мамою, татом, родичами: чи радіє він їм, чи тягнеться до них, чи нехтує.

♦ Поспостерігати, чи може дитина сконцентруватися на певних заняттях, наскільки вона самостійна.

♦ І якщо її поведінка видасться дивною, не боятися звернутися до фахівця. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua