"Найкращі знавці зоряного неба навчаються в Києві, Чернівцях та Івано-Франківську"

Світлана ІСАЧЕНКО
23 жовтня 2013

На XVIII Міжнародній учнівській астрономічній олімпіаді, яка недавно відбулася у Вільнюсі за участі 89 школярів з 18 країн, наші юні Коперники взяли повний комплект: «золото», «срібло» і три «бронзи». 

За переможними результатами серед олімпіадних базових дисциплін астрономія посідає на Прикарпатті провідне місце — друге після економіки. Певно, дається взнаки добра аура колись потужної, а нині зруйнованої астрономічної обсерваторії на знаменитій горі Піп-Іван. Принаймні кілька років поспіль збірна команда України на міжнародних «зоряних» олімпіадах не обходиться без Івано-Франківської області. Торік честь нашої держави у південнокорейському місті Квантжу захищали одразу троє прикарпатських учнів: Арсен Масляк, Андрій Лупа та Іван Ільницький. А цього року в Литві продемонстрував високі знання Ярослав Ерстенюк.

— У наших учнів астрономічні досягнення не тільки в астрономії, — зазначає заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Роман Іваницький. — Рік у рік інтелектуалів більшає, і вони мають вагомі здобутки на національному та міжнародному рівнях. Торік ми вшановували 45 переможців на предметних олімпіадах і 28 — на конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт Малої академії наук. Цього року їх відповідно 62 і 32. Багато з цих юнаків і дівчат стали студентами престижних вищих навчальних закладів не лише нашої держави.

Ці здобутки можна вважати результатом реалізації обласної програми «Обдаровані діти», що діє заради створення належних умов для виявлення, навчання і загальної підтримки юних розумників краю. Її фінансування з бюджету області також щоразу зростає. Нині передбачено 2566 тисяч гривень. Окрім того, кожний район і навіть навчальний заклад нового типу має таку саму власну програму.

Зазначимо, що переможці всеукраїнських змагань отримують щомісяця стипендію голови облдержадміністрації й голови облради в розмірі стипендії студента — відмінника вищого навчального закладу. Грошову винагороду мають і педагоги, які готували дітей до змагань: упродовж року їм доплачують до заробітної плати з місцевих бюджетів. А ще за підсумками інтелектуальних учнівських змагань 2012–2013 навчального року 13 учням шкіл Прикарпаття призначено президентську стипендію.

До речі. Астрономічно-метрологічна військова обсерваторія на горі Піп-Іван розпочала роботу в 1938 році як обсерваторія Варшавського університету. Найвище розташована споруда України, в якій постійно жили й працювали люди (2028 м над рівнем моря). Під час Другої світової війни і в післявоєнний період зазнала значних пошкоджень, залишилися тільки руїни. Цей об’єкт дістав назву «Білий слон». Заметений взимку снігом, він здалеку справді нагадує білого слона. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua