"На захисті культури поставити закон"

Микола ПЕТРУШЕНКО
27 грудня 2013

Не запальним танцем і не величною піснею, а тривогою увірвався в хід розмови за «круглим столом», який днями зібрало Міністерство культури, голос генерального директора — художнього керівника Національного заслуженого академічного українського народного хору ім. Г. Г. Верьовки Анатолія Авдієвського.

— Ми побували в 75 країнах, — сказав він, — маємо контракти за кордоном до 2016 року. А ось Україною гастролювати не маємо змоги. Попса їздить, а ми ні. Чому?

— Нам треба активніше працювати самим, — сказав міністр  Леонід Новохатько, — і об’єднувати  громадян на зміни у  психології: культура — не елемент ринку, а державотворчий інструмент.

Чи не вперше за багато останніх років вів засідання віце-прем’єр-міністр Костянтин Грищенко. Вже це дало присутнім відчуття  впевненості, що влада розглядає культуру не за остаточним принципом. Тож пропозицій і зауважень у виступах митців не бракувало.

Передовсім вони нарікали на  недосконалість чинного законодавства щодо культури. Так, упевнений заступник директора  Українського центру культурних  досліджень Олександр Гриценко, якщо  вивести  з тіні гастрольний збір, то  колективи зможуть отримати на  самофінансування мільйони гривень.

Ішлося й про засилля закордонних гастролерів, переманювання комерційними структурами підготовлених за державні кошти фахівців. На жаль, усе це не  врегульовано законами.

Мистецтву потрібні меценати. Меценатам потрібна підтримка держави. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

— Поширена така ситуація,  — зазначає гендиректор ДП «Державна циркова компанія України» Ігор Хлібосолов, — ми готуємо унікальний номер і його виконавця майже два роки, а потім  приватний конкурент пропонує артистові вищу зарплату, і державна установа залишається  без номера  й зі збитками. Потрібен закон про контракт.

 «Коли ми відзначаємо номінантів програми «Нові імена України», а  це діти 7—19 років, — сказав голова Українського фонду культури Борис Олійник, — гроші збираємо з  шапкою по колу, бо працюємо без державного фінансування. Олігархи  не дають, а  середній клас відгукується. Тому закликаю підтримувати таких меценатів».

Окрема тема — проведення Всеукраїнського звіту майстрів мистецтв та аматорів народного мистецтва в наступному році.

Оскільки він проходитиме під знаком вшанування  Кобзаря, то  гендиректор Національного драматичного театру імені І. Франка Михайло Захаревич  вніс пропозицію: до дати на базі театру  провести фестиваль вистав обласних колективів.

ПРЯМА МОВА

Віце-прем’єр-міністр 
Костянтин ГРИЩЕНКО:

— Розмова вийшла конструктивною. Всі зауваження і пропозиції не залишаться поза нашою увагою. «Круглий стіл» розглядаю як інструмент прийняття рішення. Справді проблем багато. Але ми концентруємося на підготовці до 200-річчя Тараса Шевченка. Кобзар має консолідувати суспільство, сприяти розвитку культури. І тому підтримую ініціативу про проведення  в Києві фестивалю колективів, які підготують програми до ювілею.

Багато йшлося про брак коштів. Але  не можна сподіватися лише на бюджет. Треба вчитися заробляти, використовувати спонсорську допомогу. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua