"Медики вдосконалювали професійні навички"

18 липня 2023

Упродовж чотирьох днів навчально-оздоровчий комплекс «Червона калина» Тернопільського національного медуніверситету ім. Івана Горбачевського став місцем проведення тактико-спеціальних навчань з домедичної та невідкладної медичної допомоги в умовах бойових дій, інших надзвичайних ситуацій. Вишкіл мали мобільні медичні бригади закладів охорони здоров’я МВС України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної прикордонної служби та Національної гвардії. Професійні навички вдосконалювали також учасники бригад з домедичної допомоги і бойових медиків. У навчаннях узяли участь викладачі закладів вищої освіти Міністерства внутрішніх справ України зокрема з Києва, Львова, Харкова, Дніпра, Одеси.

Працівники головного управління ДСНС у Тернопільській області під час вишколу виносять пораненого після влучання ворожої ракети в житловий сектор. Фото надав відділ комунікації ГУ Нацполіції в Тернопільській області

Перевірка готовності бригад

З-поміж завдань тактико-спеціальних навчань була перевірка готовності мобільних медичних бригад, бригад з домедичної допомоги та бойових медиків до виконання завдань, пов’язаних з широкомасштабним вторгненням російської федерації в Україну. Організували теоретичні заняття й майстер-класи з актуальних питань невідкладної та домедичної допомоги. Відбулися й комплексні навчання з відпрацюванням взаємодії всіх структур системи МВС України під час бойового зіткнення та ліквідації наслідків ворожої атаки на цивільне населення.

Кінцева мета тактико-спеціальних навчань передбачала визначення основних напрямів удосконалення медичної служби підрозділів МВС України для підвищення її спроможності щодо надання домедичної та невідкладної медичної допомоги особовому складу й цивільному населенню в умовах викликів сьогодення.

Учасники команди бойових медиків з Державної прикордонної служби України Сава Фірсов та Іван Глуган (м. Львів) у хвилини виконання конкурсного завдання з надання допомоги в разі вогнепального ураження в тактичній зоні

Конкурсні завдання й майстер-класи

Вишкіл передбачав чимало конкурсних завдань, розробляли які працівники кафедр екстреної та симуляційної медицини, медицини катастроф і військової медицини, оперативної хірургії й клінічної анатомії, психіатрії, наркології та медичної психології Тернопільського медуніверситету. Подбали про організацію майстер-класів окремо для мобільних медичних бригад, бригад з домедичної допомоги та бойових медиків. Консультант з розроблення майстер-класів, конкурсних завдань та автор окремих з них — начальник територіально-медичного об’єднання МВС України по Тернопільській області Михайло Василишин. Кожен майстер-клас і конкурс відповідав завданням, які можуть виконувати відомчі медики під час служби на мирній і деокупованій території нашої країни.

Медикам мобільних медичних бригад було передбачено такі майстер-класи: первинний огляд травмованого пацієнта; забезпечення прохідності дихальних шляхів у критично постраждалого із травмою, оксигенотерапія/вентиляція; транспортна іммобілізація постраждалого. Бригади з домедичної допомоги та бойові медики відпрацьовували зупинення масивної зовнішньої кровотечі, конверсію джгутів, базові реанімаційні заходи в дорослих.

На учасників мобільних медбригад чекали аж десять конкурсних завдань. Скажімо, змагання «Бліндаж» організували в темряві у фортифікаційній споруді. За легендою, через необережне поводження зі зброєю травмовано поліціянта, в якого почалася вузлова кровотеча з пахвинної ділянки. Зрештою правоохоронець ставав героєм ще кількох конкурсів: то в нього виникали симптоми посттравматичного стресового розладу, то раптово під час відпочинку в готелі заболіло за грудиною, то враз він знепритомнів у караульному приміщенні під час несення служби. Медикам треба було в таких ситуаціях розпізнати інфаркт міокарда і гіпоглікемічну кому. Звісно, певні завдання стосувалися якості виконання реанімаційних заходів. Конкурс «Поговоримо» визначав комунікативні здібності мобільної медичної бригади.

Бригади з домедичної допомоги тим часом згідно із завданнями надавали допомогу постраждалим, які були під завалами з краш-синдромом, масивною вузловою кровотечею, стороннім тілом у стегні тощо. Конкуренція серед цих бригад завершувалася квестом, який полягав у доланні дистанції майже 350 метрів, на кожному етапі якої були завдання з домедичної допомоги та фізпідготовки.

Квест завершував і змагання бригад бойових медиків. Але перед тим їм треба було впоратися з конкурсними завданнями.  Зокрема, під вогнем слід було зупиняти масивну зовнішню кровотечу з кінцівок, надавати допомогу в разі ампутації, раптової коронарної смерті, виконувати медичне сортування, прийти на поміч кільком пораненим у траншеї, куди влучали міни.

Організатори  вишколу подбали й про комплексні навчання, що складалися із трьох етапів. Учасникам бригад бойових медиків треба було показати професіоналізм, уміння, витримку, надаючи допомогу та евакуюючи поранених під час бойового зіткнення. Бригади з домедичної допомоги разом із працівниками ДСНС рятували постраждалих, які потрапили в зону вибуху ворожої ракети. Члени мобільних медбригад удосконалювали свої знання та навички в організації медичного сортування та невідкладної допомоги зі шпиталізацією.

На завершення підбили підсумки тактико-спеціальних навчань з надання домедичної та невідкладної медичної допомоги в умовах бойових дій, інших надзвичайних ситуацій. Державний секретар МВС України Інна Ящук вручила подяки, цінні призи та нагороди організаторам й учасникам вишколу. Серед бригад з домедичної допомоги чемпіоном стала команда Національної поліції України. Найкращими з бригад бойових медиків були нацгвардійці. Лаври першості з мобільних медичних бригад виборола бригада територіально-медичного об’єднання МВС України по Волинській області. Ця команда отримала й перехідний кубок, який засвідчив, що наступного року тактико-спеціальні навчання відбудуться на Волині.

 Арсен ГУДИМА,
завідувач кафедри екстреної та симуляційної медицини
Тернопільського національного медичного університету ім. І. Горбачевського, професор 

для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua