"На Миколаївщині учасники АТО працюють у кооперативі"

Олена ІВАШКО
24 жовтня 2020

Проєкт зі створення кооперативу учасників АТО в Мостівській ОТГ Доманівського району на Миколаївщині виявився успішним. Два роки тому колишні учасники війни на Донбасі, які живуть у селі Мостове, вирішили об’єднатися задля спільної справи. Після тривалих обговорень створили кооператив «Оберіг-Агро», який виготовляє паливні брикети й вирощує овочі в теплиці. Ініціатори об’єднання — побратими Степан Ковальчик і Володимир Федоренко.

За словами Володимира, вони зрозуміли, що хлопцям, які приходять із війни, просто нікуди подітися: «У містах є програми соціальної адаптації, працевлаштування. А сільська місцевість залишається в тіні. Вирішили, що найкращим способом реабілітації буде об’єднання заради досягнення однієї мети з однодумцями. Займатися спільною справою, аби в майбутньому вона давала прибуток, і підтримувати родини бійців, що загинули на Донбасі».

Фото з сайту uhbdp.org

Перші паливні брикети вже готові. Фото надав автор

Звісно, хлопцям, які ніколи не займалися підприємництвом і не знали про основи ведення бізнесу, довелося непросто. Вони подали проєкт на розгляд Канадської Менонітської асоціації економічного розвитку і у квітні цього роки виграли грант від неї. За короткий час членами кооперативу стали 18 учасників бойових дій і волонтерів. А головне, вони отримали від міжнародного інвестора і встановили лінію для виробництва паливних брикетів, налагодили її роботу і вже виготовили першу пробну партію.

Потужність лінії з брикетування становить 250 кг паливних брикетів на годину, тож жителі Мостівської ОТГ й Доманівського району можуть розраховувати на альтернативне паливо місцевого виробництва. Невисокої вартості упаковка брикетів важить майже 10 кілограмів. Брикети можна використовувати для опалення будинків, складів, промислових і виробничих приміщень, приготування продуктів на мангалі, грилі, отримання високоякісного деревного вугілля. Перші дві тонни брикетів передали двом родинам загиблих на війні добровольців.

Підтримує колишніх військових і місцева влада. Для будівництва теплиць надали місце колишнього сміттєзвалища. Хлопці навели тут лад і навіть змогли трохи заробити на потреби кооперативу, зібравши скло й пластик і реалізувавши їх. Дві нові теплиці загальною площею 600 квадратних метрів уже збудовано. В них колишні бійці вирощуватимуть зелень, редиску, цибулю, морозостійкі рослини. Реалізовуватимуть поки що в місцеві школи й дитсадки, а далі — на ринок.

Голова громади Надія Бабанська задоволена, що на території ОТГ виникло аж два нові виробництва. Вона заявила, що місцева влада співпрацюватиме з кооперативом. ОТГ готова придбати брикети для закладів комунальної власності громади: будинків культури, шкіл, дитячих садків, адмінбудівлі сільської ради. Тож завдяки міжнародній підтримці та розумінню місцевої влади колишні атовці мають шанс стати успішними бізнесменами.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua