"Надія на продовження конструктивного діалогу"

сьогодні

Спільні проєкти України та Словаччини в електроенергетиці, транспорті та інфраструктурі зміцнять зв’язки між двома країнами. Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час вступного слова на пленарному засіданні спільних консультацій урядів двох держав 7 жовтня. Прем’єр зазначив, що частину домовленостей, досягнутих під час попередніх зустрічей, виконано повною мірою, частина — на завершальному етапі.

«Для реалізації всіх проєктів, які є на порядку денному, а також захисту нашого європейського дому необхідно спільними зусиллями забезпечити перемогу та справедливий мир для України, — наголосив Денис Шмигаль.

— Ми як члени великої європейської родини високо цінуємо вашу особисту беззаперечну підтримку євроінтеграційних прагнень України.

Готовність Словаччини ділитися власним досвідом та надавати експертну допомогу — дієва підтримка України на шляху до ЄС», — зазначив Прем’єр-міністр.

Прикладом такої підтримки Денис Шмигаль назвав схвалення словацьким урядом рамкової програми участі Словаччини у відновленні України. За його словами, цей документ не лише сприятиме відбудові України, а й стане каталізатором для розширення співпраці.

«Участь Словаччини у процесі відновлення України відкриває перед словацькими компаніями нові ринки, сприяє створенню робочих місць та підвищенню конкурентоспроможності. Спільні проєкти в енергетиці, транспорті та інфраструктурі зміцнять зв’язки між двома країнами та сприятимуть розвитку прикордонних регіонів», — переконаний він.

Відзначаючи прогрес у виконанні дорожньої карти спільних дій між Україною та Словаччиною, Денис Шмигаль висловив сподівання, що подальша співпраця буде не менш ефективною.

«Ми досягли згоди про необхідність продовження конструктивного діалогу між міністерствами та відомствами наших країн для оперативного завершення роботи над вісьмома двосторонніми документами, що перебувають на порядку денному нашої співпраці», — повідомив Прем’єр-міністр.

Він акцентував на Угоді про співробітництво під час здійснення контролю у спільних пунктах пропуску та Протоколі про внесення змін до Угоди про пункти пропуску через спільний державний кордон. Документи планують підписати до кінця цього року.

Україна не продовжуватиме транзитну угоду з росією після завершення строку її чинності, наголосив український Прем’єр під час пресконференції зі словацьким колегою за підсумками спільних міжурядових консультацій. Денис Шмигаль зазначив, що стратегічна мета України — накласти санкції на російську газову молекулу, позбавити кремль прибутків від продажу вуглеводнів, за які агресор фінансує війну.

«Ми закликаємо всі країни Європи до повної відмови від нафти і газу з рф. Розуміємо гостру залежність деяких держав, зокрема Словаччини, від цього ресурсу. Але розраховуємо на поступову диверсифікацію постачання», — сказав він.

За словами Дениса Шмигаля, Україна готова і надалі виконувати свої зобов’язання відповідно до Угоди про асоціацію з Євросоюзом та договору до енергетичної хартії, повідомляє Департамент комунікацій Секретаріату КМУ



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua