"М’язи на експорт"

Валерій РЕКУНОВ
29 вересня 2011

АНТИРЕКОРД

Чому українські спортсмени і тренери здобувають медалі під прапорами інших держав

У спортивній гімнастиці Олег Остапенко — як  Валерій Лобановський у футболі. Свого часу, працюючи в Херсоні, Олег Васильович виховав абсолютну чемпіонку Ігор доброї волі в Сіетлі Наталю Калініну і володарку двох золотих медалей Олімпіади-1992 Тетяну Лисенко. Згодом став головним тренером збірної України. Одна з його учениць Лілія Подкопаєва на літніх Іграх-1996 в американській Атланті стала олімпійською чемпіонкою в абсолютній першості та вільних вправах, а також здобула «срібло» за виступ на колоді.

На початку нинішнього століття Остапенка запросили на батьківщину Пеле, Роналдо і Роберто Карлоса, звісно ж, не футбольним тренером — він очолив жіночу збірну Бразилії зі спортивної гімнастики. Визнаємо, південно американці влучили в самісіньку «дев’ятку». Його учениця Дайана Дос Сантос на чемпіонаті світу в Анагаймі  перемогла у вільних вправах, виконавши одну з найскладніших комбінацій в історії спортивної гімнастики. А Жаде Барбозу на світовій першості в німецькому Штутгарті-2007 потрапила до п’ятірки найсильніших.

Три роки тому уславлений спеціаліст повернувся додому. А в лютому 2009 року став… головним тренером юніорської збірної Росії.

— За останні двадцять років Україну залишили понад 50 наставників з різних видів спорту, — розповів на прес-конференції в агенції «Українські національні новини» перший заступник голови Державної служби молоді та спорту Сергій Глущенко. — Усі вони спеціалісти екстракласу, адже інших за кордон ніхто не запрошує. Ні для кого в світі не секрет, завдяки кому бразильська жіноча гімнастика, яку десятиріччями ніхто не сприймав серйозно, на Олімпіаді-2008 у Пекіні вперше в історії пробилася до  фінальної  частини командних змагань.

Без фінансової підтримки важко втримати навіть таку мініатюрну фігуристку, як Тетяна Волосожар. Фото УНІАН

Йдеться  не лише  про тренерів. Багаторазова чемпіонка світу з біатлону Олена Зубрилова і Сергій Карякін, який входить до світової шахової еліти, дворазова чемпіонка світу у парному катанні Альона Савченко та колишня партнерка Станіслава Морозова — Тетяна Волосожар, переможець Кубка світу з лижної акробатики Антон Кушнір та олімпійський чемпіон-1992, екс-захисник київського «Сокола» Олексій Житник — перелік наших втрат можна продовжувати.

Головна причина спортивної міграції — незадовільні умови для занять улюбленою справою. Досить сказати, що середня платня тренера ДЮСШ сьогодні становить 1500-1800 гривень. Той самий Олег Остапенко три роки тому відмовився підписувати контракт з українською федерацією і готувати гімнасток до Олімпіади-2012. Трапилося це після того, як стало відомо: фінансування на передолімпійський цикл різко скорочується, а тому він не зможе забезпечити необхідну підготовку гімнасток до виступів у Лондоні. 

Вже не кажучи  про інші «дрібниці». Приміром, те, що тренуватися чоловічій і жіночій збірним доводиться в одній залі на вкрай застарілій олімпійській базі в Кончі-Заспі під Києвом.

На думку Сергія Глущенка, від’їзд тренерів і спортсменів в інші країни важко буде зупинити доти, поки вітчизняний спорт не отримає належне фінансування та підтримку. За словами чиновника, певні зрушення вже є: в Україні розроблено програму розвитку фізичної культури та спорту на 2012—2016 роки. Зокрема вже наступного року уряд планує виділити на фінансування спортивної сфери 1,2 млрд гривень… 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua