"На Волині відбувся VІІ Міжнародний фестиваль українського фольклору «Берегиня»"

Валерій МЕЛЬНИК
16 жовтня 2013

Це непересічне дійство започатковане у поліському регіоні ще влітку 1991-го. Тоді сама лише спроба зберегти і відроджувати надбання національного фольклору в очах компартійної влади була як певний підкоп під її підвалини. Але всупереч цьому запрошена на сцену народна українська пісня раптом зазвучала з усіма притаманними їй потугою, різноголоссям,  автентичністю.

  Це й організаторам фестивалю, і самодіяльним артистам, і гостям дало змогу ще раз переконатися: «Українська пісня збереглася!» — пригадує один із організаторів тодішньої «Берегині» журналіст Василь Ворон.

Нинішня мистецька імпреза вже вкотре пройшла під егідою волинської представницької і виконавчої влади. Безпосередніми організаторами фесту, що проводиться раз у три роки, стали управління культури облдержадміністрації та Обласний науково-методичний центр культури.

«Берегиня» розпочалася частковою реконструкцією знаменитого з’їзду європейських монархів 1429 року, що відбувався у Луцькому замку

Фестиваль підтримує Міністерство культури, він відкритий для учасників з усіх країн світу та аматорських колективів України. Цього року участь у  ньому взяли представники українських громад Росії, Польщі, Литви, Білорусії, Молдови, Естонії, Румунії та Іспанії.

Один із найвідповідальніших моментів будь-якого весілля — наряджання молодої

Головними завданнями фестивалю традиційно є утвердження українських народних традицій у побуті, популяризація давніх обрядів, звичаїв українців усіх земель і країв, привернення уваги широких кіл громадськості, державних органів, засобів масової інформації до фольклорних колективів, майстрів народних ремесел. А ще — розширення творчих зв’язків, обміну досвідом та інформацією в царині народної творчості із закордонними громадами українців.

Старшому дружбі перед роздачею короваю належить добре поголитися

— Нині Волинь стала справжнім центром автентичного фольклору, —  впевнений головний режисер фестивалю, народний артист України Василь Вовкун. 

Символічною згадкою про давню історію, яку має край, стало театралізоване дійство у старовинному Луцькому замку. Тут актори Волинського академічного облмуздрамтеатру проілюстрували історичний момент 1429 року, коли давній Лучеськ приймав у себе чи не всіх європейський монархів.

Дід Ілько (Ілля Дячук) грає на весіллях уже понад сімдесят років

А далі на десятках концертних майданчиків право голосу (чи, пак, голосів!) отримали вже самодіяльні актори. Спробувати описати їхні виступи словами  — марна справа. Все це треба було бачити й чути! 

А ввечері у Волинському академічному театрі імені Тараса Шевченка господарі фестивалю запросили представників десятка держав на барвисте і голосисте мистецьке дійство «Просили мама, просили тато до нас, на волинське весілля!» Понад два десятки фольклорних колективів на єдиному диханні, з тонким відчуттям гумору і при безперервному оригінальному пісенному супроводі показали весільний обряд на Волині.

У весільному обряді на Волині дає лиха закаблукам і малий, і старий!

   Не розумію, як вони змогли зробити це настільки органічно і блискуче! Всі вони — самодіяльні артисти! — оцінив після концерту побачене добре відомий в Україні етнограф із Санкт-Петербурга Михайло Лобанов. — 

— Чи не тому, що ці пісні живуть в душі народу? — тільки й запитав його я.

Подібних виступів у дні фестивалю було чимало. Кожен із них виблискував гранями талантів, притаманних тому чи тому виконавцю, нагадував про те, що ми — не перекотиполе, а нащадки давнього талановитого народу. 

Народні мелодії у виконанні віртуозів, ігри та забави дітей у фольклорному дійстві «Котилася торба з високого горба», майстер-класи різних напрямів, торгівля продукцією народних промислів, представлення весільних автентичних обрядів не тільки з усіх куточків України, а й з Румунії, Білорусі та Польщі — все це, за визнанням міністра культури Леоніда Новохатька, який теж був почесним гостем фестивалю, зробило фестиваль несхожим на інші. 

Валерій МЕЛЬНИК,
«Урядовий кур’єр»
(фото автора)



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua