"Мобілка з гарантією і проблемами"

23 лютого 2011

ТЕНДЕНЦІЯ

Нещодавно з мого поля зору "випав" знайомий, який періодично нагадував про себе дзвінками з мобільного телефону. Спробував був видзвонити його - безрезультатно: то поза зоною, то не може прийняти дзвінок, то просто глуха пустка... Аж доки він обізвався зовсім з іншого номера, пояснивши, що мобілка зіпсувалася, а відремонтувати її - величезна проблема. Я порадив звернутися до управління у справах захисту прав споживачів. Виявляється, знайомий уже звертався, але там безсилі чимось допомогти.

- Справді, з гарантійним і ремонтним обслуговуванням мобільних телефонів складається критична ситуація, -підтвердила начальник відділу управління у справах захисту прав споживачів у Сумській області Алла Степаненко. - З початку року надійшло 313 письмових скарг, з яких 39 саме на незадовільну якість ремонту. Порівняно з попередніми роками потік незадоволення наростає. Що по силі фахівцям - допомагають, але сьогоднішнє законодавство має низку прогалин, які дають змогу авторизованим сервісним центрам ухилятися від своїх прямих зобов'язань. Наприклад, якщо під час гарантійного терміну в мобілці виявляються значні недоліки, потрібно або ж зажадати повернути гроші за браковану продукцію, або ж домогтися аналогічної заміни. Але саме тут і криється заковика: зазвичай, продавці всіма силами і способами відбиваються від того, щоб визнати в телефоні ті самі "значні недоліки", і "тягнуть Сірка за хвіст".

Коли ж гарантійні терміни минають, розпочинається другий ремонтний етап. Оскільки в Сумах немає авторизованих сервісних центрів, телефони відправляють до Києва чи Харкова. Стаття 8 Закону "Про захист прав споживачів" передбачає, що ремонт повинен тривати не довше 14 днів, а за кожен понаднормативний день потрібно сплачувати так звану пеню. Але про неї не треба навіть і нагадувати - в центрі "пояснять" так, що мало не видасться. До того ж управління територіально розташоване в Сумській області, що не дає змоги юридично "дістати" телефонних ремонтників, а ті, хто приймають техніку на місцях, розводять руками, мовляв, ми ж тільки приймаємо, а лагодять в іншому місті.

Проблемним залишається надання мобілок з обмінного фонду. Пункт 9 статті 8 згаданого закону передбачає надання на період ремонту товару аналогічної моделі. Але доволі часто споживачі звертаються з іншої причини - наприклад, перепрограмування апарата, що є різновидом сервісного обслуговування. А в цьому випадку така послуга не передбачена. Отож мусиш або ж терпляче чекати свого "рідного", або ж купувати нову слухавку, яка, цілком можливо, виявиться такою ж вередливою, як і попередниця.

Та й щодо обмінного фонду є непорозуміння. Звісно, навряд чи якесь торговельне підприємство може сформувати повноцінний "дубль" тих моделей, що є в продажу. Споживачі ж, які знають про існування такої статті в законі, наполягають на своєму. Звідси - скарги, нарікання, образи... Тож цілком очевидно, що згадані статті потребують відповідних змін і уточнень, аби хоч якось знизити "споживчу температуру" на цій соціально-побутовій ділянці.

КOМПЕТЕНТНO

Олег ГРОМОВИЙ,
адвокат Міжнародної юридичної
групи "Astapov Lawyers":

- Насамперед зазначу, що гарантійний строк - період, на який виробник або продавець зобов'язується здійснювати безоплатний ремонт. Або це може бути заміна відповідної продукції у зв'язку з введенням її в обіг. При цьому варто знати, що спосіб і місце покупки товару не впливають на обсяг прав споживача. Хоча місце покупки впливає на обчислення гарантійного строку. Якщо річ придбано через Інтернет або поштою, гарантійний строк рахується починаючи з дня передачі товару споживачеві, а якщо покупку потрібно установлювати, підключати чи складати - від дня, коли це було зроблено.

Важливо пам'ятати, що коли купуєте товар, продавець повинен видати розрахунковий документ встановленої форми, що засвідчує факт придбання речі. Також у цьому документі обов'язково має бути проставлена дата. Крім того, не зайве звернути увагу на правильність заповнення гарантійного талона.

Якщо нова річ зламалась, продавець або виробник зобов'язані прийняти товар неналежної якості у споживача і задовольнити його вимоги. У разі, коли продавець відмовляється прийняти товар неналежної якості і задовольнити вимоги споживача, ми радимо звернутися до нього письмово. Отримана письмова відмова пізніше може бути підставою для подання скарги до органу захисту прав споживачів або позову до суду.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua