"Міносвіти затвердило зміни до цьогорічних Умов вступу до вишів"

Тетяна КАПУСТА
30 травня 2014

Як уже писав «УК», цього року Міносвіти скоротило вступну кампанію, тож прийом заяв і документів у паперовій та електронній формі розпочнеться 11 липня. Останній день подання заяв для тих, хто планує вступати на денну форму навчання на базі повної загальної середньої освіти, — 12.00 година 1 серпня.

Абітурієнти, на яких чекає співбесіда, повинні встигнути з документами до 18.00 години 24 липня. Співбесіди та вступні екзамени проводяться з 25 липня до 1 серпня. Так само ті, хто готується до творчих конкурсів (вони проводяться у кілька сесій з 21 липня до 1 серпня), мають подати документи до 24 липня.

До цього часу також прийматимуть документи тих абітурієнтів, хто вступатиме на основі базової середньої освіти. Вступні екзамени проводяться з 25 липня до 1 серпня.

Головне — встигнути подати документи до обраних вишів. Фото Володимира ЗAЇКИ

Принцип «п’ять плюс три»  залишається

Заява до вишу може бути в паперовій або електронній формі. Якщо вона паперова, подавати її до приймальної комісії треба особисто. При вступі на навчання за освітньо-кваліфікаційними рівнями молодшого спеціаліста та бакалавра абітурієнт може подати заяву щонайбільше до п’яти ВНЗ максимум на три напрями підготовки (на три спеціальності) у кожному з них. Обов’язково в заявах, поданих до одного вищого навчального закладу, треба зазначити пріоритет кожного напряму підготовки (спеціальності).

Якщо в абітурієнта, який подає заяву на магістра чи спеціаліста, немає додатка до диплома в друкованому вигляді, відомості про цей додаток приймальна комісія отримує з Єдиної бази з питань освіти.

До речі, заяви в електронному вигляді мають право подати ті вступники, які хочуть взяти участь у конкурсному відборі на основі атестата про повну загальну середню освіту та сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання з конкурсних предметів.

Скільки «важить» атестат

Як і раніше, вступники мають право подавати сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання, виданий у 2014 році, або сертифікати чи їх дублікати, видані у 2013, або 2012, або 2011, або 2010, або 2009, або 2008 роках.

Абітурієнти, які подають сертифікат із кількістю балів, нижчою за встановлену Умовами та Правилами прийому мінімальну кількість, до участі у конкурсному відборі не допускаються і на навчання не зараховуються. Тобто якщо кількість балів з одного з непрофільних конкурсних предметів, визначених Правилами прийому, нижча за 124 бали, а профільний предмет — творчий конкурс, вступника не допустять до участі у конкурсному відборі.

Нагадаємо, що цього року зменшилася «вага» середнього бала шкільного атестата. Відтепер внесений до Єдиної бази за 12-бальною шкалою середній бал атестата про повну загальну середню освіту автоматично переводиться у 60-бальну шкалу з використанням коефіцієнта «5».

Кому світять додаткові бали

На додаткові бали можуть розраховувати призери IV етапу всеукраїнських учнівських олімпіад і III етапу всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук. Кількість балів нараховується так:

— тим, хто отримав диплом I ступеня, — 50 балів;

— нагородженим дипломами IІ ступеня — 40 балів;

— із дипломом IІІ ступеня — 30 балів.

Крім того, чемпіонам та призерам чемпіонатів України, проведених протягом двох останніх років, додатково нараховуються такі бали:

— чемпіонам України — 50 балів;

— особам, які посіли ІІ місце на чемпіонаті України, — 40 балів;

— особам, які посіли ІІІ місце на чемпіонаті України, — 30 балів.

ВАРТО ЗНАТИ

 Хвилі зарахування

Рейтингові списки абітурієнтів із зазначенням рекомендованих до зарахування на місця державного замовлення оприлюднюють не пізніше 12.00 години 2 серпня.

Перший строк вибору вступниками місця навчання закінчується о 18.00 годині 4 серпня. Оновлений список рекомендованих до зарахування оприлюднюється не пізніше 12.00 години 5 серпня.

Другий строк вибору вступниками місця навчання закінчується о 18.00 годині 7 серпня. Оновлений список рекомендованих до зарахування оприлюднюється не пізніше 12.00 години 8 серпня.

Третій строк вибору вступниками місця навчання закінчується о 18.00 годині 10 серпня.

Зарахування вступників на денну форму навчання на основі базової та повної загальної середньої освіти відбудеться:

♦ за державним замовленням — не пізніше 15.00 години 11 серпня;

♦ за кошти фізичних та юридичних осіб (за умови виконання державного замовлення відповідного напряму (спеціальності)) — не пізніше 18 серпня.

Заяви,  подані на певний  напрям підготовки  (спеціальність) до одного  вищого навчального  закладу за різними  формами навчання (денна, вечірня, заочна),  вважаються фактом подання однієї  заяви.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua