"На плановий прийом — до сімейного лікаря"

Олена ІВАШКО
15 вересня 2011

НОВАЦІЇ 

У кожному районі Миколаївщини створять центри первинної медико-санітарної допомоги
 

Уже 15 років в області успішно діє інститут сімейної медицини. Так, усе населення Вознесенська обслуговується в 5 амбулаторіях  загальної практики з 29 дільницями.  Значну частину послуг переорієнтовано на первинну ланку — лікарів загальної практики — сімейних лікарів.

Рівень і якість надання медичної допомоги у Вознесенську оцінила незалежна міжнародна група експертів у рамках Українсько-Норвезького проекту. Нині 72% всіх медичних послуг у Вознесенську надають сімейні лікарі. При цьому 70% населення позитивно оцінюють якість медичної допомоги: понад 40% — як «добре» і «дуже добре», 63% підтримують перехід до сімейної медицини. Дуже важлива економічна складова цього аналізу. Так, при одному з найнижчих показників кількості госпітальних ліжок у Вознесенську найвищий оборот ліжка та краще співвідношення витрат та якості медичної допомоги.

За такою схемою працюють і в  сільських районах. За словами начальника управління охорони здоров’я Миколаївської облдержадміністрації Світлани Хотіної, реформування медичної галузі в сільській місцевості спрямоване в першу чергу на те, щоб поліпшити первинну медико-санітарну допомогу населенню, а подальший розвиток медицини будувати на засадах загальної практики сімейної медицини. Адже сьогодні багато грошей іде на утримання стаціонарів, які обслуговують тільки 20% населення, водночас більшість громадян (80%) звертається саме до дільничних лікарів.

Тому планується створити центри первинної медико-санітарної допомоги в кожному районі або місті районного значення, які будуть поєднувати фельдшерсько-акушерські пункти, амбулаторії та невеликі лікарні. ФАПи, які обслуговують менше 100 осіб, перепрофілюють у медпункти, де проводитимуть планові прийоми сімейні лікарі.

На початку цього року в області затверджено план реформування галузі охорони здоров’я. За цей час здійснено передачу закладів охорони здоров’я територіальним закладам районів, міст. На базі ЦРЛ створено центри первинної медико-санітарної допомоги, реорганізовано 22 ФАПи, 3 сільські лікарські амбулаторії, 2 дільничні лікарні, проведено інвентаризацію закладів для створення 6 госпітальних округів. 

Мережа закладів охорони здоров’я Миколаївської області в районах представлена 19 ЦРЛ, 12 дільничними лікарнями, 102 сільськими амбулаторіями, 437 ФАПами. Велика увага приділяється матеріально-технічній базі в сільській місцевості. Так, торік на утримання сільських лікарських амбулаторій виділено 20,8 млн грн, що на 25 % більше, ніж профінансовано у 2009 році. На утримання ФАПів було виділено 16 млн, що на 23,9 % більше, ніж 2009 р. Загалом фінансування  закладів сільської місцевості забезпечується у повному обсязі.

На жаль, гострою залишається проблема забезпечення сільських лікарень та ФАПів лікарями. Укомплектованість лікувальних закладів області лікарями становить приблизно 72%;  середніми медичними працівниками — 86%. Один із вирішальних моментів — забезпечення медиків житлом. За минулий  рік у містах забезпечено житлом 46 медичних працівників; у сільській місцевості — 14. В управлінні охорони здоров’я як позитивний приклад розв’язання кадрового питання наводять роботу Баштанського, Очаківського та Снігурівського районів, де заздалегідь створено резерв житла для молодих спеціалістів.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua