Микола ШАМБІР, 
директор департаменту

пенсійного забезпечення

Міністерства соціальної політики

 

Уряд намагається підвищувати соціальні стандарти життя, зокрема й у царині пенсійного забезпечення. Перерахунки пенсій з осучасненням заробітної плати, які відбулися в травні цього року, та перерахунки з липня пенсій військовим — це перший крок до ліквідації значних диспропорцій у пенсіях людей, котрі зараз виходять на заслужений відпочинок, та тих, хто отримує її вже тривалий час.

Однак, як з’ясувалося зі звернень наших читачів, при перерахунку пенсій військовим людям був незрозумілий, зокрема, механізм підвищень. Дехто просив пояснити, які документи треба збирати для підтвердження страхового стажу при призначенні пенсії, цікавилися й достроковим виходом на заслужений відпочинок. На ці та інші запитання відповідав черговий гість редакції директор департаменту пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики Микола ШАМБІР.

Довідки подають силові структури

Олександр ДРОТОВ, 
військовослужбовець, м. Київ:

— Нині військовослужбовці, які мали абсолютно однакові вислугу років, посади, військові звання тощо і які звільнилися з військової служби у 2006-2007 роках, отримують значно менший розмір пенсії порівняно з тими, хто звільнився нещодавно. Як ліквідувати цю несправедливість?

— Справді, різниця в розмірах пенсій військовим, призначених в різні роки, є. Починаючи з 1 січня 2008 року — часу останнього підвищення посадових окладів, перерахунки пенсій військовим пенсіонерам не проводились у зв’язку з тим, що не було підвищення грошового забезпечення відповідно до рішень Кабінету Міністрів. Водночас керівники силових відомств правом, наданим їм Кабінетом Міністрів України, своїми наказами збільшували розміри премій у межах виділених їм цільових коштів. Це призвело до певної диспропорції у розмірах пенсій осіб, які зараз виходять на пенсію, і тих, які вже тривалий час отримують пенсію. Різниця становить до 50%.

Тож уряд передбачив поетапне підвищення раніше призначених військових пенсій у такому порядку: з 1 липня 2012 року основні розміри пенсій підвищено на 11%, з 1 вересня 2012 року це підвищення збільшується до 23% та з 1 січня 2013 року до 35%.

Це відповідно і дає можливість поступово почати вирівнювання тих розмірів пенсій військових, які вийшли на пенсію раніше і які виходять зараз.

— Та після набуття чинності постановою КМУ про підвищення пенсій у 2012-2013 роках на 11% зростає різниця у розмірах пенсій колишніх військових, звільнених у різні часи. Приміром, підвищення на 11% з пенсії в 2 тис. грн та 11% з 4 тис. грн — це зовсім різні суми.

— Не згоден з тим, що ця постанова призводить до збільшення розриву. Навпаки, вона дає можливість поступово наблизити розміри пенсій, призначених у різні часи, до пенсій, що призначаються на цей час за відповідними посадами, військовими званнями та вислугою років.

Окрім того, повинен сказати, що на 11% зростають не всі пенсії. У постанові Кабінету Міністрів передбачена одна обов’язкова умова: ми перевіряємо те грошове забезпечення, яке на сьогодні установлене за відповідною посадою. Якщо за період з 2008 року не відбулося збільшення грошового забезпечення, а такі випадки є, наприклад, по податковій міліції, то відповідно не зростає й пенсія. Тобто не може бути збільшення розриву, він зменшується. Стосовно того, що є різниця в 11% з 2000 і 4000 грн, то, з одного боку, якраз вона була між пенсіонером військовим, який вийшов на пенсію, наприклад, на початку 2012 року, і тим пенсіонером, який оформив пенсію до 2008 року. Але тому пенсіонеру, який вийшов зараз на пенсію, підвищення на 11% не буде, бо ми нині перевіряємо грошове забезпечення станом на квітень 2012 року.

— Чи потрібно колишнім військовим брати довідки? Начебто в деяких міністерствах їх не видають.

— Ні, є постанова Кабінету Міністрів, в якій зазначається, що довідки для перерахунку подають силові структури самостійно. Тобто людина не повинна нікуди звертатися. В липні цього року люди отримали нові пенсії. Автоматично, з урахуванням тих довідок, які подали силові структури, будуть здійснюватися наступні підвищення.

— Зрозуміло тепер, чому декому не підвищили пенсію.

— А це залежить від розміру грошового забезпечення за відповідною посадою на 1 квітня 2012 року.

Справді, окремі пенсіонери (в основному ті, яким пенсію призначено до 01.01.2008 р.) не отримали зараз підвищення. Причина в тому, що розмір їхньої пенсії є більшим за розмір пенсії, розрахований виходячи з грошового забезпечення за відповідною  посадою на 1 квітня 2012 року.

— Але і зменшення не буде?

— У жодному разі не буде. Інакше кажучи, пенсія, яка була призначена, виплачується без зменшення.

Індексуються доходи, які не підвищувалися

В. ДАТКЕВИЧ, 
держслужбовець із 18-річним стажем:

— Чи індексується пенсія держ?службовцям, які вже не працюють? Якщо індексується, то яка? Не працюю вже один рік.

— У нас є законодавство про індексацію. Воно працює в повному обсязі незалежно від виду пенсії. Ним передбачено, що всі доходи, в тому числі й пенсія, індексуються, якщо поріг індексації перевищив 1%. Тобто якщо зросли ціни більше ніж на 1% за даними Держстату, відповідно проводиться перерахунок пенсії та інших видів доходів.

Індексується частина доходу, пенсії, яка не перевищує прожитковий мінімум. У даному випадку, якщо людина вийшла на пенсію по держслужбі рік тому, то за останній рік у нас не було перевищення 1% інфляції, відповідно, не було й підвищення пенсії з індексації. Тільки-но відбудеться підвищення цін, відразу буде індексація. Але індексуються ті доходи, які не підвищувалися. Якщо відбувається підвищення пенсії чи інших доходів, то відповідно не проводиться індексація.

Олекса ШИЯН, 
полковник у відставці, Київ:

— У мене до вас два запитання. Перше. Маю роздруківку Пенсійного фонду, де написано: підвищення за постановою Кабінету Міністрів України №355 від 2012 р. на 11% від суми, у мене вона 3069,69 грн, нараховано 337 грн 67 коп. А далі записано: максимальний розмір 741 грн 11 коп.

— Це означає, що максимальний розмір підвищення, який може бути з грошового забезпечення по посаді, аналогічній вашій, — 741 грн. Зараз з липня ми підвищили на 337,67 грн, з вересня відповідно буде підвищення на 23% від 3069,69, це ще додатково майже 350 грн, а максимальне підвищення, яке ви отримаєте, — 741,11 грн, буде у січні 2013-го. Тобто на останньому етапі перерахунку ви отримаєте додатково трохи більше 50 грн.

— І друге запитання. У роздруківці написано про 10% премію.

— 10% премії від посадового окладу у вас було з 2008 року, що і зазначено. У довідці про грошове забезпечення, яка подана відповідно до постанови №355, премія визначена у середньому розмірі за відповідною посадою станом на 1 квітня 2012 року. Згідно з цією довідкою, вам розраховано максимально можливе підвищення в розмірі 741 гривні.

С. ІВАНОВ, 
військовий пенсіонер, м. Київ:

— Чому моя пенсія не підвищена? Чому при розрахунку пенсії не враховуються пільги для районів Крайньої Півночі? Я служив на ядерному полігоні Нова Земля в Арктиці. Пенсія як у офіцера.

— Пенсія з першого липня підвищена всім, кому вона належить за тих умов, про які ми сьогодні вже говорили. При розрахунку вислуги років на пенсію період служби у районах Крайньої Півночі враховується на відповідних пільгових умовах. До речі, нещодавно були внесені зміни до порядку пільгового обчислення вислуги років, якими передбачено, що строкова військова служба в районах Крайньої Півночі зараховується також на пільгових умовах.

Крім того, у 2010 році була прийнята постанова від 23.04.2010 № 318, згідно з якою військовослужбовцям, які проходили службу на полігонах, де проводилося випробування ядерної зброї (у тому числі і на полігоні Нова Земля), до складу грошового забезпечення для перерахунку пенсій враховано надбавку за особливі умови служби, але за умови фактичного її отримання на день звільнення зі служби.

Наталя МИХАЙЛОВСЬКА, 
м. Артемівськ, Донецька обл.:

— Мій знайомий працює у виправній колонії вже 10 років. До цього п’ять років служив в армії, півтора року — на строковій службі і шість місяців — у школі прапорщиків. Ми не можемо зрозуміти, скільки йому залишилося до пенсії. Тому що там якось рахується по-особливому.

— З минулого року розпочато підвищення (з 20 до 25 років) вислуги років для набуття права на пенсію за вислугу років. Так, з жовтня 2011 року до жовтня цього року на пенсію ідуть при вислузі 20 років 6 місяців. З жовтня 2013 по жовтень 2014 року пенсії призначатимуться при вислузі 21 рік і так далі.

Скільки у нього є вислуги, має підрахувати кадровий орган, де він проходить службу. Крім того, хочу сказати, що для визначення права на пенсію береться календарна вислуга років, тобто скільки років він відслужив, стільки і береться, а для визначення розміру пенсії — вислуга років визначається з урахуванням пільгового обчислення. Служба в установах Державної пенітенціарної служби рахується один місяць служби — за півтора місяця.

Про гідну та забезпечену старість варто думати замолоду. Фото Володимира ЗАЇКИ

Хто має право на зниження пенсійного віку

Катерина ПРИГОДА, 
м. Дніпропетровськ:

— Знайома працювала в районах Крайньої Півночі, зараз готується виходити на пенсію. Чи буде враховуватися стаж роботи, відпрацьований на Півночі, у пільговому обчисленні? Чи має така особа право на зниження пенсійного віку?

— Якщо вона працювала на Крайній Півночі після 1960-х років, це враховується в стаж у півтора?кратному розмірі, але тільки за умови документального підтвердження, що під час роботи вона користувалася пільгами, передбаченими для працівників Крайньої Півночі. Підтвердженням цього є строковий договір. У разі, якщо він не зберігся, то підтверджуючим документом є довідка, видана організацією, де працювала особа (або її правонаступником), про те, що людина під час роботи користувалася відповідними пільгами. Є випадки, коли інформація про те, що вона під час роботи користується пільгами, передбаченими для працівників у районах Крайньої Півночі, зазначена в трудовій книжці. Такий запис теж є підставою для пільгового обчислення стажу при призначенні пенсії.

Звертаю увагу, що такий порядок обчислення стажу застосовується лише у випадку призначення пенсії при досягненні пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Питання дострокового виходу на пенсію осіб, які працювали в районах Крайньої Півночі, регулюється Тимчасовою Угодою між Україною і Росією від 15.01.1993 р., згідно з якою жінки мають право призначити пенсію при досягненні 50 років, чоловіки — 55 років, але тільки в тому випадку, якщо вони відпрацювали в районах Крайньої Півночі не менше 15 календарних років (або не менше 20 календарних років в прирівняних районах).

Тобто у цьому випадку пільгове обчислення стажу не застосовується. Ще одна умова призначення такої пенсії — наявність не менше 20 років стажу у жінки та 25 років у чоловіка.

Іван КОШИЛЬ, 
пенсіонер МВС:

— Вийшов у 1998 році на пенсію. Сподівався, що зараз перерахують пенсію, але мені нічого не добавили.

— Що вам порекомендувати? Основний принцип військової пенсії в тому, що вона перераховується з грошового забезпечення по аналогічній посаді. Якщо по аналогічній посаді на сьогодні менший розмір грошового забезпечення, ніж той, який був при вашому виході на пенсію, або той, який був при перерахунку пенсії з січня 2008 року, то відповідно вам пенсію не підвищать. Це питання ви можете уточнити в Пенсійному фонді.

Євген ЯРЕСЬКО,
м. Суми:

— Я пенсіонер за віком, одночасно є фізичною особою-підприємцем. Хочу брати добровільну участь у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні, але мені відмовляють.

— Фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування та які є пенсіонерами за віком або інвалідами, можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їхньої добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Отже, ви можете укласти договір із Пенсійним фондом про добровільну участь у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні. Будь-яких законних обмежень з цього приводу немає.

Нонна НАЗАРІВ, 
м. Чернігів:

— Чи враховується при розрахунку пенсії трудовий стаж, набутий після виходу на пенсію?

— Звичайно, враховується. По-перше, хочу сказати, що нині страховий стаж — це період роботи, за який сплачені внески до Пенсійного фонду. Тож все, що напрацьоване людиною, кожні два роки враховується при перерахунку. Перераховувати пенсію можна з урахуванням зарплати за ці два роки та додатково набутого стажу чи тільки по стажу.

— А якщо людина відпрацювала рік і десять місяців?

— Через два календарних роки після призначення (останнього перерахунку) пенсії) вона має право додати цей рік і десять місяців.

— Треба писати заяву?

— Звичайно. Зараз, до речі, ми плануємо, щоб такий перерахунок можна було робити без звернення. Думаю, що незабаром такий законопроект буде подано до Верховної Ради.

— Киянка, журналістка комерційного видання, цього року виходить на пенсію в 55 років, хоч за законом повинна пропрацювати ще півроку. Йде на пенсію достроково, бо підпадає під скорочення, але у заяві пише «за власним бажанням». Як їй буде перерахована пенсія?

— Пенсія в цьому випадку призначається зі зниженням розміру, яке залишається назавжди. Вона згодом зможе відпрацювати цей період, щоб не було такого зниження.

— А що означає зниження назавжди?

— Якщо вона вийшла на пенсію на півроку раніше, то за кожен місяць пенсія знижується на 0,5%. За півроку таке зниження становитиме 3%. А можна потім допрацювати ще півроку, не отримуючи пенсії. Будь-коли: через рік, два, десять, тоді в неї відновиться пенсія.

— На будь-якій роботі?

— На будь-якій, головне, щоб сплачувала внески до Пенсійного фонду.

— А чи може вона сплатити за півроку якийсь мінімум цих внесків?

— Законодавством передбачено сплату страхових внесків на добровільних засадах. Але ця норма в даному випадку не може застосовуватися, оскільки законом чітко передбачено тільки один варіант відновлення повного розміру пенсії — працевлаштування та відмова від отримання пенсії в період роботи.

Пенсія залежить від заробітку та стажу

Світлана КРИВОШЕЄВА,
пенсіонерка, м. Житомир:

— Маю 42 роки стажу. При перерахунку пенсії мені додали 14 грн, зараз — 3 грн. Загалом отримую 1295 грн. Хоч я ще працюю, однак перерахунок по зарплаті зробити не можу, вона в мене непогана — 2600 грн, проте жити важко, одна «комуналка» забирає чимало з сімейного бюджету.

— Питання малих пенсій — найпроблематичніше. Саме тому ми постійно робимо перерахунки. З травня вам трошки підвищили, мабуть?

— Так.

— Уряд намагається ці питання поступово вирішувати. А пенсія залежить від двох складових: заробітку та стажу, і це ті два показники, які можуть певною мірою вплинути на розмір вашої пенсії.

— А яка мінімальна зарплата має бути, щоб зробити перерахунок і за стажем, і за зарплатою?

— Для перерахунку необхідно, щоб заробітна плата за останні два роки була більша, ніж та, з якою ви вийшли на пенсію. Можна орієнтуватися по співвідношенню вашої заробітної плати до середньої по Україні за цей період.

Олексій,
м. Київ:

— Я журналіст державного ЗМІ, пенсіонер, але п’ять років працюю та хочу вже йти на відпочинок. Чи буде перерахунок, якщо зарплата ці п’ять років не мінялася?

— Якщо ви отримуєте пенсію як державний службовець, то маєте право на перерахунок пенсії на момент звільнення. Та чи приведе це до збільшення пенсії — невідомо.

Нині для перерахунку пенсії заробітна плата визначається так: посадовий оклад, вислуга, ранг беруться на дату звільнення, а надбавки і премії — за 24 або 60 місяців.

— Хто сьогодні має право на достроковий вихід на пенсію?

— Достроковий вихід на пенсію можна умовно розподілити на такі категорії:

1) дострокові пенсії за віком та за вислугу років за роботу в певних умовах (із шкідливими умовами праці (Список 1, 2), вчителі, медики). Повний перелік таких осіб визначений статтями 13, 14 та 52 Закону «Про пенсійне забезпечення». Зі зниженням пенсійного віку призначаються також пенсії особам, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС;

2) дострокові пенсії за віком для осіб, які мають визначений статус (матері, які виховали п’ять і більше дітей, матері інвалідів з дитинства, учасники бойових дій тощо). Повний перелік таких осіб визначений п.3 Прикінцевих положень Закону про пенсійне страхування;

3) пенсії, які призначаються особам, які звільнені з роботи за ініціативою роботодавця у зв’язку зі скороченням кількості працюючих чи за станом здоров’я.

— За рахунок яких коштів виплачуються ці пенсії?

— Пенсія за шкідливими умовами праці призначається і виплачується за рахунок коштів підприємства. Чорнобильська пенсія, наприклад, щодо зниження віку виплачується за рахунок коштів державного бюджету, коли скорочення штату — за рахунок центру зайнятості, за станом здоров’я — з державного бюджету. І тільки за рахунок Пенсійного фонду фінансується вислуга років. З цього приводу, до речі, тривають дискусії, мовляв, ці виплати не властиві солідарній системі.

Ніна ВОРОБЙОВА, 
м. Харків:

— Велике прохання від усіх пенсіонерів нашого міста, будь ласка, введіть розрахункові листки чи книжки, де б зазначалися перерахунки пенсій.

— Питання поінформованості пенсіонерів якраз досить актуальне і Пенсійний фонд над цим працює. Є відповідне розпорядження Кабінету Міністрів щодо розширення інформації, яка надається пенсіонерам з використанням інтернет-технологій. Думаю, що до жовтня 2012 року до Кабінету Міністрів будуть подані відповідні пропозиції. Розумію, що не всі пенсіонери мають доступ до комп’ютерів, але, на мій погляд, це перший крок, який дасть можливість поліпшити обслуговування пенсіонерів.

Віра ТВЕРДОХЛІБ, 
м. Запоріжжя:

— На пенсії вже 20 років. Свого часу вийшла на заслужений відпочинок за пільгою в 50 років. Відтоді не перераховувала пенсію. Чи варто зараз переоформлювати пенсію з пільгової на пенсію за віком? Чи справді пенсія моя збільшиться?

— Прикінцевими положеннями Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, здійснюватиметься згідно з окремими законодавчими актами через професійні та корпоративні фонди, які функціонуватимуть відповідно до Закону «Про недержавне пенсійне забезпечення».

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди пенсійне забезпечення цих осіб здійснюватиметься за нормами вказаного Закону при досягненні пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбачених Законом «Про пенсійне забезпечення», із збереженням чинного порядку їх фінансування.

Відповідно до статті 13 зазначеного Закону працівники, зайняті повний робочий день на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, на інших роботах зі шкідливими і важкими умовами праці, — за Списками №1, №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів, мають право на пенсію за віком із зниженням пенсійного віку.

Особам, які мають право на пенсію за Списками №1 та 2, пенсія за віком призначається в повному розмірі. Подальший перерахунок пенсії їм провадиться в такому самому порядку, як і для тих людей, яким пенсія призначена при досягненні загальновстановленого пенсійного віку.

Так, частиною 4 статті 42 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що у разі, якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, перерахунок пенсії проводиться з урахуванням не менше як 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі. Такий перерахунок пенсії здійснюється тільки за заявою пенсіонера. Всі інші перерахунки пенсій відбуваються автоматично (з 1 березня кожного року відповідно до ч.2 ст.42 та у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму згідно з ч.3 цієї ж статті).

Ольга ГРЕЧИШКІНА, 
м. Дніпропетровськ:

— Мама отримує 30% від військової пенсії мого батька, який уже помер. Вважаємо ці відсотки несправедливими. Чи переглядатимуться військові пенсії хоча б до 50%?

— Пенсії в разі втрати годувальника за померлих чи загиблих військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ та померлих пенсіонерів з числа зазначених осіб, на відміну від пенсій у разі втрати годувальника, що призначаються відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», обчислюються не від пенсії годувальника, а виходячи із загальної суми грошового забезпечення годувальника.

Питання підвищення пенсій у разі втрати годувальника вирішується не через збільшення норм обчислення цих пенсій, а через підвищення грошового забезпечення військовослужбовців, з якого ці пенсії обчислюються.

«Пряму лінію» провела
Валентина КОКІНА,

«Урядовий кур’єр» 

ДОСЬЄ «УК»

Микола ШАМБІР. Народився 22 травня 1966 р. на Рівненщині. Закінчив Чернігівський юридичний технікум та Київський державний університет ім. Т. Шевченка. З 1985 р. працює в органах соціального захисту. Заслужений працівник соціальної сфери.

ПРЕС-ЦЕНТР «УК»

З питань органiзацiї та проведення «прямих лiнiй» i «круглих столiв» «Урядового кур’єра» звертатись до керiвника прес-центру Анни Шиканової за електронною адресою: imrich@ukcc.com.ua.