"На вірність Богові й Україні "

21 серпня 2012

ВИХОВАННЯ ПАТРІОТІВ

Цього тижня по всій країні проходить святкування 100-річчя Пласту

Святкові заходи, присвячені визначному ювілею, розпочалися ще у неділю. До Львова з’їхалися представники пластових організацій світу. Вони пройшлися парадом центром міста, а згодом відбулися традиційні пластові церемоніали. Потім 700 хлопців і дівчат сформували велике коло, зняли хустки, пов’язані навколо шиї, і зв’язали їх між собою, утворивши мотузку, довжина якої сягнула понад 500 метрів. Цей рекорд «Найдовший ланцюг з пластових хусток» зафіксували представники Національного реєстру рекордів України.

Святкування відбуватимуться протягом тижня.

У центрі Львова на День Незалежності пластуни облаштують велике скаутське містечко для львів’ян та їхніх дітей, де можна буде долучитися до традицій пластунів та взяти участь у заходах та конкурсах. Подивитися на будні пластунських літніх таборів, які працюють цього літа у західних областях України, та дізнатися, чим живуть патріотичні організації, вирішили і журналісти «Урядового кур’єра».


 

Ну й смачна ж вона  — польова каша з вогнища! Фото автора 

Вишкіл з українським духом

Автомашина зупиняється на самому вершечку стрімкого схилу. Тут пластунський табір «Метаморфози». За найстаршого — комендант, яким уже втретє є випускниця Львівського національного університету політолог Христина Федотова.

— Інструкторами у нас були актори театру Леся Курбаса, Національного театру опери і балету, учасники народного ансамблю «Черемош» зі Львова. Усі надзвичайно талановиті, — каже вона. — Наше завдання — дати дітям поштовх, розвинути креативність у мистецтві, розбудити уяву, звільнити від стереотипів.

Серед таборів Пласту в Україні — летунський «Чота крилатих», кінноспортивний козацький «Герць», скелелазний, водномандрівний, кінний, велосипедний, археологічний. Табір мистецького напрямку — єдиний. Щоб потрапити сюди, слід написати неординарне есе. Нині у мистецькому таборі — й дітлахи з української діаспори, зокрема з Німеччини, Бельгії, Аргентини, Австралії, США і Канади. Цього разу «Метаморфози», яким уже 15 років, прийняв у себе молодий художник із Великого Березного власник садиби «Слідопит» Олексій Слободський. Табірники компенсовують йому витрати за дрова та електроенергію, всім іншим користуються без оплати. Повсюди тут — кладки з колод і місточки, на території — ставок, одразу за огорожею — ліс.

За зовнішньою суворістю бунчужного Івана Чира вгадується делікатна і щира натура. Аспірант кафедри обчислювальної математики Львівського національного університету ім. Івана Франка у Пласті змалечку. Бунчужний займається з учасниками шикуванням, визначає коло їхніх щоденних обов’язків.

Наталя Винницька пластункою себе не вважає, вона інструктор. Таких, як вона, тут 30: третина приїздить, решта — постійні. Волонтери вважають винагородою для себе перебування серед незайманої природи. Отримують тут харчі та нічліг.

— У нас дуже хороша команда, молода і досвідчена водночас, — розповідає рахівчанка Мар’яна Колачук. — Я навчаюся в Інституті мистецтв Прикарпатського національного університету імені В.Стефаника, де опановую дизайн інтер’єру. Навчала учасників розмальовувати лампадки для свічок, проводила майстер-клас із лендарту. А ще я — інтендант, бо вже вчетверте в таборах, маю досвід. Керую кухнею.

Пластуни в Україні, на відміну від закордонних скаутських таборів, самі готують собі їжу.

— Втім, обід готує провід (виховники та інструктори), бо учасники не встигають через заняття. У нас завжди є перше, друге і салат, увечері — десерт. Беремо і молоко домашнє, їмо багато часнику, щоб стимулювати імунітет. Тому ніхто не захворів, — каже дівчина.

Щоразу гурток, що чергує, задає тему, на яку перед обідом усі повинні виступити з одою, віршем чи піснею. Сьогодні добре посміялися з оди про горох. Потім промовляють «Отче наш» і — до їжі. Моляться вранці, в обід і ввечері. Перед сном влаштовують «тематичну» ватру.

Кожен із проводу (старших керівників) багато вміє і з задоволенням навчає цього дітей: різьблення, оздоблення шкіри, розпису на склі, гратографії (прошкрябування по пастелі), листівкарства, хореографії. Усе найкраще, виготовлене учасниками, потрапляє в музей.

Ось із юними «засідає» інструктор Вікторія Возняк. Учора під її керівництвом пластуни творили у стилі абстракціонізму. Сьогодні ж їх «надихають» картини Марії Приймаченко: малюють тварин у стилі наївного живопису.

Пластунам дуже сподобався майстер-клас із гри на ріжках та трембітах від учасників
гурту етно-джазу «Коралі» з Івано-Франківська 

… І стрічка про кохання

— Я потрапила в Україну вперше, і дуже цьому рада, — розповідає Іринка Кудла з Канади. — Вчимося різних мистецтв. Під час заняття з оброблення шкіри виготовила для себе браслет. Раніше бувала і в мандрівних таборах, але цей кращий. Тут можна чогось навчитися.

Двом дівчатам, які приїхали з Австралії, спершу було дуже складно. Кілька днів живого спілкування — і жодних перешкод. А ось Лариса Чебіняк і Ліда Доля з Нью-Йорка добре володіють українською. Тепер їхній клас — кінозйомка. Хтось у кіногрупі гримує, хтось готує костюми. За оператора львів’янка Романа Іванусь, у головних ролях — бунчужний Іван і дівчина з Канади Надія.

— Наше кіно про кохання, — каже Лариса. — Кожен із гуртків підготує сюжети на цю тему всього по 20 секунд. Усі вони будуть об’єднані і розкажуть про почуття головних героїв — від дитячих років до їхньої юності.

Кожен у таборі має таємного друга або подругу. Він або вона щодня роблять близькій людині щось приємне: надсилає листи табірною поштою, передає подарунки-сувеніри або інші приємні речі. Під час прощальної ватри, виходячи на середину, кожен намагатиметься вгадати ім’я свого друга. Усі табірники з нетерпінням чекають розголошення «сердечних» таємниць.

Надвечір до «Метаморфоз» приїхали етно-джазмени «Коралі» з Івано-Франківська та молодий живописець Юрій Писар із Рахова. Учасники відомого гурту влаштували майстер-клас із гри на трембіті та ріжках, а художник навчав живопису.

Минув ще один табірний день. Пластуни влягалися і засинали під милі звуки колискової, яку дітям, як і раніше, співали виховники. Так заведено лише в «Метаморфозах», де пластуни живуть у казковому світі мистецтва.

Увага, знімаємо кіно про кохання!

МАНДРІВНИКИ ВСЕСВІТОМ

Зірки над куренем

«100 світлових років» — так назвали свій літній наметовий табір чернівецькі пластуни. Він розташувася у Сторожинецькому районі поблизу гірського села Банилів-Підгірний. Табір розділили на три підтабори: новацький «Космічний черевик» — для найменших пластунів, дівочий — «Кассіопея-100», а хлоп’ячий курінний табір уподобав назву «Зоряні війни».

Легендою табору обрали космос та астрономію. Окрім традиційних пластових занять, пов’язаних із життям у природних умовах, загартуванням та виживанням, діти знайомилися з будовою Всесвіту, Сонячної системи, історією освоєння космосу. Вночі споглядали зоряне небо, вчилися шукати свою зірку, влаштовували ватри та вогники. А вдень — традиційні пластові церемоніали, пісні, побратимство, готування їжі на багатті, оригінальні майстер-класи, захопливі ігри та змагання.  Цікавинкою був пейнтбол, за який, як і за все інше, пластуни вдячні своїм небайдужим спонсорам.

 — Це мій перший табір. Життя в ньому, звісно, важке, але це додавало екстриму, а загалом було дуже весело, — зізнається Андрій Федоренко. — Ми всі загартувалися, змужніли, здобули нові знання та вміння, незабутні враження, а головне — маємо тепер багато нових друзів. 

З ЛЮБОВ’Ю ДО ІСТОРІЇ

Подорож в минулі часи

Дитячо-юнацький пластовий центр Івано-Франківська спільно із міським осередком Пласту провів у буковинських горах пластовий табір «Історія одного замку». Майже 70 дітей з Івано-Франківська на турбазі у м. Вижниці (Чернівецька область) долучилися до відновлення уявного замку, але пригоди в ньому виявилися справжніми і вражали. А ще пластуни впродовж таборування повинні були демонструвати шляхетність, як і годиться у будь-якому замку. Вони були доброзичливими, чесними, дружними. Тим більше, що на школярів дивилися і брали з них приклад 11 новаків (так називаються наймолодші пластуни) віком від 2,5 до 5 років. «Пташенята» відпочивали зі своїми батьками, дорослими пластунами, які давали раду не тільки своїм дітлахам.

Два тижні  таборування у Вижницьких горах мали насичену програму з мистецькими, спортивними, інтелектуальними заняттями. Діти влаштували королівський бал, показ мод зі справжнім дефіле, організовували ляльковий театр та мюзикл «Коза-Дереза». Усю програму табору проводили старші пластуни, яким уже виповнилося 18, на волонтерських засадах.

Матеріал підготували Лариса КОНАРЕВА, Василь БЕДЗІР, Світлана ІСАЧЕНКО,  «Урядовий кур'єр»  



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua