"Ми значно збільшимо видобуток газу"

20 сiчня 2012

МЕТА

Дороге російське паливо спонукає відроджувати вітчизняну галузь

Україна має намір значно збільшити обсяги газу власного видобутку. Ця позиція керівництва держави  стала наріжним каменем підсумкової конференції «Український діалог з питань вироблення енергетичної політики: природний газ і енергетичне майбутнє України».

«Були й кращі часи з видобутку нафти й газу. І наша геологічна структура, наша територія, наші родовища можуть відновити ті обсяги видобутку, які були раніше», — зазначив Прем’єр-міністр Микола Азаров, виступаючи на цьому представницькому зібранні. Уряд володіє повною інформацією про перспективні площі, на яких можна значно збільшити видобуток нафти та газу. Не відкладаючи у довгу шухляду розмови про партнерство, Прем’єр запросив інвесторів брати участь у їх розробці та освоєнні.

Завдання України просте й зрозуміле: зменшити залежність економіки від імпортованого та надзвичайно дорогого газу. У цьому контексті глава уряду вкотре висловив сподівання, що найближчим часом вдасться переглянути газові контракти 2009 року і вийти на європейську ціну блакитного палива для нашої країни.

Водночас Микола Азаров нагадав, що видобуток вуглеводнів в СРСР розпочався саме в Україні, і саме наша держава давала левову частку природного газу в енергетичному балансі СРСР. А вже потім було відкрито родовища газу в Сибіру.

Крім збільшення власного видобутку вуглеводнів, Україна взяла курс на політику підвищення енергоефективності, реалізацію програм енергозбереження та використання альтернативних джерел енергії. «Глибоко переконаний, що в нашої нафтогазової галузі та енергетики велике майбутнє, і будьте певні, що для реалізації цих перспективних завдань уряд докладе всіх зусиль», — цитує слова Миколи Азарова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

А профільний міністр Юрій Бойко на підсумковій прес-конференції озвучив думку, що цьогоріч Україна може збільшити обсяги закупівлі газу від заявлених раніше 27 млрд кубометрів. Це може статися в разі зниження його ціни. Проте сьогодні є намір купити стільки, скільки задекларовано.

Остання його зустріч  з главою ВАТ «Газпром» Олексієм Міллером продемонструвала бажання обох сторін знайти компроміс у питанні зниження ціни на газ, передає УНІАН. Ці перемовини дають упевненість, що Україна знайде взаєморозуміння з Російською Федерацією та європейськими фінансовими інституціями в питанні створення тристороннього консорціуму з управління своєю ГТС.

Для її модернізації найбільше підходить модель саме тристороннього консорціуму. При цьому необхідно забезпечити гарантії обсягів транзиту газу з боку РФ і залучити кошти з боку Європейського Союзу для реалізації проекту.

«Наші переговори, присвячені транзиту, базуються на двох речах, — продовжив Юрій Бойко. — По-перше, ми повинні мати гарантії обсягів транзиту до Європи з боку наших партнерів з Росії. По-друге, ми повинні долучити Європу для того, аби вона дала кошти на реконструкцію ГТС». Але сьогодні фінанси з боку Європи не надходять. Тож роботи доводиться проводити власним коштом.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua