"Віктор Янукович: «Ми єдині у прагненні побудувати сучасну європейську країну»"

Павло БЕБА
26 серпня 2011

ДЕНЬ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

Слова, сказані Президентом біля пам’ятника
Святому Володимиру, знайшли відгук не лише в Європі

І  у своєму зверненні до українських громадян з нагоди 20-ї річниці Незалежності України, і виступі на Володимирській гірці Віктор Янукович наголошував на тому, що вся наша історія нерозривно пов’язана з Європою. Це підтверджує віковий досвід Київської Русі, бо, прийнявши християнство, князь Володимир долучив наш народ до великої вільної європейської сім’ї, і тодішня держава стала одним з центрів європейської християнської цивілізації.

«Історія не щадила наш народ. Декілька століть поспіль Україну ділили державні кордони, саме її ім’я прагнули стерти з обличчя Землі», — наголошував Президент та підкреслював, що українці втрачали самостійність своєї країни тоді, коли починали сваритися і ділити між собою землю.

Молитва за Украну. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Однак український народ не тільки вижив, не тільки не розчинився в історичних буревіях, а й зберіг і розвинув свою культуру та ідентичність, нарешті збудував державу. Закликаючи українців зберігати соборність, глава держави наголосив: «Сьогодні, дякуючи Богу, ми, українці різних політичних поглядів та вірувань, маємо спільний погляд на наше майбутнє. Ми єдині у своєму прагненні побудувати сучасну європейську країну, в якій кожна людина почуватиме себе вільною і щасливою. Демократична, правова, високотехнологічна і розвинена держава, яка є невід’ємною складовою європейської цивілізації — ось наша мета».

Святкового дня Україна приймала вітання від низки світових лідерів. Зокрема, ніби відгукнувшись на слова глави Української держави, Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу у своєму вітанні наголосив, що Європейський Союз стоїть поряд з Україною як друг і партнер. «Мета політичної асоціації та економічної інтеграції, передбачена Угодою про асоціацію, переговори щодо якої ми сподіваємося завершити цього року, є амбіційною та новаторською. Вона запровадить нову основу договірних відносин між Європейським Союзом та Україною, відвівши центральне місце питанням поваги до прав людини, демократії та фундаментальних свобод, і, на моє переконання, надихне інші країни Східного партнерства», —йдеться у вітанні. Голова Єврокомісії також наголосив, що українці можуть розраховувати на постійну підтримку ЄС у реалізації «прагнень, народжених двадцять років тому».

Цими днями у відомому виданні The Wall Street Journal побачила світ стаття Віктора Януковича, яка повинна розставити крапки над «і» в уяві ярих прихильників східного вектору розвитку. «Я сподіваюся, що у наступні 10 років нашої незалежності ми станемо свідками того, як Україна знову об’єднається зі своєю європейською родиною. Ми не можемо досягти цієї мети самостійно, тому закликаємо європейських друзів підтримати наші зусилля. Наше майбутнє залежить від зміцнення зв’язків з ЄС, і сподіваюся, це, врешті-решт, приведе нашу країну до повноправного членства в Євросоюзі», — зазначає Президент України.

До речі, своєрідно відзначили 24 серпня російські активісти Севастополя.  На березі головної бухти розвернули 15-метровий триколор. «Метою нашої акції було показати, що для простих севастопольців День Незалежності України не свято, це — траурний день», — розповів російському Інтернет-ресурсу «Новий регіон» такий собі Володимир Тюнін. Нам залишається подякувати цим людям, адже їхні недолугі дії підкреслюють правильність думки, що не лише наша історія, а й майбутнє має бути тісно пов’язане з Європою.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua