"Миколаїв знову скликав друзів"

Олена ІВАШКО
22 листопада 2014

Щороку Миколаїв приймає представників різних національностей на багатокультурний форум. Всеукраїнський фестиваль національних культур «Дружба» став традиційним святом народів. За цей час його учасниками були творчі колективи і ансамблі греків, німців, кримських татар, болгар, румунів, молдаван, грузинів, євреїв, азербайджанців, поляків, вірмен, курдів, чехів, угорців, татар, корейців, месхетинських турків, росіян, ромів практично з усіх областей країни. Фестиваль представляє миколаївцям усе, чим багата Україна: запальні танці, народні пісні, яскраві костюми, незабутні виступи. Фестиваль «Дружба» підтверджує, що ми — єдині, хоча й говоримо різними мовами і співаємо кожен своїх пісень, але саме дружба об’єднує і робить нас добрішими.

Фестиваль став доброю традицією, яка дає змогу ознайомитися з культурами народів, що населяють Україну, ближче пізнати одне одного, а значить, стати ріднішими. «Дружба» за своєю красою і яскравістю не поступається найсучаснішим шоу, неабияке значення має безпосередньо ідея, закладена в основі його проведення, — зберегти самобутню культуру кожного народу. За цей час фестиваль став акцією, що об’єднує людей навколо таких понять, як взаєморозуміння і взаємоповага, толерантне ставлення до представників інших культур, віросповідань, національностей.

Обласне товариство корейської культури демонструє  національне вбрання та предмети вжитку. Фото автора

Цього року відбулися презентації національно-культурних товариств області, виставка виробів декоративно-ужиткового мистецтва, малювання великої скатертини світу. На виставці було представлено культури народів Болгарії, Білорусі, Туреччини, Грузії, Азербайджану, Японії, Росії, Кореї, Вірменії, Греції, Ізраїлю, Німеччини. Продемонструвало свої роботи відоме в Миколаївській області творче об’єднання «Прибужжя». Завершилося дійство гала-концертом.

Як розповів один з організаторів «Дружби» Мурад Каймаразов, цей форум збирається вже 20 років поспіль. «Тут ми демонструємо, що Україна — велика багатонаціональна родина, в якій всі народи живуть у мирі. Передовсім акцентуємо на вихованні дітей і молоді, а саме толерантного ставлення до представників інших національностей. Адже тільки пізнаючи культуру різних народів, можна досягти взаємної поваги», — зауважив він.

Організатори фестивалю — Миколаївська обласна державна адміністрація, рада національних товариств області та міськвиконком. За словами першого заступника Миколаївського міського голови Юрія Андрієнка, дружба допомагає робити нам великі дива, особливо в наш нелегкий час.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua