""На зйомках "Краю" я 12-кілограмовий молоток не випускав із рук""

Іван ШЕВЧУК
14 жовтня 2010

Володимир Машков, 
актор

Російський актор Володимир Машков вважає Одесу своїм рідним містом, тож саме тут відбулася українська презентація фільму "Край", у якому він зіграв головну роль. Одесити також виказують акторові свою прихильність, особливо після ролі Давида Гоцмана у серіалі "Ліквідація".

Під час зустрічі з одеськими журналістами кореспондентові "УК" вдалося поставити і свої запитання.

- Як відомо, зріднитися з Приморською Перлиною вам допомогли зйомки в серіалі "Ліквідація"...

- Упродовж року, поки ми знімали фільм "Ліквідація", я постійно жив в Одесі. Моїм завданням було розчинитися в цьому місті, щоб особливо не відрізнятися від його мешканців. І ось стався такий випадок - у костюмера поцупили праску. Тож я, як був у сценічному костюмі, так і пішов прогулятися. Аж дивлюся - чолов'яга йде, похитуючись. І прямо - до нашого вагончика, за мить - тягне звідти прасувальну дошку. Я йому: "Ти що робиш, мужик?". Він пояснив, що вже взяв там праску, а от ще й дошку надибав. Він практично запропонував, аби я допоміг йому її віднести. Цієї миті стало зрозуміло, що тут я свій.

- У "Ліквідації" ви зіграли підполковника міліції. Пам'ятник одеським міліціонерам повоєнних років, що з'явився біля обласного управління МВС позаторік, невдовзі після прем'єри серіалу одесити охрестили "пам'ятником Гоцману". Цей персонаж став їм близьким. А вам?

- До речі, Гоцман не викликає негативних емоцій і в тієї публіки, що перебуває по інший бік закону. Мені доводилося грати і тих, і тих. Тож на загал важко відповісти, яка роль ближча - підполковника Гоцмана чи злодія Толяна із фільму "Злодій". Я не прокурор. Акторська професія більш адвокатська. І в цьому сенсі я маю збагнути, чому людина поводиться саме так. Це різні люди, і в них різна мета в житті, їхнє буття - різне. Якщо говорити про Гоцмана, то я думав - як це і собі стати кращим. Чи ось зараз Ігнат у "Краї": а чи зміг би я пройти такий шлях? Але якщо казати про занурення в образ, то це для актора річ обов'язкова. На зйомках "Краю" я 12-кілограмовий молоток не випускав із рук ні на хвилину, адже по людині видно - працює вона фізично чи розумово, чи взагалі не працює. Це такі дуже тонкі сигнали, що їх подає тіло.

- Чи вірите ви у фатальний вплив ролі на долю актора?

- Ми надто рідко стикаємося з легкими історіями - зазвичай це трагедії, боротьба з чимось. Кіно досліджує гострі моменти в житті людини, які можуть її проявити. Але є роль, котра перевищує мою здатність до переживання. Це -Володимир Висоцький. Для мене Володимир Семенович - це Бог. Зіграти Бога - не можна. Для мене як для артиста ця роль є несумісною із життям.

- Ви пробували себе й у режисурі. Можливо, хотіли б підкорити й інші професії?..

- Нічого іншого пробувати й не хочеться. Професія актора займає практично все єство. В режисурі я виступав більше як аматор, коли хотілося просто поділитися часткою своєю душі. Так з'явився фільм "Сирота казанська", який я присвятив усім мамам, і стрічка "Тато", яку присвятив усім татам. Та поки що хочеться бути просто артистом і далі працювати з цікавими режисерами.


- Режисер Олексій Учитель про роботу Володимира Машкова у стрічці "Край":

"Я в своєму житті не зустрічав такого ставлення до справи. Цілий рік він ходив у солдатській гімнастерці, не відволікався на жодні інші виступи чи зйомки. Неможливо було провести грань - де його герой, а де він сам. Все робилося на межі фанатизму і дало свій плід - більш цікавого результату в кіно я давно не бачив".

ДOСЬЄ "УК"

Володимир МАШКОВ. Народився 1963 р. у місті Тула, в сім'ї акторів лялькового театру. У кіно дебютував 1989 р. у стрічці Анатолія Матешка "Зелений вогонь кози". Популярним став після фільму "Ліміта" Дениса Євстигнєєва. Зараз у кінодоробку актора понад 30 ролей, найпомітніші з-поміж яких - роль злодія Толяна у фільмі "Злодій", Парфена Рогожина у новій екранізації "Ідіота", головні ролі у стрічці "Олігарх" та серіалі "Ліквідація". Знявся в кількох зарубіжних фільмах. В 2001 р. уклав контракт на роботу в найвідомішій у світі кінокомпанії "Голлівуд". Цьогоріч удостоєний звання народного артиста Росії.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua