"На батьківщину пекторалі привезли золото скіфів"

Наталія БІЛОВИЦЬКА
11 квiтня 2013

СКАРБИ

Знахідки тієї доби широкому українському загалу показали вперше

Раніше скарби скіфської доби, знайдені на теренах степової України (Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської, Кіровоградської областей), в нашій країні не виставлялися. Натомість ними милувалися за кордоном — в Європі, Канаді, Америці, Японії. Виставка «Золота Скіфія» в Дніпропетровському національному історичному музеї ім. Д. Яворницького, ймовірно, стане добрим почином у показах цих археологічних знахідок в інших містах України. В експозиції презентовані понад дві тисячі золотих і срібних пам’яток скіфської культури, прикладного мистецтва кінця V — початку III століття до н. е. з фондів Інституту археології НАН України. 

 «Ці речі в наших музеях не виставлялися. Головна причина — нестача належної охорони. Щоб зробити таку виставку, має бути певна система, — зазначає відомий скіфолог,  доктор історичних наук, завідуючий відділом Інституту археології НАН України Сергій Скорий. — І я щасливий, що з’явилася можливість привезти виставку до Дніпропетровська.  Адже тут здійснювалася більшість розкопок великих курганів».

Відкриваючи «Золоту Скіфію», директор Дніпропетровського національного історичного музею Надія Капустіна зауважила:  «Представлені тут предмети прожили 25 століть! Мало який курган не був пограбований. І ми можемо собі уявити, скільки б ще могли побачити скарбів…»

Виставлені раритети знайдені в царських курганах, де була похована скіфська знать. Здебільшого це речі періоду розквіту держави Велика Скіфія, центр якої був на Дніпропетровщині. Саме тут у кургані «Товста могила» видатний археолог Борис Мозолевський і знайшов знамениту золоту пектораль. На виставці представлена її позолочена копія (оригінал зберігається у Київському музеї  коштовностей), зроблена  1976  року в Санкт-Петербурзі.

Копія пекторалі передає всі зображені на ній сцени як справжня. Фото автора

Решта виставлених предметів — оригінальні, є й реконструйовані за допомогою різних елементів (одяг, головні убори, взуття скіфів). Це раритетні ювелірні прикраси, зразки одягу та озброєння, кінська збруя тощо. Привертає увагу золота чаша-фіала з Братолюбівського кургану на Херсонщині. На її поверхні — горельєфне зображення голів коней. Цікаві й фалари (круглі бляхи кінської вузди), на яких зображений молодий Геракл. Їх знайшов той же Борис Мозолевський в кургані «Бабина могила» на Дніпропетровщині.

А ось масивні на вигляд золоті сережки, які, напевно, важко було носити у вухах якійсь скіфській царівні. Завідуючий відділом археології музею Олександр Скорік розповідає, що насправді прикраса не така важка, як здається. А сережки у скіфів були ознакою влади. І можливо, ці належали жриці богині кохання, яку називали Агрімпаса. («Місяць в травах росяних купався. Обрій материнкою пропах. Скіфська Афродита — Агрімпаса Йшла по зачарованих степах...», Борис Мозолевський).

Найцікавішим і найзагадковішим експонатом можна назвати «культове навершя» невідомого призначення. Археологи припускають, що скіфи використовували його для зберігання скальпів ворогів. Сергій Скорий пояснює, що коло скіфських речей не виключає й поліфункціональності. «І досі є деякі загадкові предмети, призначення яких нам не зрозуміле», — каже науковець.

Вчений також розповів, що в дореволюційні часи право на розкопки давали в імператорській археологічній комісії. Тому не дивно, що з українських експедицій знахідки археологів відправлялися в столицю — у санкт-петербурзький Ермітаж. Зокрема, там зберігається знаменита Чортомлицька ваза, знайдена на Катеринославщині (нині — Дніпропетровщині).  Потім тривав довгий період, коли було не до археології. При Радянському Союзі розкопки відновилися лише з 1954 року. Але раритети вже залишали в Україні.

Сергій Анатолійович із сумом констатує, що нині археологічні дослідження  в нашій державі фінансуються дуже скромно. Якщо раніше розкопки велися завдяки новобудовам, то тепер майже не будують.  «Ситуація сумна. Наприклад, у мене не було експедицій з 2002 року. У нас чомусь думають, що пам’ятки будуть вічно. Але з появою продажу детекторів металу, на жаль, активізувалися «чорні» пошуковці. І за останні 10 років багато пам’яток археології розкрадено. Загалом жодне із скіфських царських поховань не дійшло до нас у первозданному вигляді», — зазначає археолог.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua