"Нововведення: учнів на медогляд без батьків не пустять"

Катерина МАЦЕГОРА
18 серпня 2011

ВИМОГИ ЧАСУ?

Мінохорониздоров’я та Міносвіти запроваджують нові правила
проходження  школярами профілактичних оглядів 

Головні  новації до свого минулорічного наказу посадовці Міністерства охорони здоров’я та Міносвіти озвучили на прес-конференції у Києві. Це передовсім те, що кожен учень має обов’язково проходити медичний профілактичний огляд раз на рік. Робитиметься це лише у присутності батьків та ще й виключно в лікувально-профілактичному закладі. Щоправда, таку гірку пігулку спробували дещо підсолодити — медогляд можна пройти будь-коли, у зручний для батьків час. І тільки дітлахи, які вступатимуть до школи, проходитимуть огляд за попередніми нормами.

Посадовці намагалися переконати журналістів, що саме такий підхід зніме напругу у суспільстві. Хоча на думку моїх колег, яким доведеться водити дітей-школярів до поліклініки, все це лише додає незручностей, хоча б з огляду на брак вільного часу серед робочого тижня. До речі, основним медичним працівником буде педіатр, лікар загальної сімейної практики. Він у разі виявлення порушень зору, статури, серцево-судинної, нервової  чи будь-якої іншої системи направлятиме дитину до фахівців вузької ланки. Тільки після цього батьки, отримавши довідку у поліклініці, зможуть особисто передати документ медичному працівникові навчального закладу. Тобто нам дали зрозуміти: головна відповідальність за «документальний» процес формування здоров’я дитини покладається не на лікарів, а на батьків.

Заступник начальника головного управління охорони здоров’я КМДА Володимир Загородній наголосив на тому, що такі нововведення, як показала практика, зрозумілі для всіх сторін. Адже з 2010 року за телефонами «гарячої лінії» не було жодного дзвінка щодо питань проходження цієї процедури. «Ми маємо усвідомити — профілактичний огляд є превентивним заходом, який дає змогу зменшити ризики захворювань дітей. Але це не значить, що учень не повинен звертати увагу на свій стан здоров’я протягом року після його проходження», — констатував він, додавши, що тільки в Києві нараховується близько 400 тис. учнів, а тому без систематизації цього процесу якість оглядів не покращиться.

Станом на вчорашній день, медичний огляд пройшли 80% дітлахів України. Ці дані навела заступник директора департаменту охорони материнства, дитинства та санаторного забезпечення МОЗ Олена Терещенко. А на запитання журналістів щодо летальних випадків на уроках фізкультури вона сказала, що йдеться про різні речі. Під час медичного огляду не можна передбачити, чи матиме учень проблеми з серцем протягом року. Тому саме батьки повинні слідкувати за здоров’ям своїх чад.

А говорячи про те, що нині лише 27% батьків усвідомлюють необхідність проходження медичних оглядів дітьми, вона озвучила сумну статистику захворювань учнів під час навчального періоду у школі: на першому місці захворювання нервової системи та психіки. При цьому хочеться запитати: а чи здатен хтось буде оцінити психічне здоров’я батьків, які у переповнених коридорах дитячих поліклінік годинами, а то й днями чекатимуть можливості потрапити до лікаря?

Згадаємо старі добрі часи, коли лікарі навідувалися до шкіл, щоб провести профогляд. Принаймні для дітей це було дуже зручно — без відриву від навчання за півгодини проходити якісне обстеження. Лише у разі виявлення порушень здоров’я батьків викликали до школи та рекомендували звернутися до поліклініки. До речі, саме в той час, коли подібна практика перестала існувати, в нашій державі почали траплятися смертельні випадки на уроках фізкультури. Тож хочеться задатися риторичним запитанням: а навіщо було все добре нівечити, щоб згодом видумувати новий велосипед? На якому, здається, далеко не поїдеш.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua